Zo weeg je karpers

Zo moet je karpers wegen

Stel: je hebt net een prachtige karper gevangen die misschien wel je record gaat verbeteren. Dan nemen we aan dat je graag zeker wilt weten hoe groot die karper en je potentiele record is. Toch? Regelmatig zien we video’s en foto’s verschijnen waarop karpers op een verkeerde manier worden gewogen. Dat scheelt soms flink in het gewicht en dat is zonde. Daarom geven we je hieronder enkele tips om karpers op de juiste manier te wegen.

 

Advertentie:

Zunnebeld  5 Praktische tips voor het juiste gewicht

Laten we eerlijk zijn, het wegen van karpers is geen rocket science. Toch doen veel vissers het niet goed en daarmee neem je alleen jezelf in de maling. De grootste fout is bijvoorbeeld het onderhands vasthouden van de unster, daarmee kan de weegschaal in een verkeerde hoek komen te staan waardoor hij niet goed werkt. Om je te helpen goed te wegen hebben we hieronder 5 praktische tips geplaatst die ervoor zorgen dat je nooit meer verkeerd weegt. En onthoud: hoe zwaarder de karper, hoe groter de kans op afwijkingen in het afgelezen gewicht!

Correct karpers wegen
Goed gewogen en met 20,1 kg net over de magische grens, hoe vet is dat!

Stap voor stap

  1. Maak gebruik van een goede weegschaal, zeker als het om grote karpers gaat.
  2. Maak eerst je weighsling goed nat, laat deze dan goed uitlekken en draai dan de naald nu pas naar 0. Dit is de basis.
  3. Houd de weegschaal aan de bovenkant vast en NIET door hem aan de onderzijde vast te houden. Er zit niet voor niets een oog of handvat aan je weegschaal. Hij is gemaakt om op die manier te werken.
  4. Gebruik een driepoot of weigh bar om de weegschaal makkelijker vast te kunnen houden en ervoor te zorgen dat de naald van de weegschaal zo stil mogelijk blijft staan op het juiste gewicht.
  5. Staat er een boom met stevige takken bij je stek? Gooi dan een touw om zo’n tak en bevestig daar je weegschaal aan. Dit is de meest stabiele situatie om een karper nauwkeurig te wegen.

Heb je een zware karper gevangen, maar geen boom in de buurt of driepoot in je tas? Geen nood. Een stevige stormpaal kan uitkomst bieden. Steek deze door het oog van de weegschaal en leg de stormpaal op de schouders van jou en je vismaat. Dit is veel stabieler dan de weegschaal met de hand omhoog te houden.

Let op: zorg er altijd voor dat de karper laag bij de grond blijft en dat er een stevige onthaakmat onder ligt. Je zult niet de eerste zijn bij wie een karper uit de weighsling glijdt of er een handvat afscheurt.

Bekijk de tips van Tom om karpers te wegen

Om je duidelijk te laten zien hoe je gevangen karpers moet wegen kan je onze tips ook terugkijken in een korte video op ons YouTube kanaal. In deze video toont Tom Lenters hoe je ervoor zorgt dat je het juiste gewicht kunt aflezen op je weegschaal of unster. Wil je meer van deze handige tips zien en andere gave video’s? Abonneer je dan op ons kanaal.

 

Advertentie:

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *