Mijn aanpak in de winter

Mijn aanpak in de winter

Het najaar hebben we grotendeels achter ons liggen en de winter staat voor de deur. Inmiddels hebben we de eerste nachtvorstjes gehad, voor veel vissers is dat een teken om de hengels op te bergen tot het aangenamere voorjaar.

Voor mij persoonlijk breekt er een andere (nieuwe) periode aan binnen mijn visserij. De kou en gure wind zijn voor mij geen reden om te stoppen, zeker omdat het vangen van karper in de koudere periode goed haalbaar is. Een groot voordeel is dat er aanzienlijk minder vissers aan de waterkant vertoeven waardoor je meer ruimte hebt om je ding te doen en de zaken naar je hand te zetten!

Wintervissen
De winter staat voor de deur

Mijn aanpak in de winter

Om succesvol te zijn in de winter eist dat mijn inziens van jezelf een goede discipline en een juiste aanpak. Ik zal proberen in het kort uit te leggen wat mijn aanpak in het late najaar en winter is, maar wil daarmee niet zeggen dat dit de enige aanpak is!

Ik maak onderscheid in 2 type wateren:

1) De vaak wat grotere en diepe zandafgravingen
2) De (kleinere) ondiepere plassen/putjes met een goed bestand aan vis

Het grote verschil tussen de 2 type wateren zit hem erin dat ik op de grotere afgravingen vanaf het najaar consequent iedere dag mijn stek voorzie van een kleine hoeveelheid voer. Op de kleinere en ondiepere (1 a 2 meter) watertjes voer vaak verschillende stekjes een paar dagen voor het vissen aan. Deze stekjes vis ik vervolgens overdag af.

Op de grote afgravingen voer ik dagelijks een gepaste hoeveelheid 16 en 20 mm boilies. Mijn voorkeur gaat uit naar een mengeling van de Scopex Liver en Instant Project. Deze boilies hebben een uitgebalanceerde basismix waardoor deze perfect voor het lange termijn voeren ingezet kunnen worden.

Consequent voeren loont
Consequent voeren loont

Op de kleinere watertjes en parkvijvers voer ik een aantal dagen op verschillende stekjes met hetzelfde aas, alleen gebruik ik dan de 16 mm boilies en voeg er vaak boilie kruim en hb-baitsoak aan toe om alles zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Enkele handjes voer per stek zijn meestal voldoende.

Rigs en haakaas

Qua rigs doe ik niet veel anders dan anders en niet moeilijk. Ik zelf hou van eenvoudige rigs (onderlijn van ongeveer 15 cm, haak, aligner en een soepele hair), waarvan ik in de winter alleen de lengte van de onderlijn aanpas en meestal korter maak. Wat aas betreft ben ik heel kritisch, dat moet gewoon van goede kwaliteit zijn. Holland Baits heeft een goed assortiment aan kwaliteitsproducten. De volgende producten zet ik in de winter graag in:

Een goede winteraanpak
Een goede winteraanpak
  • Visual Pineapple Wafters: Een uitgebalanceerd haakaasje (dumbeltje) die direct in het water voor je aan het werk gaat. De wafter wasemt tot wel 48 uur een wolk uit van diverse amino’s en eetlustopwekkers.   
Holland Baits High Visual Wafters
  • Kleine (fluo) Popups 10 mm in diverse kleuren.
  • Holland Baits Stickmix (kant en klaar) deze doe ik in een pva kousje en gaat er bij iedere inworp aan. De stickmix zit in handige (her)sluitbare zak die rechtstreeks uit de zak te gebruiken is. Je hoeft zelf niets toe te voegen maar dat kan wel. De stickmix zal in het water voor de nodige horizontale als verticale attractie zorgen.
Holland Baits stickmix
Kant en klare stickmix van Holland Baits

In de winter vis ik korte sessies met bovengenoemde producten. Vaak met een verbluffend goed en snel resultaat. Het is toch geweldig om een mooi gekleurde steenkoude winterkarper te vangen? Veel succes!

Een winterkarper
Niets is mooier om een steenkoude winterkarper te vangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *