Het bereiden van hennep

Als er een aasje is waar de karpers helemaal gek van kunnen worden dan moet dat wel hennep zijn. Deze kleine zwarte zaadjes zijn het hele jaar door perfect voor gebruik. Net als alle particles moet hennep voor gebruik eerst voorbereid worden. De manier waarop is voor velen waarschijnlijk wel vanzelfsprekend, voor anderen wellicht handig om stap voor stap eens door te kunnen lezen. Een groot voordeel van hennep is dat het zeer eenvoudig te bereiden valt. Het is ook stukken minder hard dan bijvoorbeeld tijgernoten of mais, waardoor je het droog zonder al te veel moeite kapot kunt knijpen. Waarom dan toch weken en koken? Omdat hennep enorm sterke geur- en smaakstoffen bevat die na een goede bereiding pas echt goed tot hun recht komen. De reden dat een hoop soorten vis er enorm dol op zijn! Daarbuiten drijft droge hennep ook als het voor het eerst in aanraking komt met water en dat is natuurlijk niet erg praktisch. In dit artikel laten we je zien hoe het bereiden van hennep in zijn werk gaat.

Laat de hennep weken

Het begint met het weken van de hennep, ook wel kemp of kempzaad genoemd. Hierdoor zal het hennepzaadje water opnemen waardoor het witte kiempje iets zal gaan groeien. In dat kiempje zitten die belangrijke geur- en smaakstoffen. Om er voor te zorgen dat deze na het koken goed worden afgegeven moet het kiempje voldoende vocht opnemen. Dit bereik je door de hennep minimaal 12 uur te weken, maar langer is over het algemeen beter (24 uur).

Na het weken kook je de hennep ongeveer 20 a 25 minuten
Na het weken kook je de hennep ongeveer 20 tot 30 minuten

Kook de hennep

Na het weken ga je de hennep koken. In tegenstelling tot bijvoorbeeld tijgernoten hoeft dit gelukkig niet zo lang te duren. Hoelang de hennep moet koken is een beetje afhankelijk van de tijd dat het heeft liggen weken. Een mooie graadmeter is het moment dat de eerste hennepzaadjes openbarsten en de witte kiempjes zichtbaar worden. Over het algemeen zal dit zo’n 20 tot 30 minuten duren. Daarna kan je de hennep van het vuur halen en met het kookwater overgieten in een emmer. Zorg dat de hennep daarbij ruim onder het kookwater blijft staan. In het warme kookwater zullen de overige hennepzaadjes binnen afzienbare tijd ook gaan kiemen. Hoeveel hennep er uiteindelijk zal kiemen is sterk afhankelijk van de kwaliteit van het hennepzaad. Oude, sterk uitgedroogde hennep zal een stuk slechter kiemen dan verse hennep, hoe zorgvuldig je het ook voorbereid.

Als de eerste hennepzaadjes gaan kiemen kan je de pan van het vuur halen
Als de eerste hennepzaadjes gaan kiemen kan je de pan van het vuur halen

 

Afkoelen in het kookvocht

Als de hennep een paar uur de tijd heeft gehad om af te koelen, zul je zien dat een groot deel gekiemd is. Op het kookvocht zul je nu ook duidelijk de oliën kunnen zien die tijdens het koken vrij zijn gekomen. Alhoewel hennep van nature al genoeg geur en smaakstoffen bevat kun je er tijdens het weken en koken zelf nog extra lokstoffen aan toevoegen. Enorm populair de laatste jaren zijn bijvoorbeeld "knoflook" en "chili hennep". Door bijvoorbeeld chilipoeder tijdens het weken en koken toe te voegen geef je de hennep een pittige smaak waar karpers enorm dol op zijn. Hier kan je zelf naar hartenlust mee experimenteren. Wij hebben nog steeds veel vertrouwen in de natuurlijke geur- en smaakstoffen van hennep en vinden het niet per se nodig om extra's toe te voegen.

Hennep

Bovenstaande bereidingswijze is uiteraard een voorzetje. De tijd dat je het laat weken en koken valt mee te variëren. Er zijn vissers die bijvoorbeeld hennep samen met kokend water in een thermosfles doen en dit 12 uur laten staan, wat ook prima schijnt te werken. Van belang is dat de hennep goed de gelegenheid krijgt om te kiemen, zodat die geurende en smaakvolle oliën vrijkomen. Knappe karper die dat uiteindelijk links laat liggen! Succes als je met de hennep gaat vissen of het verwerkt in je visvoer.
Gekiemde hennepzaadjes
Gekiemde hennepzaadjes

Bonustip

Veel vissoorten zijn enorm gek op hennep en zoeken net zo lang door tot ze ook het laatste hennepzaadje hebben gevonden op de bodem. Dat zorgt er voor dat ze de bodem flink zullen schoonvreten. Als je te maken hebt met een vuile bodem of bijvoorbeeld bodemwier kan je deze schoon laten vreten door hennep te voeren! Een grote hoeveelheid ineens, of meerdere avonden een kleinere hoeveelheid zal de bodem van jouw stek dan een stuk beter bevisbaar maken!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.