Tijgernoten – een geweldig aas voor karper

Tijgernoten voor karper

De tijgernoot heeft iets dat schreeuwt naar karper! Als ik mocht kiezen uit slechts één soort aas voor het vissen op karper zal ik zeker voor de -in zijn eigen natuurlijke sappen drenkende-  tijgernoot kiezen. Hoewel sommigen anders beweren is de tijgernoot door zijn krokante laagje en de zoete smaak een onwaarschijnlijk goed instant aas die op veel wateren beter scoort dan zijn grote concurrent, de boilie.

 

Advertentie:

  Ik denk dat de tijgernoot zo graag gegeten wordt door de karper omdat dit aas een natuurlijk voedsel is. Door de verschillende soorten en maten en de natuurlijke flavour zal de karper minder argwaan hebben en sneller overgaan tot azen. Wanneer ik korte sessies plan gaan er ook zeker tijgernoten mee! Mijn redder in nood…. mijn lassie.

Geschiedenis van de tijgernoot

De aardamandelen (Cyperus esculentus) staan bij ons bekend als de tijgernoot. Het zijn aardevruchten van grasachtige gewassen. Dit was bij de Egyptenaren al bekend. Tot op de dag van vandaag wordt deze noot alleen gekweekt in landen rond de Middelandse zee. Door de noten te persen krijg je een spijsachtige olie die je kunt drinken in bijna alle Spaanse cafés. Tijgernoten zijn oorspronkelijk afkomstig uit Afrika. Maar je vind ze nu ook in Zuid-Europa, West-Afrika, Indie, Egypte en Brazilië.

Tijgernoten zijn vaak mijn redder in nood
Tijgernoten zijn vaak mijn redder in nood.

Bereiding van tijgernoten

Er zijn nogal wat misverstanden als het gaat over het bereiden van een tijgernoot. Er zijn mensen die beweren dat tijgernoten gif bevatten, maar dat is echt onzin. Ook zijn er mensen die zegt dat een karper kan sterven aan niet goed gekookte tijgernoten, maar dat is discutabel. Een tijgernoot kan namelijk, mits niet goed bereid, te droog zijn waardoor de karper hem minder goed verteren. Te veel noten kunnen dan een verstopping veroorzaken. Een droge tijgernoot is echter helemaal niet interessant om mee te vissen, want hij is dan totaal niet attractief. De tijgernoot wordt pas een goed aas voor karper als je hem gekookt hebt.

Met het bereiden van een tijgernoot breng je hem eigenlijk weer in zijn originele staat (voor hij werd gedroogd). Laat de noot eerst 24 uur in een emmer water weken. Je zult zien dat de noten aardig wat water opnemen en dus een stukje groter worden. Na het weken moet je ze koken. Doe dit ongeveer 60 minuten. Controleer voor de zekerheid even of ze zacht genoeg zijn door een grote noot doormidden te bijten. Wanneer dit gemakkelijk gaat en de binnenkant helemaal wit is dan is je tijgernoot klaar om te gebruiken. Giet ze af in een emmer en laat ze in hun kookvocht liggen. Voeg hier eventueel je favoriete flavours toe en klaar is Kees! Je zult zien, dat er al snel een “drapperig laagje” om de noten zal vormen. Dit zijn suikers, een natuurlijk flavour voor de tijgernoot, waar karpers dol op zijn! Mocht je een gedeelte van de noten willen invriezen dan is dit mogelijk.

Samen met een pop-up mais, een geweldige combinatie
Samen met een pop-up mais, een geweldige combinatie

Zelf tijgers kweken

Tijgernoten zijn ook gemakkelijk zelf te kweken. Hiervoor hoef je geen enorme groene vingers te hebben. Gooi simpelweg een aantal droge noten in een bak water en laat deze 24 uur wellen.  Laat ze vervolgens ongeveer een maand kiemen bij kamertemperatuur. In april stop je ze in de grond. Dit kan zowel binnen als buiten. De plant zal het snelst groeien in humusrijke grond. In de herfst is de plant klaar om geoogst te worden. Verwacht niet dat je gelijk een emmer vol tijgernoten hebt, dan kom je bedrogen uit.

Karpervissen met tijgernoten

Het karpervissen met tijgernoten doe je eigenlijk op dezelfde manier als dat je bij een boilie zal doen. Simpel op de hair. Dit kan zowel pop-up (met een kurkje erboven) of gewoon als bodemaas. Een erg groot voordeel aan tijgernoten is, dat ze erg ongevoelig zijn voor witvis. Dit komt omdat de noten erg hard/knapperig zijn en hierdoor andere vissen ze niet kapot krijgen.

Tijgernoten zijn heel mooi te combineren met andere partikels
Tijgernoten zijn heel mooi te combineren met andere partikels

Voeren van tijgernoten

Als laatste wil ik jullie meegeven niet al te veel van deze noten te voeren. Omdat het een relatief goedkoop aas is kan ik me voorstellen dat het aantrekkelijk is om meer te voeren dan je normaal met boilies zou doen. Je wilt de karpers echter ook vangen en niet volproppen.

Succes als je gaat vissen met tijgernoten. Het is een geweldig aas voor karper!

 

Advertentie:

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *