3x Basis rigs voor het vissen op karper

Naked chod rig

De juiste rig, we kunnen er heel wat uren mee vullen, boeken over schrijven en eindeloze discussies over hebben met medevissers. De laatste meter is erg belangrijk en ik kan begrijpen dat je als beginnende visser soms door de bomen het bos niet meer ziet. Ook voor de ervaren visser is het vaak lastig bij te houden. Er komen jaarlijks veel onderlijnen bij. Maar, ook al zijn er honderden verschillende onderlijnen op de markt te verkrijgen, het principe is in al die jaren niet veranderd. We willen de vis bij een aasopname in de onderlip haken en ervoor zorgen dat de haak tijdens de dril ook goed vast blijft zitten.

 

Advertentie:

Nash Tackle  



Klinkt allemaal heel eenvoudig en ik moet zeggen, als je het eenmaal door hebt en een onderlijn kan knopen met de juiste ‘verhoudingen’, is het ook niet heel moeilijk! In dit artikel wil ik jullie (en dan vooral de beginnende visser) meenemen en helpen bij het kiezen van een onderlijn die bij jouw visserij past. Laten we een kijkje nemen naar een drietal onderlijnen die, ik en vele vissers met mij, standaard kant-en-klaar in hun rigcases hebben.

De auteur met een prachtige spiegelkarper
De auteur met een prachtige spiegelkarper

Combi rig

Eén van de meest gebruikte onderlijnen binnen de karpervisserij is de combi rig. Deze allround onderlijn geldt bij veel vissers nog steeds als dé rig voor bodempresentaties. Waarom? De onderlijn is relatief simpel te knopen en op bijna elke plek in te zetten. Maar het grootste punt is toch denk wel vertrouwen. Deze onderlijn heeft zich namelijk al tientallen jaren bewezen en zal dit in mijn ogen ook altijd blijven doen.

Wat is een combi rig?

Laten we eerst eens kijken naar het principe van de combi rig. Want waar bestaat hij uit? Vroeger bestond de combi rig vaak uit twee losse onderlijnen, een soepele en stijvere variant. Door deze aan elkaar te knopen (en dus te combineren) verkreeg je een stijver deel dat zorgde voor het minder in de knoop gooien van de onderlijn en een soepeler deel bij de haak. Hierdoor werd de aasopname sterk verbeterd. Je profiteerde daarmee van de positieve eigenschappen van beide type onderlijnen.

Combi rig van coated onderlijnmateriaal
Met de komst van coated onderlijnmaterialen is het maken van een combi rig eenvoudiger geworden

De laatste jaren is het maken van een combi rig een stuk eenvoudiger geworden met de komst van ‘coated’ onderlijnmaterialen (of hooklinks). Je hebt nu nog maar één type onderlijnmateriaal nodig in plaats van twee. Door een stuk van de stijve coating van het materiaal te strippen met een strip tool komt de soepele kern tevoorschijn voor het haakgedeelte van je onderlijn. Dat scheelt een hoop geknoop!

In dit artikel laten we je zien hoe je zelf een combi rig maakt.

Verschillende variaties van de combi rig

Door het mega aanbod van verschillende onderlijnmaterialen, valt er heel veel met deze rig te ‘spelen’. Moet je bijvoorbeeld ver werpen, dan is het aan te raden om een wat stijver onderlijnmateriaal te kiezen. Deze zal je over het algemeen wat minder snel in de knoop gooien. Vis je onder je eigen kant, kijk dan eens naar een iets soepeler materiaal en voorzie de onderlijn van een stukje putty (kneedbaar lood). Dit kan je bijvoorbeeld mooi op de overgang tussen het stijvere en soepele materiaal plaatsen. Zo zal de onderlijn mooi strak op de bodem liggen en de vis niks door hebben!

Putty op de overgang van soepele naar stijve onderlijn
Een beetje putty op de overgang van de soepele naar de stijve onderlijn

Hoe en waar gebruik je een combi rig?

