Vissen met maden

Vissen met maden

Maden, de friemelende beestjes zijn immens populair onder de witvissers, maar worden nog relatief weinig ingezet binnen de karpervisserij. De vissers die ze wel inzetten weten echter als geen ander dat je er ontzettend veel karper mee kunt vangen! In dit artikel bespreken we hoe je met maden karper vangt en op welke manieren je kunt vissen met maden.

 

Advertentie:

EBBM | dé webshop voor elektrische buitenboordmotoren  



In de wereld van het karperaas is inmiddels alles al wel besproken. Boilies, partikels en pellets worden veruit het meest toegepast, maar veel vissers laten het vissen met maden echter achterwege. Dit is ook wel begrijpelijk, want maden zijn erg witvisgevoelig, niet goedkoop en soms lastig te bewaren. Toch worden deze kleine beestjes enorm gewaardeerd door de karper en kunnen ze voor leuke vangsten zorgen.

PVA en maden

Maden lenen zich bijvoorbeeld uitstekend voor de instant visserij op karper. Vis je op korte afstand dan kan je mogelijk met een katapult of voerschep de maden op je stek krijgen, maar wanneer je op wat grotere afstand vist zal dit niet meer gaan. Een PVA kous met een kleine diameter biedt dan hulp. Prop je PVA bag goed vol en knoop hem strak dicht. Als haakaas kan je kiezen voor een opvallende boilie/pop-up, of natuurlijk voor (imitatie)maden zelf. Je hebt hier van diverse fabrikanten handige clips voor die je vol kunt rijgen en op je hair kunt plaatsen.

Vissen met maden in een PVA zak
Een volle PVA bag met maden zorgt voor een zeer attractieve presentatie

Vis je met een voerboot, dan kan je de maden ook gewoon los in je voerbak doen zodat ze zich op jouw stek verspreiden. Houd er wel rekening mee dat ze er tijdens het varen proberen uit te kruipen en uiteindelijk over je hele boot verspreid zullen zitten. Je zult overigens niet de eerste visser zijn waarvan de voerboot nog tijdens het voeren wordt leeggegeten door gevogelte!

Maden in je voermix

Maden lenen zich ook uitstekend om door je voermix te mixen. Door veel klein voer zoals grondvoer, boiliekruim etc. te gebruiken creëer je een enorm aantrekkelijke voermix waar de karper zich maximaal op kan storten. Zo’n voermix kan je natuurlijk lekker sloppy houden met liquids, waardoor je ze met een spod of (voerboot) kunt voeren, maar ook verwerken in stevige voerballen.

maden-karper-4

Grote voerplek van maden maken

Wanneer je voor meerdere dagen op een stek neerstrijkt kan het heel interessant zijn om met een (voer)boot een grote voerplek aan te maken met maden. Laat de stek in eerste instantie met rust en voer frequent bij. We spreken dan natuurlijk niet over een voerschepje, maar over grote hoeveelheden (lees: liters). Kies voor jezelf het beste moment om de stek te gaan bevissen. Je kunt dit doen met echte maden of met nepmaden (ook in pop-up vorm). Uiteraard kan je ook ander aas gebruiken, maar door het vele voeren zal de vis zich waarschijnlijk massaal op de witte beestjes storten. Je kansen met (nep) maden stijgen daardoor ten opzichte van ander aas.

Tips voor het vissen met maden

• Je kunt maden laten rondkruipen in geflavourde meelsoorten of zelfs boiliemixen. De maden zullen zich volvreten en ruiken daarmee automatisch meer naar je andere aas.

• In helder water zie je vaak vissen op half water liggen. Probeer voorzichtig een aantal maden over de vis te schieten met een katapult. Gebruik er niet te veel anders want de kans op schrikken neemt dan erg toe. De vis zal in veel gevallen redelijk snel het aas willen oppikken en zich richting de bodem begeven. Als je het slim aanpakt ligt daar jouw haakaas te wachten.

• Maden werken perfect in alle jaargetijden. De karpers zijn er echt helemaal verzot op en vaak helpt het je om een inactieve karper aan het azen te krijgen. Experimenteer hier dus mee naar eigen wens.

Maden aan de hair

Nadelen van het vissen met maden

Ik heb het eerder al even aangehaald. Elk aas heeft zijn nadelen en zo ook maden. Iedereen zal begrijpen dat maden enorm witvisgevoelig zijn. Vissen met dit aas op wateren met veel brasem, voorn en zeelt vraagt dan ook om problemen. Daarnaast moeten maden koel bewaard worden om ze langere tijd te kunnen gebruiken. Gedurende de wintermaanden is prima te doen en kan je ze in een onverwarmde schuur zelfs lang goed houden, maar tijdens de zomer wordt dit een helse klus. Een koelbox met koelelementen kan uitkomst bieden. Maden zijn helaas ook niet heel goedkoop. Met een halve liter maden kom je een heel eind, maar wil je gedurende langere tijd of in grote getalen met maden voeren dan wordt het een prijzige kwestie. Zet je dat echter weg tegen de attractiviteit en de aanbeten ten opzichte van (dure) boilies, dan valt het allemaal wel mee.

Vissen met maden op karper is dus zeer interessant en zelf ben ik echt fan van de combinatie. Een flink attractieve voermix met maden erin zorgt ervoor dat je veel vis bereikt en de karper snel aan het azen krijgt. Probeer het gewoon eens en laat je verrassen!

 

Advertentie:

 



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *