Het kleurenspectrum

Wat ziet de karper voor kleuren? Bekijk het kleurenspectrum onder water

Boilies zijn te verkrijgen in de meest exotische kleuren, waarvan de één nog schreeuweriger is dan de ander. Dit allemaal met als doel om een karper te verleiden tot een aanbeet. Maar hoe werkt dit nou eigenlijk onderwater? Zijn de kleuren die wij als “opvallend” beschouwen onderwater ook zo goed zichtbaar? In dit artikel bespreken we het kleurenspectrum onderwater.

 

Advertentie:

EBBM | dé webshop voor elektrische buitenboordmotoren  



Info door de CarpCam

Zoals jullie weten zijn wij nog wel eens aan het klooien met onderwatercamera’s. Wanneer je onderwater aan het filmen bent, kom je er al heel snel achter dat bepaalde kleuren heel snel uitgefilterd worden. Dit heeft te maken met de hoeveelheid licht dat het kleurenspectrum onderwater uitlicht.

Om dit te begrijpen is het belangrijk om te weten dat kleuren zich onderwater heel anders gedragen dan bovenwater. Bij daglicht wordt bovenwater het hele kleuren spectrum zichtbaar. Dit maakt het voor ons mensen mogelijk kleuren te zien. Onderwater is dit absoluut niet het geval. Op een diepte van ongeveer 2,5 meter is de kleur rood al helemaal niet meer te zien. Dit veranderd in een zachte, grijze kleur. Toch grappig dat veel van ons meestal rode bollen inzetten en hier monsterlijk op vangen.

Overdag probeert licht van boven door het water te dringen. Het water zal de kleuren uit het licht filteren waardoor sommige kleuren dieper komen dan de andere. Op de onderstaande afbeelding heb ik dit middels een tabel inzichtelijk gemaakt. Wat meteen opvalt is dat de kleur ‘blauw’ verreweg het diepst komt. Dit is ook de reden dat bij de meeste onderwater foto’s/video’s alles zo blauw lijkt.

Het kleurenspectrum onder water
De zichtbaarheid van kleuren onder water

Wat is zichtbaar?

Pineapple. Zo’n beetje de meest gebruikte boilie aller tijden. Vangt altijd en overal. Wanneer je aan mensen vraag waarom deze bol zo goed werkt, zullen  ze steevast antwoorden met: “ze vallen lekker op”. Nou, niet dus!! Juist niet! Het is een kleur die op 5 meter diepte helemaal niet meer te zien is. Eigenlijk een beetje de omgekeerde wereld dus. Misschien dat dit ook wel juist het succes van deze kleur is. Hij valt heel erg snel weg en gaat dus op in de bodem. Ze zullen hem puur op hun geur vinden.

Wanneer we het hebben over felle kleuren, zouden we volgens het kleurenspectrum dus eigenlijk blauwe boilies moeten gebruiken. Smurfen ballen (laat smurfin het maar niet horen). Zelfs op 25 meter diepte zijn deze nog te zien. Veel opvallender kan volgens mij niet. Helaas ziet de kleur er voor ‘ons mensen’ erg chemisch uit en hebben we er dus geen vertrouwen in.

Ik wil met dit artikel niet zeggen dat we allemaal over moeten op blauw en groene kleuren. Het is alleen opvallend dat wanneer we praten over attractie en opvallend aas, dit juist niet het geval is. Ze vallen juist minder op. Hoe donkerde de kleur, hoe langer deze overeind blijft onderwater. Dit geldt natuurlijk ook voor je rigmateriaal, hoofdlijn, enz. Rigcamouflage is als je het zo bekijkt zwaar overschat.

 

Advertentie:

 



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *