5x Aastoppers uit de toko

aastoppers uit de toko

In elke hengelsportzaak vindt je vaak tientallen meters van de meest bijzondere liquids, additives, powders en pastes om zelf je boilies te draaien of om kant-en-klare boilies eens te voorzien van een lekkere booster. Toch zijn het vaak harde euro’s die op de prijstags staan en dat kan goedkoper! In deze editie van 5x kijken we naar vijf aastoppers rechtstreeks uit de plaatselijke toko. Ga er maar eens goed voor zitten want van deze condiments slaan de smaakpupillen van onze vriend de karper op hol!

 

Advertentie:

  Trassi

We beginnen meteen goed en wel met de meest bekende topper uit de toko. Trassi, in de hengelsport beter bekend onder de naam Belachan, is een dikke pasta van gefermenteerde garnalen en een berg zout. De pasta wordt zongedroogd en daardoor harder, waarna het vaak in blokken wordt versneden. Trassi is een echte topper die zich kenmerkt door een sterke vissmaak en sterke penetrante geur. De blokken kunnen gemalen tot een 5% per kilo worden gebruikt in boilies en kunnen naar wens worden vermalen en toegevoegd worden aan stickmixen of grondvoeren. Naast de bekende blokken, is er ook trassi in poedervorm te koop. Mijn advies is om deze zeer verdunde versie (60% maismeel) lekker links te laten liggen. Het beste is zo’n vet blok stinkspul van onder de toonbank!

trassi, of belachan
In de karpervisserij kennen we het vooral als Belachan, maar trassi koop je ook bij de toko

Gochugaru

De volgende is echt mijn persoonlijke favoriet. Wie niet vies is van een beetje pit in zijn aas moet zeker eens een zak gochugaru kopen! Gochugaru is een, uit de Koreaanse keuken, afkomstige maling van rode chilipepers en is een van de basis ingrediënten voor een lekkere kimchi. Wie veel met chili tijgers of chili hemp vist zal ongetwijfeld de chili vlokken kennen waarmee de partikels mee zijn gekruid. Gochugaru is een iets fijnere maling van deze chilipepers en daarmee een ideaal ingrediënt in een iets grovere boilie (tot een 8% per kilo). Daarnaast is dit een ingrediënt om je boilies van een laagje te voorzien. Pak 2.5 kilo vismeelbollen, een flinke scheut visolie en een paar handen gochugaru. Goed alles door elkaar mengen en je hebt het ideale aasje om brasems en kreeftachtigen te mijden en karper te vangen! Top tip!

Mijn persoonlijke favoriet uit de toko
Mijn persoonlijke favoriet uit de toko

Vetsin

Als je regelmatig in de supermarkt loopt dan zal je de potjes vetsin vast wel eens hebben zien staan in het kruidenrek. Vetsin of ook wel bekend onder de afkorting MSG, is een sterke smaakmaker die vooral wordt gebruikt in de Chinese keuken en zelfs boven zout wordt verkozen. Dit komt omdat Vetsin in staat is om smaken te versterken zonder direct die ziltige smaak achter te laten. Vetsin is een ideaal additief in boilies en kan gebruikt worden tot een 3% per kilo. Wil jij de smaken in je boilies nog wat oppeppen, laat dan zout liggen en kies voor vetsin! Wil je je grondvoer of stickmix een beetje boosten met dit goedje, pas op! Vetsin is zo sterk dat een 0,5% van het totaalgewicht al voldoende is voor een goed resultaat. Sterk spul zeg maar!

Aastoppers van de toko: Vetsin

Chili olie

Een beetje in lijn met gochugaru natuurlijk maar het zal je niet verbazen dat ook hete oliën een regelrechte topper zijn direct uit de fles! Zoek je voor heldere oliën die te gebruiken zijn in boilies of om je aas eens lekker te boosten dan zijn de varianten van Pantai of Lee Kum Kee prima te doen. Zoek je iets meer specialer om je boilies eens lekker te boosten, dan is een pot Lee Kum Kee Chiu Chow Chili Oil echt een topper! Deze crispy oil bestaat uit heldere chili olie met knoflook, hele chilivlokken en diverse kruiden. Een regelrechte smaakmaker voor elk aas! 

aastoppers van de toko: chili
Deze chilli oil is met recht een van de aastoppers uit de toko

Asasoetida

De Aziatische keuken staat niet echt bekend om laffe smaken en dat is met dit laatste product niet anders. Asafoetida is misschien wel het meest penetrant ruikende kruid wat je kan bedenken en al decennia een topper in boilies. Asafoetida is een kruid afkomstig van de plant Duivelsdrek en heeft een alliumachtige geur. Het wordt meestal gebruikt in de Indiase keuken voor het spicen van bonen- en currygerechten. In boilies kan asafoetida gebruikt worden tot 50 gram per kilo basismix en in vloeibare vorm tot 1ml per kilo basismix. Dit product is over te doseren wat zorgt voor een onaangename bittere smaak. Opletten dus! 

Lees ook: Het gebruik van asafoetida in je boiliemix.

Asafoetida
Asafoetida (Bron foto: dekruidenbaron.nl)

Kortom: genoeg aastoppers bij de toko!

De Aziatische keuken is zeer zeker niet voor mietjes. Bolt flavours als pittig, zuur en zout zijn niet onbekend. Ideale smaakmakers voor visaas en vaak ook nog eens voordelig in prijs. Bezoek eens een keer de plaatselijke toko en laat je verrassen door de veelvoud aan bijzondere smaken. Bovenstaande producten zijn toppers maar daarnaast zal je schappen vol vinden van vissige poeders, gefermenteerde sapjes en crunchy chili’s die niet zullen misstaan in je aas. Ze zullen zeer zeker niet onderdoen aan de vaak kunstmatige additives uit de hengelsportzaak. Succes! 

 

Advertentie:

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *