Fluorocarbon lijnen, meerwaarde of onzin?

Vissen met fluorocarbon hoofdlijn

Als het het om topics gaat op een forum, lees ik graag andermans mening. Wat zijn hun bevindingen en verbeteringen. Levert het meer karpers op of merkt men geen verschil? Zo las ik mee over de vraag of fluorocarbon (ook wel fluoro genoemd) lijnen nu wel zo veel meer vissen opleveren? Daarbij werd gesproken over hoofdlijnen, maar ook de onderlijnmaterialen voor het maken van je rigs.

 

Advertentie:

  Net zoals altijd met veel producten zal het doen slagen van vangsten te maken hebben met de ervaring en kunde van desbetreffende visser. Je kunt voor tienduizenden euro aan materiaal aan de waterkant hebben staan, maar als je niet kunt vissen vang je daar niks mee. Zo simpel is het. Daarom is het altijd handig om je telkens af te vragen “doe ik het wel goed?” Met de ervaring en kunde van nu had ik bijvoorbeeld in de jaren ’80 véél meer karpers gevangen. Zo viste ik vaak met niet al te scherpe haken, te lange of te korte hairs, strakke lijnen onder eigen kant etc. Al doende leert men.

Op kraakheldere wateren is het vissen met fluorocarbon een voordeel
Op kraakheldere wateren is het vissen met fluorocarbon een voordeel

De vraag is nu: heeft het zin om met fluorocarbon lijn te vissen? Om daar achter te komen moet je eerst weten wat het product is. Waarschijnlijk vist vrijwel iedereen met een imitatie fluoro lijn. Een lijn die geheel van fluorocarbon is valt namelijk nagenoeg niet op je molen te spoelen zonder dat het zo weer van je spoel af ‘springt’. Het is veel te stijf. Daarom worden nylon lijnen ‘coated fluoro’ gemaakt, zodat ze veel beter op te spoelen zijn. Het is dus een nylon lijn waar carbonvezels in zijn verwerkt. Zo is de lijn ook schuurbestendiger, zwaarder en zijn de knopen steviger. Ook zit er minder rek in deze lijn. Meer weten over de eigenschappen van de verschillende lijnen? Lees dan het onderstaande artikel van Bob eens.

Hoe (on)zichtbaar is fluorocarbon?

Is de lijn, zoals men beweert echt ‘onzichtbaar’ onder water? En dan hebben we het over kraakhelder water. Ook hier hangt het af van hoe je deze presenteert. Gaat de lijn van je topoog snaarstrak richting je lood, dan zal er na verloop van tijd toch vuil aan gaan kleven zoals algen etc. Dit maakt ook een fluorocarbon lijn op zo’n moment zichtbaar. Check de onderwater filmpjes van Rob Hughes maar eens, er gaat een wereld voor je open. Schoonmaken met een doek terwijl je op spoelt is dan een idee om het alg te verwijderen.

Uit ervaring werd ik na schade en schande wijzer. Ik viste op een werkelijk kraakheldere plas. Je kon tot zeker 5 meter de bodem nog zien. Ik viste in de kant en mijn rig lag op een meter of twee diep. De leader was donker, ik gebruikte een donker stuk lood en een groen gecoate onderlijn. Ik kon alles perfect zien liggen. Toen ik ’s middags weer met de boot boven de rig dreef, waren alle boilies verdwenen behalve mijn haakaas! De karpers moeten mijn rig hebben zien liggen was mijn conclusie.

Slappe lijnen maken de kans kleiner om opgemerkt te worden
Slappe lijnen maken de kans kleiner om opgemerkt te worden

De leader werd vervangen voor een fluorocarbon voorslag, het lood omgeruild voor een zandstrand kleur en de rig maakte ik van een klosje Fox 12 lb fluorocarbon dat ik nog in mijn tackle box had liggen. Het lood pareerde ik ook nog eens naast een pluk wier zodat enkel het rigje (amper) te zien was. Na een uur liep die hengel af. Toeval? Ik denk het niet.

Fluorocarbon is ideaal voor het vissen met slappe lijnen

Buiten de zichtbaarheid heeft een fluorocarbon lijn nog een interessante eigenschap die ik wil vermelden. De lijn is namelijk erg zwaar en zinkend. Dit maakt hem uitstekend geschikt voor het vissen met slappe lijnen. Dit is natuurlijk niet in ieder situatie mogelijk, maar zorgt ervoor dat de vissen minder snel schrikken van de uitstaande hoofdlijn en daardoor met meer vertrouwen een stek bezoeken en je aas opnemen. Een ander voordeel is dat de lijnen vaak weinig rek hebben. Een voorbeeld van een populaire fluorocarbon hoofdlijn is X-line, die veel karpervissers inzetten.

Een nadeel van die stugge en zware lijn is overigens dat je hem minder ver kunt inwerpen dan een gewone mono, maar als je niet op maximale werpafstand vist kom je daar vaak wel mee weg.

Ik gebruik ook fluorocarbon voorslagen
Ik gebruik ook fluorocarbon voorslagen

Mijn ervaringen

Een fluorocarbonlijn die strak tegen de bodem ligt kan wat mij betreft het verschil maken in camouflage. Maar anderen beweren dat een fluoro lijn tegen de bodem met de zon er vol op, tóch een kleurenspectrum afgeeft en daardoor dus wel degelijk zichtbaar is. Een kleine zijsprong naar een vliegvisser die in de Gacka rivier in Kroatië viste. Hij ving meer als zijn Kroatische medevissers. Hij viste met een fluoro lijn terwijl de andere vissers met nylon visten. Toen hij de vissers ook liet vissen met zijn fluorocarbon lijn, begonnen ze ook forellen te vangen. En zo zijn er tal van voorbeelden. Een snoekvisser die met een livescope vist, zag hoe snoek en snoekbaarzen twijfelden als hij met een staaldraadje viste. Toen hij deze verving voor een fluoro onderlijn, hapten ze ineens wel door.

Enkele van de producten die ik graag gebruik
Enkele van de producten die ik graag gebruik

Mijn conclusie. Mits goed gevist is een fluorocarbon lijn wel degelijk een meerwaarde in je visserij. Maar dan wel op kraakhelder water, dat spreekt voor zich.

 

Advertentie:

 Een reactie op “Fluorocarbon lijnen, meerwaarde of onzin?

  1. Tim zegt:

    Hoi Tom, zeer interessant en leerzaam! Ik vis zelf vrijwel nooit op een dressuurwater, maar van de zomer ga ik op een zeer troebel dressuurwater met weinig obstakels een poging wagen. Welke lijn zou je mij aanraden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *