Maak zelf de Ronnie Claw rig

Alfie met de Ronnie Claw rig

De Ronnie rig is immens populair en wordt door veel karpervissers dagelijks ingezet als eerste keus voor hun set-up. Dat is niet voor niets, want de rig heeft heel veel positieve kenmerken waardoor er al talloze (grote) karpers mee gevangen zijn. De inhaking van deze rig is perfect en karpers worden niet afgeschrikt door de rig. De Ronnie rig heeft door de jaren heen enkele tweaks gehad en één daarvan is deze Ronnie Claw rig, die getypeerd wordt door de kenmerkende ‘Claw’ haak. Deze rig is eenvoudig zelf te maken en in dit artikel laten we je zien hoe je dit doet en wat je daarvoor nodig hebt.

 

Advertentie:

Nash Tackle  



Voordelen van de Ronnie Claw rig

Zoals gezegd kenmerkt de Ronnie zich door diverse goede eigenschappen. Eén van de belangrijkste is de manier waarop het aas wordt aangeboden. De Ronnie Claw rig is namelijk een pop-up rig die erg dicht op de bodem staat. Hierdoor staat het aas vlak boven het ‘normale’ bodemaas, maar ‘springt het er meer uit’. Dit heeft als voordeel dat de karper dit aas vaak eerder zal oppakken. Hierdoor is de Ronnie Claw rig, in tegenstelling tot veel andere pop-up rigs, uitstekend te gebruiken op een voerplek tussen je voerboilies. Je kunt hem dan ook perfect gebruiken met een pop-up die qua kleur en samenstelling overeen komt met het gevoerde aas.

Een bijkomend voordeel daarvan is dat je ook de schuwe vissen bereikt die wantrouwend reageren op hoog aangeboden pop-ups.

Een perfecte inhaking

De belangrijkste goede eigenschap van de Ronnie rig is echter de inhaking. Door de opbouw van deze rig heeft hij volledige bewegingsvrijheid en zal de rig altijd in de onderlip van de karper prikken. Daarbij maakt het niet uit vanaf welke kant de karper komt aanzwemmen. Dat komt met name door de gebruikte materialen, daar komen we zo op terug. Als de karper het aas opneemt en naar binnen zuigt, zal de steel van de haak tegen de onderlip komen. Dit is het moment dat de haak zal indraaien en haken.

Frank met een recente vangst op een Ronnie rig
Frank met een recente vangst op de Ronnie Claw rig die hieronder wordt uitgelegd

Snel je (botte) haak wisselen

Een ander groot voordeel van de Ronnie Claw rig is dat je snel je haak kunt wisselen als deze beschadigd is of bot is geworden. Dit gebeurt natuurlijk regelmatig na een inhaking of het vissen op harde ondergronden zoals grind en op/rond keien en stenen. Dankzij het gebruik van Ronnie Swivels vervang je eenvoudig de haak en hoef je een deel van je setup niet te wijzigen. Handig!

Kant en klare versie van de Ronnie rig met een 12mm pop-up
Kant en klare versie van de Ronnie Claw rig met een 12mm pop-up

Voorheen werden er vooral ‘Curve shank’ type haken gebruikt voor de Ronnie rig, maar steeds vaker worden er nu haken ingezet met een brede haakbocht. Dat geldt ook voor deze versie, waarbij de kenmerkende Claw haak van Nash wordt gebruikt.

Benodigdheden voor de Ronnie Claw rig

En dan zijn we aangekomen bij het stappenplan. De onderstaande producten heb je nodig om deze rig zelf te maken en je zult zien dat je dit zo voor elkaar hebt.

Stap voor stap beschrijving van de Ronnie Claw rig

En nu is het tijd voor een stukje handenarbeid, ofwel knopen! De onderstaande fotoreportage is gemaakt door Alfie Willingale, die hier zijn eigen versie van de Ronnie Claw rig maakt. De rig is uiteraard naar eigen wens te tunen.

Ronnie rig : Skinlink
Neem nu het onderlijnmateriaal naar keuze en knip de gewenste lengte af
Ronnie rig stap 2
Monteer de Ronnie Swivel met een lusknoop aan je onderlijnmateriaal
Ronnie Rig
Hang de haak met het haakoog aan de Ronnie Swivel en schuif de Hook Kicker er overheen
Ronnie Rig
Plaats nu eerst de Bait Screw op de haak en schuif daarna een Hook Bead over de haakpunt. Je kunt nu de pop-up op de Bait Screw schroeven
Verzwaar de Ronnie met wat putty
Verzwaar de Ronnie met wat putty op de knoop van de lus.
Je Ronnie rig is nu klaar!
Je Ronnie Claw rig is nu klaar!

Zoals je ziet is deze versie van de Ronnie zeer eenvoudig en snel te knopen. Het is een rig waar je flink mee kunt experimenteren, dus laat je fantasie de vrije loop. Succes!

Fotografie: Alfie Willingale

 

Advertentie:

 



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *