Het bereiden van paranoten (brazil nuts)

De doorgewinterde dressuurwatervissers hebben er vast al eens mee uitgepakt, maar bij het gros van de karpervissers zal de paranoot (ook bekend als Brazil Nut) vooral bekend zijn als ‘superfood’ en als versnapering verkrijgbaar bij de nootjes in de supermarkt. Zonde, want deze noten kunnen een enorm dressuurdoorbrekende werking hebben. De paranoot is een prijzig aasje maar leent zich uitstekend voor een instant aanpak en voeren is dus absoluut niet nodig.

Opvallende en zeer vette noten
Opvallende en zeer vette noten

Zelf heb ik in het verleden regelmatig al eens iets gelezen over deze opvallende noten maar tot afgelopen voorjaar heb ik ze niet ingezet. Pas toen ik afgelopen winter wederom getipt werd en iets meer informatie kreeg heb ik ze een kans gegeven en zeker niet zonder succes. Al tijdens het eerste instant nachtje op een moeilijk Frans water kwam er vis op de kant. Het stekje bevatte slechts mijn haakaas en 3 nootjes daaromheen. Daarna leverde de noten nog regelmatig vis op.

Het bereiden van de paranoten is eenvoudig. Als je ze puur en alleen als haakaas inzet zou je ze vanuit de zak kunnen vissen, maar het heeft de voorkeur om ze een halve dag te weken en dan ongeveer 15/20 minuten te koken. Hierdoor zijn ze goed te bewerken en bij te snijden tot een gewenst formaat. De noot is opvallend groot en geeft veel attractie af door de vele vetten die hij bevat. Let er trouwens wel op dat de paranoot vrij licht van gewicht is. Even rekening houden met je rig dus ;)

Mijn eerste op een paranoot, gevangen op een lastig Frans water
Mijn eerste vangst op paranoten, gevangen op een lastig Frans water

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.