Zoals ik net al even kort liet doorschemeren is de combi rig, een onderlijn die je vooral bij een presentatie met bodemaas inzet. Denk hierbij aan het vissen met een single of dubbele boilie of het vissen met een snowman. Natuurlijk kan je hem ook goed gebruiken met andere aassoorten. De onderlijn is op elke type water in te zetten, maar werkt het beste op een schone bodem zonder afval. Wel raad ik aan om bij wateren waar je richting of bij obstakels vist, goed te kijken naar het soort haak wat je gebruikt en hier ook de dikte van je onderlijnmateriaal op aan te passen.

Chod rig

De tweede rig die ik wil bespreken is de chod rig. De chod rig is enorm populair en dat is natuurlijk niet voor niets. Het is een rig die je eigenlijk overal kunt inzetten en er zijn veel vissers die de chod rig als ‘go to’ rig gebruiken.

De chod rig heb ik vooral in het voorjaar veel gebruikt, maar je kunt hem het hele jaar door inzetten. Zelfs de winterperiode is een mooie periode om gebruik te maken van een zogenoemd ‘chodje’.

In dit artikel laten we je zien hoe je zelf een chod rig maakt.

De chod rig is enorm effectief
De chod rig is enorm effectief

Laat de vis zwemmen

Ondanks dat de chod rig is gericht op het vissen met pop-ups, valt er genoeg met deze rig te variëren. Je kunt hem laag of hoog boven de bodem vissen, gefixeerd of schuivend over je lijn en ook als ‘naked chod‘ inzetten.

Wat ik zelf aan de waterkant zie is dat veel vissers hun chod inzetten met felgekleurde pop-ups. Dat werkt vaak goed, want de chod wordt veel ‘single‘ ingezet waarbij wordt ingespeeld op de nieuwsgierigheid van de karper. De opvallende pop-up zal vaak uit nieuwsgierigheid worden opgepakt en dankzij de uitstekende eigenschappen van de chod rig zal deze zich in meeste gevallen direct haken. De chod werkt overigens het beste als de karper zwemmend aast. Een chod op een klein compact voerplekje is daardoor minder effectief. Als de vis tijdens het verplaatsen de chod rig oppakt zal de rig direct in een goede inhakingspositie komen, wat je kansen op succes sterk vergroot. Dit bereik je door de chod rig in te zetten als single hookbait, of verspreid te voeren en de karper te dwingen om te zwemmen.

Frank met een naked chod rig
Frank met een naked chod rig

Welk aas gebruik je bij een chod rig?

De chod rig is een typische onderlijn voor het vissen met drijvend aas. Zoals eerder besproken worden hier vooral opvallende pop-ups voor gebruikt, maar soms is het verstandiger om een minder opvallende boilie te kiezen. Daarbij kan je de pop-up ook goed afstemmen op je gevoerde aas. Van veel boilies zijn ook pop-up varianten verkrijgbaar met dezelfde looks als het bodemaas, maar een ander tactiek is het zelf maken van een pop-up. Dat doe je door een boilie uit te boeren en te voorzien van een stukje foam of kurk. Zo vis je nagenoeg met hetzelfde aas als waarmee je voert en ben je verzekerd dat je haak geen vuil op pakt!

Als je de chod vist over een voerplek loont het vaak om je chod kort te knopen en laag boven de bodem te vissen. Hierdoor zal je haakaas maar een paar centimeter van de bodem staan en minder argwaan opwekken bij de karpers.

Karpers gebruiken plateaus en taluds als routekaart

Hoe en waar gebruik je een chod rig?

Zoals ik net al vertelde is de chod rig eigenlijk overal te gebruiken. Door de hoogte van de aasaanbieding zal je haak geen vuil oppakken en zowel op harde als zachte bodems worden gebruikt. Daarbij is hij perfect te gebruiken boven blad, slib, wier en takjes. Je kunt er eindeloos mee variëren. Door een soepele leader te gebruiken zal je lijn goed wegvallen op de bodem. Daardoor heeft de karper minder snel door dat er iets niet klopt.

Bonustip: Een extra tip is om de chod te gebruiken om achter springende vissen aan te gooien. Zie je een vis springen, werp dan zo snel mogelijk een chod rig op de plek waar de vis zich liet zien. De chod rig gooi je eigenlijk nooit in de knoop en ‘vist’ altijd. Je zult zien dat dit je regelmatig een snelle (bonus)vangst oplevert.

Ronnie rig

De derde en laatste onderlijn die ik wil doornemen is de Ronnie rig. Ook deze rig is vooral bedoeld voor drijvend (of zwevend) aas. Vooral de laatste jaren is deze rig erg ‘upcoming’ en ook ik heb hem standaard in mijn rigcase zitten! De rig heeft in de meeste gevallen een zogenaamde ‘boomsection’ die wordt gemaakt van een stijf onderlijnmateriaal. Hierdoor zal de rig, zodra het lood de bodem raakt, worden weggeduwd van het lood en altijd goed op de bodem liggen. Zo krijg je de optimale werking van een onderlijn!

De Ronnie rig staat laag boven de bodem
De Ronnie rig staat laag boven de bodem

Wat de Ronnie rig speciaal maakt is de bevestiging van de haak. Doordat je deze aan een ‘quick change swivel’ bevestigd, kan je de haak, na het landen van een vis, dus snel wisselen. Dit scheelt je tijd voor het knopen van een nieuwe onderlijn en uiteraard ook een hoop geld. Daarbij ben je er zeker van dat je altijd met een scherpe haak vist!

In dit artikel laten we je zien hoe je zelf een Ronnie rig maakt.

Een uitstekende inhaking met de Ronnie rig
Een uitstekende inhaking met de Ronnie rig

Verschillende variaties

De Ronnie rig wordt dus vooral gemaakt met behulp van een quick change swivel. Anno 2020 zijn er echter diverse merken die kant-en-klare oplossingen hebben gemaakt voor het gebruik van een Ronnie rig.

Zoals gezegd betreft het een onderlijn die vooral is bedoeld voor het gebruik met drijvend of zwevend (wafter) aas. De rig is daardoor makkelijk in gebruik en zal kort boven de bodem worden aangeboden. Wil je hem met een zinkend aasje gebruiken dan kan dat ook, maar daarmee zal je de beste eigenschap (de inhaking) niet volledig benutten.

Hoe en waar gebruik je een Ronnie rig?

Ook deze onderlijn is op bijna alle type wateren in te zetten. Wel is het goed om te weten wat het stijve onderlijnmateriaal met je onderlijn doet. Als je bijvoorbeeld over een klein laagje wier vist, zal je lood hierin wegvallen en kan je onderlijn in een onnatuurlijke houding komen te staan. Niet heel ideaal dus! In dit soort situaties zou ik dan ook kiezen voor een chodje.

Jan Nijgh met een prachtige schubkarper

Meer weten over rigs en onderlijnen?

Wat deze bovengenoemde rigs allemaal gemeen hebben is de betrouwbaarheid. En wat ligt nu lekkerder? Als je ’s avonds op je stretcher ligt met een twijfelend gevoel over je onderlijn? Of gewoon zeker weten dat je onderlijn zijn werk doet en het alleen nog wachten is tot een vis je haakaas opneemt! 

Zoals ik in het begin van dit artikel al zei, kunnen we hier nog uren over verder praten en elk deel van een onderlijn apart bespreken! Heb jij nog vragen met betrekking tot onderlijnen? Stuur dan gerust een bericht met jouw vraag naar CarpFeeling, misschien dat we hier dan in een volgend artikel op in zullen gaan.

 

Advertentie:

 



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *