Maak zelf attractieve haakaasjes met kurk

Attractief haakaas- het maken van cork ball pop-ups

De lente is een heerlijk seizoen waar wij als karpervissers en natuurliefhebbers volop van kunnen genieten. Ontluikend groen, zonnige dagen en volop jonge dieren om je heen. Het bezorgt mij persoonlijk altijd veel plezier en rond het verschijnen van dit artikel begint het weer positief te veranderen. De watertemperaturen beginnen weer ergens op te lijken en op het gros van de wateren is het goed mogelijk om vis te vangen als je weet waar je moet zijn. Toch zijn de resultaten in het voorjaar soms erg wisselend en per visser verschillend. Waterkeuze en steklocatie vormen daarbij een niet te onderschatten factor en ook het gebruikte voer is belangrijk. Het voorjaar leent zich bij uitstek voor de visserij met weinig, maar attractief aas. 

 

Advertentie:

  



Allerlei soorten aas

Klein aas, pop-ups en aassoorten als maden, wormen en ander gefriemel hebben vaak een streepje voor. Die laatstgenoemde categorie is natuurlijk altijd favoriet bij de vis, maar lang niet altijd even praktisch in gebruik. Met de andere aassoorten kan je volop experimenteren en dat geldt helemaal voor het gebruikte haakaas. Mijn boilies draai ik al sinds mijn tienerjaren niet meer zelf, maar voor het haakaas wil ik nog wel eens de keuken in duiken. Een beetje spelen met wat boiliemix, liquids, kurk en verschillende vormpjes kan je aasaanbieding net dat beetje extra’s of afwijkends geven waardoor de vis het minder wantrouwt of uit interesse opneemt. 

Ik maak graag gebruik van attractief aas
Ik maak graag gebruik van attractief aas

In het voorjaar kies ik graag voor opvallend haakaas en een single hookbait aanpak. Een chod met een opvallende pop-up op een ondiepe (zonnige) stek is vaak goud waard en verkies ik meestal boven een voerplek op dieper water. Een zinkend haakaasje met een dun laagje ongekookt boiliedeeg eromheen kan ook wonderen doen en geeft ontzettend veel attractie af door de vloeibare toevoegingen. Door de single hookbait aanpak is het nu niet erg belangrijk dat het haakaas past bij het overige voer en daardoor maak ik veel gebruik van attractieve pop-ups en wafters.

Transitie van voorjaar naar de zomermaanden

Zodra de (water)temperaturen stijgen en de vis gepaaid heeft verandert mijn visserij wel. De karpers gaan nu flink op zoek naar voedsel en als de watertemperatuur boven de 20 graden komt werkt hun stofwisseling optimaal. Dit houdt simpelweg in dat de voerhoeveelheden kunnen worden opgeschroefd en zelfs tot flinke verhoudingen. Het gebruikte (haak)aas is nu volledig afhankelijk van je doelstellingen. Ga je voor veel aanbeten of minder, maar gemiddeld grotere karpers? Anders gezegd: kies je voor attractief of schraal aas?

Cork ball pop-ups
Nog geen 20 minuten na het ingooien vond deze spiegel de overflavourde pop-up, buiten het bereik van de voerpijp

Zelf kies ik meestal voor de eerste variant. Ik houd nu eenmaal van actie en vang ook graag kleinere vissen, het hele jaar rond. Als ik op voerplekken van boilies vis vind ik het belangrijk dat mijn haakaas gelijk is aan het gevoerde aas. Met zinkend aas is dat simpel door gewoon een boilie uit de zak te halen. Ook met mijn pop-ups probeer ik het liefst de uitstraling en attractiviteit van de voerboilies te benaderen, of zelfs iets op te plussen.

Als je weet dat je haakaas in orde is kan je onbezorgd genieten
Als je weet dat je haakaas in orde is kan je onbezorgd genieten

Creatief met kurk

Pop-ups zijn er al in talloze uitvoeringen en nagenoeg alle boilies hebben hun eigen drijvende verwanten. Alle kleuren van de regenboog zijn leverbaar en in de meest uiteenlopende geuren. De standaard pop-ups doen over het algemeen uitstekend hun werk en vinden ook bij mij gretig aftrek. Toch kies ik ook regelmatig voor een aanpak met handgedraaide cork ball pop-ups. Dit biedt in mijn ogen namelijk 3 voordelen: 

  • Je kunt de pop-up vervaardigen van dezelfde mix en flavours als je overige boilies en daardoor sluiten ze perfect aan op je (voer)boilies
  • Je kunt experimenteren met de hoeveelheid flavours en toevoegingen en je haakaas een flinke boost geven
  • De pop-up blijft door het kurken balletje lange tijd drijven, waardoor hij uitermate geschikt is voor chods en lang in het water kan blijven liggen zonder op drijfvermogen in te boeten. Hierdoor ben je ook tijdens een langere sessie zeker van je presentatie, zelfs als je de pop-up monteert met een boilienaald of gebruik maakt van zware onderlijnmaterialen als grote haken en metalen bait screws

Ik ben ooit met de cork ball pop-ups begonnen omdat er van één van mijn gebruikte boilies geen drijvende variant was. Eerlijk gezegd werd ik toen verrast door de goede resultaten en daardoor ben ik ze blijven maken. Door de pop-up flink te ‘overflavouren’ gaat er veel attractie vanuit en dat heeft mij zeker al wat extra vangsten opgeleverd. Het kost je weliswaar wat extra tijd om deze haakaasjes te maken, maar de voldoening is zeker groter als je er een vis op vangt!

Een prachtige vis die mijn haakaasjes wel lijkt te waarderen
Een prachtige vis die mijn haakaasjes wel lijkt te waarderen

Zelf cork ball pop-ups maken

Hieronder zal ik je uitleggen hoe je zelf je cork ball pop-ups maakt en welke attributen je hierbij nodig hebt voor ongeveer 100 pop-ups. Ik maak hierbij zelf gebruik van de hookbait kit van NashBait. Deze kit wordt compleet geleverd en hiervoor heb je dus enkel nog de cork balls nodig (tenzij je zelf extra toevoegingen wilt doen).

De benodigdheden voor mijn cork ball pop-ups
De benodigdheden voor mijn cork ball pop-ups

De benodigdheden:
Cork balls *
– 200 gr Boiliemix **
– Vloeibare ingrediënten uit jouw boilies **
– Ei albumine (10% van de basismix)
– 1 of 2 eieren
– Eetlepel zonnebloem- of olijfolie
– Enkele keukenattributen

* Als je zelf aan de slag gaat met het maken van cork ball pop-ups raad ik je aan om de kurken balletjes via eBay of een andere online site te bestellen. In Nederland is het lastig om grotere hoeveelheden te kopen voor een redelijke prijs. Via eBay koop ik de balletjes per 100 stuks en je hebt ze binnen enkele dagen in huis. Let erop dat je ze niet te groot bestelt. Het deeg wordt ongeveer 2 a 3 mm dik. Je hebt dus voor een 15 mm pop-up een 12 mm cork ball nodig.

** Koop jij jouw boilies bij een boilieleverancier? Vraag hem dan of je een paar honderd gram droge boiliemix en een potje van de gebruikte liquids (in de juiste samenstelling) kunt kopen of krijgen. Meestal is dit geen probleem.

Stap voor stap uitleg

Stap 1: Begin met het zeven van de boiliemix boven een bak of een diep bord. In de boiliemix zitten namelijk vaak grove ingrediënten (bijv. birdfood) die je het beste vooraf kunt verwijderen. Dit voorkomt problemen bij het draaien en hechten van de mix rondom de cork ball.
Stap 2 - Klop een ei en meng de gewenste toevoegingen
Stap 2: Kluts één ei in een beslagkom en voeg de vloeibare attractors, flavours en andere toevoegingen toe. Dit is de stap waar je het meest in kunt experimenteren. Voeg bijvoorbeeld een kleurstof toe om je haakaas extra te laten opvallen, of kies gewoon voor de originele kleur om ze te laten matchen met je voerboilies. Zelf verhoog ik de hoeveelheid flavours graag iets omdat er tijdens het kook- en droogproces wel wat verloren gaat.
Stap 3 - Voeg de mix geleidelijk toe en kneed deze
Stap 3: Voeg een deel van de boiliemix toe aan het ei en meng met dit met elkaar. Dit kan in het begin goed met een vork, maar in een later stadium kies ik liever voor vieze handen. Een garde raad ik je af want die zit binnen no-time vol met deeg en dat zorgt bij mij voor veel frustratie. Voer de hoeveelheid mix rustig op tot je een stevige bonk deeg hebt die niet meer plakt. Het kan zijn dat je boiliemix nog niet op is. Je kunt dan een extra ei toevoegen of genoegen nemen met wat minder haakaasjes.
Stap 3a - tot een stevige bonk deeg die niet meer plakt
Kneed het deeg tot een stevige homp die niet erg meer plakt.
Stap 4 - Smeer een bord in met ongeveer een eetlepel olie
Stap 4: Pak een bord en smeer deze in met een eetlepel zonnebloem- of olijfolie. Dit zorgt ervoor dat je vers gedraaide pop-ups niet vast blijven plakken aan het bord of elkaar.
Stap 5 - Neem een klein stukje deeg en vouw dit om de cork ball. Rol het vervolgens tussen je handen tot een ronde pop-up
Stap 5: Breek een stuk deeg af en bewaar het overgebleven stuk in een afgesloten zak. Hierdoor droogt het niet uit en is het later beter te verwerken. Pak nu een klein stukje deeg en maak dit plat met je vingers. Leg een cork ball in het midden van het deeg en vouw het deeg rond het balletje. Dit vergt even wat handigheid. Als je voelt dat er ruimte zit tussen het deeg en de cork ball kan je het beste wat deeg wegnemen. De ideale dikte van de deegmantel is 2 a 3 mm, maar dit zie je doorgaans pas als je hem doorsnijdt.
Stap 5a - Deze pop-ups zijn klaar om gekookt te worden
Druk het deeg goed aan en rol het nu tussen je handpalmen tot je een mooi balletje hebt gecreëerd. Als de mix goed is krijg je nauwelijks vieze handen. Leg de handgedraaide pop-ups op het bord en rol de pop-ups af en toe even door de olie om ervoor te zorgen dat ze niet vastplakken.
cork ball pop-ups
Stap 6: Kook de pop-ups ongeveer 30 tot 60 seconden. Ik kies meestal voor ongeveer 40/45 seconden. De deegmantel is dun en hoeft niet lang gekookt te worden. Langer doorkoken gaat ten koste van je vloeibare attractors.
cork ball pop-ups
Stap 7: Laat de pop-ups na het koken uitlekken op een stukje keukenpapier of leg ze in een kartonnen eierdoos. Rol ze af en toe door elkaar zodat ze niet aan het papier gaan plakken. Laat je pop-ups nu minimaal 24 uur, maar bij voorkeur enkele dagen drogen om ze goed te laten uitharden. 

Je zelfgemaakte cork ball pop-ups zijn nu klaar voor gebruik. Mijn ervaring is dat je ze een flink aantal maanden kunt bewaren buiten de koeling (in een potje of zakje), maar sommige vissers verkiezen een verblijf in de koelkast of vriezer. Optioneel kan je de pop-ups na het drogen ook nog even laten laten soaken in een vloeistof naar keuze.

Extra tip na het maken van je cork ball pop-ups

Als je deeg hebt overgehouden na het draaien kan je dit nog op meerdere manieren gebruiken. Je kunt het invriezen om op een later moment te gebruiken voor het rollen van nieuwe pop-ups, maar je kunt het deeg bijvoorbeeld ook gebruiken om rond je haakaas te kneden voor meer attractie. Ook kun je er blokjes of driehoekjes van snijden en deze koken om een afwijkend formaat haakaas te krijgen. Je dient deze blokjes dan wel langer te koken dan de pop-ups. Wat denk je trouwens van zelfgemaakte wafters met behulp van kurk? Door meer of minder deeg rond de cork ball te kneden zal deze langzaam gaan zinken. Aan jou de uitdaging om de juiste balans te vinden.

Een liefhebber van attractief aas
Een liefhebber van attractief aas

Je ziet dat je op deze manier eenvoudig kunt experimenteren en dat er veel legio mogelijkheden zijn. Laat je creativiteit de vrije loop! Ik hoop dat je wat aan deze tips hebt gehad en wens je veel succes en plezier bij het maken van je eigen haakaasjes.

 

Advertentie:

 



Een reactie op “Maak zelf attractieve haakaasjes met kurk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *