Stekkeuze op parkwateren

Stekkeuze op parkwateren

Stads- en parkwateren bevatten doorgaans een goed visbestand en op veel van die wateren kan je zelfs terecht voor prachtige (en soms) grote karpers! Maar hoe kies je nu je stekken uit als je voor het eerst aan zo’n water komt? In dit artikel geef ik je een paar tips waarmee je aan de slag kunt en die je hopelijk helpen om snel de eerste karpers te vangen.

 

Advertentie:

Nash Tackle  



Een eerste blik over het water

Als je voor het eerst naar een water kijkt dan kan je vaak al een goede inschatting maken van potentiele goede stekken. Natuurlijk is het ene parkwater het andere niet en heb je te maken met verschillende type wateren. De meeste parkwateren zijn overzichtelijk en hebben een ronde, ovale of rechthoekige vorm. Dit maakt je stekkeuze vaak al wat makkelijker, want de karper kan immers nergens heen. Een ander type parkwater kan het beste worden omschreven als een waterstelsel. Veelal bestaan dit soort wateren uit diverse sloten en vaartjes die op sommige plekken bij elkaar komen in een kleine vijver. Hier loont het vaak om eerst die sloten eens af te lopen met een goede polariserende zonnebril op je neus.

Stille en voedselrijke hoekjes

Niet zelden zal je de karpers in deze slootjes te vinden omdat de wind het natuurlijke voedsel erin geblazen heeft of de vaak ondiepere sloten lekker zijn opgewarmd door de zon. Daarnaast is er natuurlijk ook veel natuurlijk voedsel aanwezig. Kies je stekken hier strategisch uit en bevis bijvoorbeeld eens een splitsing van twee (of meer) sloten, een rietkraag of dat ene overhangende boompje.

Eilanden en kantzones

Niet zelden zijn parkwateren voorzien van één of meerdere eilanden en dat zijn vaak echte karpermagneten. Heb je de mogelijkheid om langs de eilandjes te vissen dan zit je vaak al goed en in veel gevallen geldt: Hoe dichter tegen het eiland, hoe beter. Karpers zwemmen immers graag langs de kanten en dat geldt ook voor de normale kantzones (buiten de eilanden om). Door de ondieptes valt er hier veel natuurlijk voedsel te vinden en dat weten de karpers maar al te goed. Beweeg je dus stil langs de oevers om de vissen niet te verjagen. In de warme zomermaanden kan je in de vroege ochtend en late avonduren enorm goede resultaten halen door hier een pennetje aan te bieden of aan de oppervlakte te vissen tegen de kantjes aan.

Karpers zwemmen graag kort in de kantjes. Vergeet die ondiepe zones daarom niet!
Karpers zwemmen graag kort in de kantjes. Vergeet die ondiepe zones daarom niet!

Ook lelievelden zijn aanwezig op veel parkwateren. Het staat immers leuk en de meeste mensen (lees: niet vissers) vinden het prachtig. Deze lelievelden zorgen voor beschutting en er is vaak karper in en langs deze lelievelden te vinden. Het wordt iets lastiger als een water vol staat met deze groene bladeren en dikke wortels, maar doorgaans zal dit een goede stek zijn. Durf ook gerust midden in een lelieveld te vissen met het juiste materiaal.

Weersinvloeden op parkwateren

Als de wind vrij spel heeft op een water is het interessant om daar je stekkeuze op in te stellen. Een lekkere zuidwester op de kant (of op één kant van het eiland) is vaak een succesformule. Naast de extra zuurstof die zo’n zone bevat zal er simpelweg veel voedsel te vinden zijn. Staat er een koude noorderwind dan is het vaak verstandiger om in de luwte te vissen, al is dit zeker geen wet van meden en perzen.

Obstakels

Lage bruggen, overhangende bomen, riet, lelies, takken, palen en andere obstakels staan vaak garant voor activiteit van vis. Blijf deze stekken altijd in de gaten houden en tast af welke stekken lopen. In de wintermaanden kan je er bijna zeker van zijn dat grote groepen vis zich ophouden onder bruggen en in/bij duikers. De vaak ondiepere wateren warmen ook snel op en zijn daardoor al vroeg te bevissen, zo niet zelfs het hele jaar door! Wil je weten hoe je veilig en succesvol tegen obstakels kunt vissen? Lees dan dit artikel.

Blijf observeren, ook op parkwateren

Het voordeel van de, vaak kleinere, parkwateren is dat je overzicht hebt. Gebruik dat om te blijven kijken en signalen te zoeken van vis. Veel parkwateren bevatten een wat zachtere bodem waardoor je uitstekend kunt letten op belletjes van azende en schurende vissen. Hoe gaaf is het als je zo’n dik bellenplakkaat over je stek ziet schuiven en je beetmelder of pennetje tot leven komt?!

Parkwateren bevatten regelmatig leuke verrassingen. Dat is precies de reden dat ik er graag mag vissen, zeker in de koudere maanden
Parkwateren bevatten regelmatig leuke verrassingen. Dat is precies de reden dat ik er graag mag vissen, zeker in de koudere maanden

Hopelijk heb je hiermee al wat tips die je kunt gebruiken in je visserij op parkwateren. Besef je ook dat dit soort wateren ook veel worden bevist door jeugd en senioren. Daar zijn de visbestanden vaak ook op afgestemd door de visvereniging. Houd het met zijn allen gezellig en gun elkaar ook een leuke dag. Succes!

 

Advertentie:

 



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *