Vissen met slappe lijnen

Fluorocarbon lijnen lenen zich uitstekend voor het vissen met slappe lijnen

Ongeveer een jaar of 8 geleden kwam ik aan de waterkant een oude bekende tegen. Het was Pieter van de Werfhorst die voor een paar uurtjes een lijntje had uitgegooid. Meteen werd mijn aandacht getrokken door zijn hangers die beide als dood op de grond lagen. “Keiharde fluiters krijg je hiermee Erwin”, is wat hij mij vertelde. Toch een vreemd gezicht, ik was immers alleen vertrouwd met een snaar strakke lijn. Wat voor voordelen brengt het vissen met slappe lijnen met zich mee? Hoe zit het met de beetindicatie? Wanneer zet je deze tactiek in en welke materialen gebruik je hiervoor? Dit zijn allemaal vragen die al snel boven kwamen drijven. Er zat niet veel anders op, dan het gewoon een keer te proberen.

 

Advertentie:

CC Moore  



Wanneer kun je een slappe lijn het best inzetten?

Het vissen met een slappe lijn kan soms dressuurdoorbrekend werken en soms noodzakelijk zijn. Op de meeste wateren zijn vissen gewend aan strakke lijnen door het water. Deze plekken proberen ze te mijden waardoor de kans op een beet een stuk kleiner wordt. Simpel gezegd, associëren karpers strakke lijnen met pijn in de bek. Maak je gebruik van een goede, zinkende fluorcarbon lijn die je laat afzinken tot op de bodem kun je dit probleem tackelen. Ook zijn er bepaalde systemen die beter werken wanneer ze met een slappe lijn worden gevist.

slappe-lijnen-3
Laat de lijn na de worp goed afzinken

Een goed voorbeeld hiervan is een Running rig. Wanneer je dit systeem met een strakke lijn bevist, werkt het niet zoals je dat zou willen. Door de vele weerstand van de strakke lijn zal de karper bij het wegzwemmen meteen geprikt worden. Hetzelfde als wat je met een vastloodsysteem bereikt. In een situatie als deze kun je je hangers zelfs op de grond leggen en je lijn volledig slap houden. Wanneer een vis gaat zwemmen zal je hanger altijd omhoog klimmen. Zelfs wanneer hij naar je toe zwemt. Door de slappe lijn en het gebruik van lichte hangers heeft de vis een minimale weerstand en zal rustig wegzwemmen tot jij de haak zet.

Wat heb je nodig voor het vissen met slappe lijnen?

Voor het goed gebruik maken van slappe lijnen heb je het juiste materiaal nodig. Niet alle lijnen lenen zich voor deze visserij. Het is namelijk erg belangrijk dat je lijn zinkt. Heel goed zinkt. Lijnen die goed zinken zijn zwaar en laten zich dus minder gemakkelijk werpen. Wanneer je er dus voor kiest te gaan werpen kun je niet al te ver uit eigen kant vissen. Op zich is dit voor deze manier voor vissen ook beter. Je hebt namelijk al een vertraagde indicatie. Er zijn tegenwoordig erg veel goeie fluorcarbon lijnen op de markt met ieder zijn voor en nadelen. Let er bij de aanschaf op dat de lijn soepel en slijtvast is.

Wanneer je lijn eenmaal is afgezonken hang je een hanger aan je lijn. Je begrijpt zelf wel, dat wanneer je gebruik maakt van een zware hanger je de lijn langzaam maar zeker weer strak trekt. Gebruik dus de lichtste hangers die je kunt vinden. Zelf maak ik gebruik van hangers van het merk Matrix. Dit zijn hangers die speciaal zijn gemaakt voor deze visserij en slechts een paar gram wegen. Ideaal dus.

cfimage
Laat je hangers op de grond rusten

Hoe ga je te werk?

Na het inwerpen van je rig geef je je lijn genoeg tijd om goed af te zinken. Om dit te versnellen houd je de top van je hengel in het water. Trek de lijn met je hand heel voorzichtig aan tot je lijn helemaal van het oppervlak is verdwenen. Zolang de lijn nog drijft kan hij in een bocht trekken wat erg slecht is voor je beet indicatie. Is je lijn helemaal onder het oppervlak verdwenen, leg dan je hengel in de steunen en geef je lijn genoeg speling om goed af te kunnen zinken.

cfimage
Hou je top onderwater om je lijn sneller te laten afzinken

Wanneer je lijn strak staat trek je weer wat lijn van van je spoel af. Dit doe je net zo lang tot  je lijn niet meer strak loopt. Hang nou je hangers in je lijn en laat ze rusten op de grond. Op deze manier voorkom je dat je lijn aangetrokken wordt. Of je nou met een free running, shocker of chod systeem vis. De lijn zal altijd eerst van je afgetrokken worden dus bang voor een terugloper hoef je niet te zijn.

Nou kan het voorkomen in een land als Nederland dat het hard waait. Met een losse lijn zal alles snel in een bocht worden getrokken en door de lichte waker je veel valse piepjes krijgen. Dit is simpel op te lossen door de toppen van je hengel onder water te doen. Zo pakt je lijn geen wind en zal deze netjes over de bodem blijven lopen.

Geen slappe lijnen bij obstakelvisserij

Het spreekt wellicht voor zichzelf, maar slappe lijnen dien je niet in te zetten bij het vissen tegen obstakels of gevaarlijke plekken. De aanbeten zijn hard en de karper kan meer ruimte pakken dan bij een dichte slip.

cfimage

Probeer het eens uit in je eigen visserij en wie weet kom je voor aangename verrassingen te staan. Je staat in elk geval garant voor prachtige beten en vissen waarvan je het bestaan niet wist!

 

Advertentie:

 



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *