5x Effectieve pop-up rigs [2022]

5x Effectieve pop-up rigs

Over aas raken we als karpervissers waarschijnlijk nooit uitgepraat. De wereld van boilies, partikels en andere aassoorten is immens groot, maar toch vallen we voor ons haakaas in veel gevallen terug op een zinkende boilie of een pop-up. Het grootste verschil tussen die twee is natuurlijk dat een pop-up drijft en dat je daarom met een aangepaste rig moet vissen. In dit artikel bespreken we daarom de 5 populairste en meest effectieve pop-up rigs anno 2022. Want hoe moet je nu vissen met een pop-up en welke pop-up rig vangt de meeste karper?

 

Advertentie:

CC Moore  1. Ronnie Rig

De afgelopen jaren is de Ronnie Rig waarschijnlijk de meest ingezette pop-up montage voor het vissen op karper. Deze rig, die overigens ook bekend staat als de Spinner Rig, heeft een aantal grote voordelen ten opzichte van andere onderlijnen en montages. Zo kan je eenvoudig je haak wisselen als deze bot of beschadigd is. Hiermee voorkom je dat je extra onderlijnmateriaal dient te vervangen en daarmee bespaar je simpelweg wat centen.

Je Ronnie rig is nu klaar!
De Ronnie Rig is enorm populair geworden, en dat is niet voor niets

Daarnaast heeft hij uitstekende ‘anti tangle’ eigenschappen, wat inhoudt dat je hem nagenoeg nooit in de knoop gooit tijdens het werpen. Na het ingooien zal het stugge onderlijnmateriaal zichzelf namelijk wegduwen van het lood, waardoor de rig altijd goed komt te liggen. Wel is het belangrijk om je pop up rig goed uit te loden en eventueel je pop up te bij te trimmen, of de rig te verzwaren met een beetje putty. Daardoor raakt hij juist uitgebalanceerd en zal je pop-up niet hoger boven de bodem staan dan je wilt. Voor veel karpervissers geldt de Ronnie Rig zelfs als de nummer 1 rig in hun visserij en wij kunnen best begrijpen waarom dat is! Benieuwd hoe je hem zelf knoopt? Check dan dit artikel.

Onderlijnen: Frank met een prachtige dertiger, gevangen op een kant en klare ronnie rig!
Ik mag graag vissen met pop-up rigs!

2. Chod Rig

Voor de komst van de populaire Ronnie was de Chod Rig by far de meest ingezette pop-up rig. Hoewel deze over andere eigenschappen beschikt, is een goed geviste chod nog steeds een echte killer (in de goede zin van het woord dan!) Ook de Chod Rig heeft een aantal unieke eigenschappen die het een enorm goede rig maken voor het vissen met pop ups op karper.

Een chod rig is vrijwel onmogelijk in de knoop te gooien en leent zich daarom perfect voor vrijwel alle omstandigheden. Door de scharnierende werking van de wartel kan de Chod Rig (in de meeste gevallen) meedraaien bij een opname van je haakaas. Het maakt daardoor minder uit van welke richting de karper aan komt zwemmen voor hij je pop-up naar binnen zuigt. Het gros van de karpervissers vist een chod op een leadcore leader, waardoor hij mooi op de bodem wordt vastgepind, maar je kunt de chod ook ‘naked’ vissen en daarmee kan je een enorm voordeel creëren.

Een chod rig is een uitstekende optie om te gooien naar springende karpers
Een chod rig gooit nooit in de knoop

Variant: Gebruik de Naked Chod voor het vissen op waterplanten

Eén van de allergrootste voordelen van een ‘Naked Choddy‘ is namelijk dat je hem bovenop waterplanten kunt vissen! Door een bead op je lijn te plaatsen kan je bepalen hoe ver de chod van het lood af komt te staan bij het inwerpen. Tijdens de worp schuift de chod namelijk naar achteren, tot hij de bead raakt. Hierdoor kan je spelen met de diepte van het water en eventueel wier. Het is daardoor mogelijk om bovenop een metershoog wierveld te vissen! Door de drijvende pop-up zal je chod langzaam neerdalen op het wier en vis je zelfs effectief op karpers die in hogere sferen verkeren. Let er trouwens wel op dat je in dat geval je lijn niet strak opdraait, want dan draai je hem juist het wier in en zal je chod een stuk minder zichtbaar zijn en zijn werking verliezen.

Karpervissen is een fantastische hobby
Een bijzonder fraaie spiegel die viel voor een chodje

3. Multi Rig

De volgende uit de serie pop-up rigs is de Multi Rig. Deze rig is zeer eenvoudig te knopen en stelt je ook in staat om de haak te vervangen als deze bot of beschadigd is. De rig kan worden gebruikt met inline-, leadclip- en helisystemen en is daardoor perfect voor een scherpe aasaanbieding. De hoogte van de rig kan je zelf eenvoudig bepalen door de grootte van de lus en het plaatsen van een loodhagel of putty op de onderlijn. Een uitstekende rig die door veel vissers wordt gebruikt! Benieuwd hoe je de Multi Rig zelf knoopt? Check dan dit stuk van de Engelse topvisser Oli Davies.

De multi rig is al klaar en ziet er zo uit
Een Multi Rig is eenvoudig te knopen

4. Hinged Stiff Rig

Nummer vier in deze lijst van populaire en effectieve pop-up rigs is de Hinged Stiff rig. En hoewel deze rig zijn kracht door de jaren heen veelvuldig heeft bewezen, is hij misschien een beetje ondergesneeuwd door de populariteit van de Ronnie Rig. De Hinged Stiff rig is familie van de Chod Rig en ideaal voor het vissen met helicoptersystemen. Eigenlijk kan je het zien als een verlengde Chod Rig die direct aan het lood wordt gevist ipv op de lijn. Niemand minder dan Terry Hearn heeft deze rig bedacht en we kunnen best vaststellen dat hij een immens aantal bijzondere en grote vissen heeft gevangen op deze rig! Wil je vissen met een type chod, maar ook met een directe inhaking op het lood? Dan is de Hinged Stiff een uitstekende keuze.

Je Hinged Stiff Rig is klaar!
De Hinged Stiff Rig is in wezen een verlengde chod rig. Je kunt het ’tweede deel’ zowel van soepel als stijf onderlijnmateriaal maken.

5. Zig Rig

De Zig Rig is wellicht een vreemde in dit lijstje, want hij is natuurlijk bedoeld voor een compleet andere visserij. Maar vergis je niet, je kunt Zigs ook perfect beazen met een pop-up in plaats van een stukje foam! Wel is het aan te raden om hierbij vooral kleine pop-ups te gebruiken van bijvoorbeeld 10 of 12 mm. Je zult begrijpen dat je ook moet kijken naar het drijfvermogen van je pop-ups, aangezien dit per merk flink kan verschillen. Wil je meer weten over het vissen met de Zig Rig? Check dan deze artikelen eens.

5x effectieve pop-up rigs
Gevangen op een 12mm pop-up aan een zig terwijl niets anders lukte!

Karpers vangen met pop-up rigs

Zoals je ziet zijn er eigenlijk 4 uitstekende pop-up rigs beschikbaar waarmee je de karpers kunt belagen. De Zig Rig dient eigenlijk een ander doel, maar heb ik toch opgenomen omdat er weinig goede alternatieven zijn pop-up rigs. Wil je meer informatie over het vissen met pop-ups, dan vind je hier meer artikelen. Veel succes en vang wat moois!

 

Advertentie:

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *