Voorjaarsvissen rondom de paai!

voorjaarsvissen rond de paai

In mijn vorige artikel bespraken we het vissen in het vroege voorjaar waarbij de vissen net wakker werden en de watertemperatuur laag is. In dit artikel wil ik jullie graag een aantal inzichten/tips geven met betrekking tot het vissen vlak voor, tijdens en na de paai.

De paaiperiode is voor ons karpervissers een prachtige tijd om onze hobby uit te oefenen. De vissen zijn immers op topgewicht, de natuur is op haar mooist en de plek waar de vis zich ophoudt op jouw water is vrij gemakkelijk in te schatten. De karper zal zich richting de paai namelijk altijd richting de paaigronden begeven. Voor de paai kun je hier dan ook dankbaar gebruik van maken door op routes te vissen richting deze paaigronden. Eiwitrijk voedsel is uit mijn ervaring een erg goede keuze gebleken in deze periode. Ikzelf kies graag voor een vismeelboilie zoals bijv. de Smoked Fish. Het gros van mijn vangsten in deze periode heb ik dan ook gevangen op dit type boilie.

Mixen van voer

Toch kies ik er altijd voor om niet op één paard te wedden en meng ik deze boilie met een zoete koolhydraatrijke boilie, mijn favoriet is de Milk & Fruit in dit geval. De verhouding 80/20 (80%vis en 20% zoet) bevalt mij erg goed. En hoewel de vismeelboilie voor meer vangsten zorgt in deze periode gebeurt het toch regelmatig dat er een mooie verassing voorbij komt op de zoete bol. Laten we het er op houden dat de vis net als de mens af en toe ook gewoon zin heeft in een lekkere snack?.

Een mooie spiegelkarper die onderweg richting de paaigronden was
Een mooie spiegelkarper die onderweg richting de paaigronden was

De paaigronden bevinden zich op vrijwel elk water op een ondiep gedeelte van het water, met begroeiing en als het even kan een plek waar lang de zon op staat te branden tot het einde van de dag. Op plassen, meren, putten zijn dit vaak lelievelden of rietkragen op het meest ondiepe gedeelte van het water, op kanalen kun je de vis vaak verwachten op zijsloten. Verkijk je absoluut niet op dat ene ondiepe slootje waar je nog nooit een vis hebt zien zwemmen, tijdens de paai zwemt de vis gerust met zijn of haar rug boven water.

Een ondiepe zijtak van een kanaal waar de vissen zich verzamelen. (foto: Ricardo Koster)
Een ondiepe zijtak van een kanaal waar de vissen zich verzamelen. (foto: Ricardo Koster)
Deze dame kwam vlak voordat het liefdesfestein losbarstte nog even een maaltje scoren
Deze dame kwam vlak voordat het liefdesfestijn losbarstte nog even een maaltje scoren
Een hommer die er duidelijk klaar voor was
Een hommer die er duidelijk klaar voor was

Periode na de paai

Na de paai is de vis vaak een aantal dagen uit haar doen, maar gelukkig niet voor lang. De karper zal weer op krachten moeten komen en zal op zoek gaan naar voedsel. Om op krachten te komen heeft de vis wederom eiwitrijk voedsel nodig maar ook vetten en koolhydraten nemen ze graag tot zich. Tijgernoten zijn in de periode na de paai een ware karpermagneet in combinatie met een eiwitrijke boilie. Doordat de watertemperatuur richting zomerse waarden gaat komen de suikers en vetten uit tijgernoten goed tot hun recht.  Dit is dan ook de periode waarbij ik de voerhoeveelheid begin op te schroeven. Vis zal zich na de paai gaan verspreiden over het water en door een goede voerstek op te bouwen kun je vaak een gedeelte van de populatie op jouw voerstek houden.

Bij voorkeur doe ik dit door een mix van boilies en tijgernoten te voeren in verschillende diameters. De DiaMix is hier voor mij een uitkomst. Zeker op wateren waar meer witvis zwemt zal je er van op kijken hoeveel er weggegeten wordt door de witvis. Door een mix van 14mm/18mm/24mm te voeren in combinatie met tijgernoten van verschillende formaten zal de kans aanzienlijk groter zijn dat er nog wat ligt voor onze vriend, de karper. Een bijkomend voordeel van verschillende diameters en voedseldeeltjes is dat je meer aasopnames bewerkstelligd wat wantrouwen bij de karper in zekere mate wegneemt.

Verschillende diameters kan zeer dressuurdoorbrekend werken!
Verschillende diameters kan zeer dressuurdoorbrekend werken!

Ik hoop dat jullie de komende prachtige periode wat aan deze tips hebben!
Succes langs de waterkant en blijf gezond.

Frank van Schaik


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *