5x Tips voor de beginnende karpervisser

5x Tips voor de beginnende karpervisser - Tom Lenters

Karpervissen is een fantastische hobby en waar de één dit haast met de paplepel ingegoten heeft gekregen, zal de ander vanuit het niets moeten starten. In dit artikel bespreken we vijf tips waarmee we jou als beginnende karpervisser willen helpen om meer karper te vangen. Want vraag jij je wel eens af waarom de ene karpervisser meer vangt dan de ander? Als je het mij vraagt zal ik je antwoorden met: ervaring.

 

Advertentie:

Zunnebeld  



Ervaring opdoen

Ervaring doe je op als klein kind. Iedereen die is begonnen met het vissen met een vaste stok, leert al heel veel van de basiskennis. Wat mij betreft heb je dan al een voorsprong op iemand die op zijn 20e direct begint met karpervissen. Als kind leerde ik bijvoorbeeld van mijn vader dat ik vooral stil moest zijn. Niet te hard praten. Zachtjes lopen naar je stekkie en ik mocht zelfs niet te hard met de deur van de auto slaan. Als de stek ‘niet liep’, dan pakte ik mijn stoeltje en koffertje en ging ik een eind verderop zitten. Net zolang tot ik de vissen weer gevonden had.

De ene keer liep de dobber om de haverklap hard weg, de andere keer moest ik op minuscule bewegingen van de dobber slaan. Liep brood niet meer? Dan deed ik er stukjes kaas aan. Wilde dat ook niet meer, dan maden of een dikke mestpier.

5x Tips voor de beginnende karpervisser - Pieren zijn fantastisch karperaas
Pieren zijn fantastisch aas voor karper

Zo leerde ik de gedragingen van vissen kennen. Maakte me dit succesvoller dan anderen? Niet direct. Ik leerde ook door naar anderen te kijken. Te vragen aan de mannen die veel vingen. Ik kocht van mijn eerst verdiende geld het boek van Rini Groothuis: “Op jacht naar grote karper“. Daar stonden ook tips en tricks in. Veel lezen hielp mij ook meer te vangen. Anders doen dan anderen. Ervaring is dus belangrijk, maar hoe pak je het karpervissen nu aan als je die ervaring nog niet hebt? Hieronder vind je een paar korte tips die daarbij kunnen helpen. Je kunt vervolgens ook doorklikken naar uitgebreide artikelen over deze onderwerpen om er meer over te leren.

Tips voor meer succes

Ervaring opdoen is belangrijk voor de beginnende karpervisser
Ervaring opdoen is belangrijk voor de beginnende karpervisser

1. Wees een spons

Dat klinkt misschien een beetje gek, maar ik bedoel ermee dat je zoveel mogelijk informatie moet opnemen. Om te beginnen: lees zoveel mogelijk artikelen en bekijk interessante video’s. Het internet staat vol met informatie die je als beginnende karpervisser kan helpen om sneller succes te boeken. Kijk alleen al eens bij onze categorieën als rigs/systemen, aas en knopen. Daar kan je naar hartenlust informatie vergaren.

2. Terug naar de basis

Om de beginselen van het vissen goed onder de knie te krijgen is het aan te raden om niet direct achter de rodpod te kruipen en enkel met zelfhaaksystemen aan de slag te gaan. Probeer eens terug te gaan naar de basis en grijp terug naar een vaste hengel of een penhengel. Het vissen met de pen op karper is zeer spannend en leerzaam. Lees het uitgebreide artikel van Hans Koeslag op onze website maar eens, daar zal je als beginnende karpervisser veel van leren!

5x Tips voor de beginnende karpervisser - karper zwemt en aast vaak onder de kant
Karper zwemt en aast vaak onder de kant. Foto: Hans Koeslag

3: Observeren kan je leren

Voordat je wilt gaan vissen, observeer eerst eens het water. Beter een uur goed zoeken naar de karpers en deze vinden, dan 3 uur voor Jan met de korte achternaam ergens neerploffen waar geen karper zwemt. Meestal is vinden ook vangen. Zoek naar springende, buitelende, “ schouderende” karpers (red. een karper die een klein stukje met zijn kop boven water uitkomt, vaak tot de schouderpartij). Hierbij in de buurt uit pakken is vaak kassa. Zoek naar subtiele aanwijzingen zoals bellenplakkaten, verkleurd water, een boeggolf of bewegende waterplanten. Dit zijn allemaal aanwijzingen die op de aanwezigheid van karper kunnen duiden.

4. Wees voorzichtig

Ga voorzichtig te werk. Dit begint dus al met het zachtjes dicht doen van je autoportier of het laten vallen van je fiets. Vergis je niet, karpers horen dit onder water. Het kan voor hun gevaar betekenen omdat het een onbekend geluid is. Eenmaal geschrokken dan zal de karper op zijn hoede zijn en is de kans op een snelle aanbeet verkeken. Benader het water dus voorzichtig. Bouw je tentje een eind van het water vandaan als je kort in de kant vist en ram je steunen niet met een hamer in de grond.

Een prachtige karper die ik instant wist te vangen door te observeren
Een prachtige karper die ik instant wist te vangen door te observeren

5. Zoek rustige stekken

Pak eens een keertje uit op een plek waar vrijwel nooit iemand vist. Vooral grotere vissen zoeken de rust op en mijden de lijnen van vissers zoveel mogelijk. Goed, soms moet je helemaal naar de andere kant van het water lopen met je barrow. En als je die niet hebt, zorg dan dan dat je zo min mogelijk overbodige spullen mee sleept. Tegenwoordig heb je legio ‘stalkersetjes’ te koop waardoor je mobiel kunt blijven met weinig materiaal. Ontwijk de drukte. Vaak vind je de karpers daar al onder de kant.

Bonustip: Onderzoek je visstek voor je gaat voeren

Wil je toch gaan voeren? Gooi dan niet klakkeloos je voer ergens in het water. Plekken waar je al eens een karper ving kan je aanvoeren. Maar beter is ergens te voeren waar weinig wordt gevist en dus ook gevoerd. Maar voer niet, voordat je de stek hebt verkend. Het is zinloos je voer ergens midden tussen het hoge wier op de bodem te gooien. Vissen vinden het uiteindelijk wel, maar beter is een mooie schone plek. Het vinden van een goede plek kan je doen door te peilen meteen markerlood en peildobber. Gebruik bij het peilen ook een gevlochten lijn. Deze geeft goed door aan de top van de hengel en het handvat, wat de structuur van de bodem is. In dit artikel lees je meer over het uitpeilen van je stek en de informatie die je daarmee kunt krijgen.

Door te peilen leer je de stek kennen
Door te peilen leer je de stek kennen

Ik hoop dat je als beginnende karpervisser iets aan deze tips hebt en dat ze je helpen om meer karper te vangen. Veel succes!

 

Advertentie:

 



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *