Feature finding

Je kunt zijn uitgerust met de beste rigs ter wereld en voeren met de lekkerste boilies die er zijn, maar wanneer de karpers niet in de buurt van je stek zitten zijn ze niet vangen. Een keihard cliché. Maar dit is nou het mooie aan clichés. Ze zijn altijd waar…

Elke visser weet het en toch gaat het erg vaak fout. Ook bij mij. Dit is meestal de reden dat ik met een droge onthaakmat huiswaarts keert. Wil jij je kansen vergroten, dan is het erg belangrijk tijd te investeren in het zoeken naar de vis en de plekken waar ze zich ophouden.


Het vinden van een goede stek verschilt vaak per water. Op het ene water zal je de vissen alleen maar onder de kanten vandaan weten te plukken terwijl je ergens anders de vissen steevast in het midden vangt.

Trek er eens een dag voor uit om er achter te komen waar de vissen zich ophouden. Dit kan door te observeren, praatjes te maken met de locale vissers, het water te verkennen met een boot / dieptemeter of te peilen met een peilhengel. Deze investering heb je er meestal zo weer uit. Je leert het water namelijk kennen wat het gemakkelijker maakt een plannetje te smeden. Alle informatie is bruikbaar.


Trek er op uit met een peilhengel of dieptemeter

Maar waar moet je nou precies op letten bij het zoeken naar een goede stek? Dit is mijn visie hierover. Vissen zitten graag op plekken die voedsel, zuurstof en bescherming bieden. Dit zijn de drie elementen waar vissen zich prettig in voelen. Sterker nog, ze hebben het nodig om te kunnen overleven. Met dit in je achterhoofd wordt het al een stuk gemakkelijker, toch?

Eigenlijk elke goede stek voldoet aan deze drie eisen. Een taluut bijvoorbeeld. Dit is een ware bron van voedsel. Door de stroming blijft een deel van de meegevoerde zuurstof en voedsel achter de rand hangen. Dit trekt op zijn beurt vis aan. Een groot bodemverschil is natuurlijk ook een perfecte plek om je achter te verbergen.


Overhangende bomen bieden bescherming en voedsel

Ook heb ik leuke succesjes geboekt wanneer ik mijn rigs strak tegen de kant parkeerde. Vooral wanneer deze kant in de schaduw lag van overhangende bomen of struiken. Naast bescherming vind de karper hier massa's natuurlijk voedsel. Niet alleen de beestjes, maar ook de vruchtjes die uit een boom vallen staan op de menukaart van de karper. Wanneer de wind ook nog eens tegen deze kant staat te blazen is het feestje compleet. De wind zorgt namelijk voor zuurstof (spronglaag) en voedsel dat door de stroming wordt meegenomen.


Gestrikt bij de een taluutrand

Zijn er op jouw water geen taluutjes of begroeide kanten te vinden, ga dan op zoek naar diversiteit op de bodem. Heeft jouw water een harde bodem, dan wil het vaak lonen om op de zachtere plekken te vissen. Is de bodem zacht, dan doen de harde plekken het vaak weer erg goed.

Dit tweede heb ik drie weken geleden nog toegepast. We vistten op een water waar de bodem hoofdzakelijk bestond uit slib. Dit was zo verschrikkelijk zacht dat je lood gemakkelijk een halve meter weg kon zinken. Na heel lang zoeken wisten we een aantal 'gaten' in de bodem te vinden. Deze gaten waren ongeveer een vierkante meter en slechts 30 centimeter dieper dan de rest. Ook de bodem was hier relatief hard. Dit zijn plekken waar karpers vaak azen. Hierdoor spoelt het losse zand weg en ontstaan deze gaten.


Deze big kwam uit een 'karpergat' op nog geen 50 cm diepte

We wisten die week meer dan 35 karpers uit die gaten vandaan te halen. Besteed dus veel tijd aan het zoeken naar een goede stek en houd de drie elementen goed in je achterhoofd.

Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.