Daiwa Tournament S5000t upgrade (1)

Daiwa Tournament S5000t upgrade (1)

Het zal zo’n jaar of acht geleden zijn dat ik van Erwin van Hensbergen, founding father van CarpFeeling, als relatiegeschenk zijn molens kreeg als verdienste voor mijn bijdrage aan de website. CarpFeeling floreerde die periode enorm en met gave projecten als de CarpCam en CarpComics  scoorden we hoge ogen. Zijn oude set Daiwa Tournament S5000t’s was een waar geschenk. Ik als tackle tart en liefhebber van nostalgie kon deze werkpaarden enorm waarderen. Toch belandden ze na verloop van tijd in de kast. De molentjes draaiden niet zo soepeltjes meer. De set Shimano Ultegra XTA’s waar ik toentertijd mee viste des te meer. Daarnaast had ik een nieuwe stalking setup aangeschaft bestaande uit 9ft hengels met daaronder Daiwa Whisker SS2600 molens. De Tournies belandden een lange tijd onder een dikke laag stof. 

 

Advertentie:

  Door de jaren heen veranderde mijn visserij enorm en richtte ik mij vooral op kleinere karpers. Kwantiteit ging voor kwaliteit en de Shimano bigpits verkocht ik. Nu zal ik eerlijk bekennen dat ik daar nog steeds spijt van heb want man, wat een molens waren dat! Toen lagen ook deze molens steeds vaker op de plank in plaats dat ze onder een hengel hingen. Ze werden in slechts 1 dag verkocht. Ik gebruikte de stalking setup steeds frequenter en dat werd langzamerhand de set waarmee ik elk water trotseerde.

Mijn eerdere SS2600 project was een groot succes!
Mijn eerdere SS2600 project was een groot succes!

Het upgraden van (Tournament) molens

Toch zit het niet in mijn aard om dingen te laten zoals ze zijn. In 2017 begon ik met het opendraaien van deze SS2600’s om te kijken wat het inhoud om een molen te upgraden en te rebuilden. Het resultaat was mijn reeks Daiwa SS2600 upgrades, waarbij ik deze molens volledig technisch heb geupgraded met upgrades als een ABEC-7 bearing upgrade, worm shaft upgrade en drag upgrade. Het upgraden van deze molens ging mij vrij soepel af ondanks beperkte ervaring. Natuurlijk deed ik mijn eigen molenonderhoud waaronder ook mijn Shimano Baitrunners en vintage Daiwa 130X molen. Maar een rebuild en upgrade van een molen is andere koek en vraagt simpelweg meer expertise.

Zaadjes in je hoofd

Doordat het upgraden van de kleine Whiskers goed was afgegaan begon een zaadje in mijn hoofd te groeien. Kon ik niet gaan proberen om een volledige rebuild en upgrade te doen waar niet alleen het technische aspect werd getweeked, maar waarbij ook het estetische aspect werd aangepakt. Ik heb al vele jaren een voorliefde voor Daiwa SS3000 molens. Met dat idee in mijn achterhoofd begon ik het world wide web af te speuren naar een setje van 3. Het was toen alleen een karige markt wat betreft deze molens en exemplaren die te koop stonden kostten de hoofdprijs.

Het zand zat nog op de molens van een Franse sessie lang geleden
Het zand zat nog op de molens van een Franse sessie lang geleden

Nu zijn Daiwa SS3000 molens nog steeds enorm geliefd en daar is de prijs ook naar. Helemaal de eerste ‘square drive’ varianten zijn zeer zeldzaam en geliefd maar ook de ‘hex drive’ remakes zijn steeds lastiger te vinden. Naast het prijsaspect was er een bezwaar om te kiezen voor SS3000’s om te customizen. Waarom voor dit type Tournament gaan als je ze toch volledig wilt rebuilden en het originele ontwerp daarmee vervalt! Technisch gezien zijn ze namelijk nagenoeg indentiek aan Tournament S5000t, SS5000 etc. 

Oud vet

De zilverblauwe dozen van de Daiwa Tournament S5000t werden na een lange tijd opengemaakt. In de originele lichtblauwe stofhoezen vond ik mijn werkpaarden. Het zand zat nog volop in de molens van een sessie een aantal jaar geleden in het Franse land. De geur van schraal molenvet kwam mij tegemoet. De Tournament molens hadden weliswaar de tand der tijd overleefd, maar hadden ook hun schrammen opgelopen. De originele lak was op diverse plaatsen aan het bladderen en het binnenwerk draaide stroef. Ook waren alle rubbers gescheurd en verweerd en werd mij al vrij snel duidelijk dat dit mijn project zou gaan worden. In deze reeks artikelen zal ik je meenemen in de rebuild en upgrade van deze molens, de keuzes die ik maakte en de valkuilen waar ik in liep. Het pimpen van je molens doe je namelijk niet zomaar!

Op de dozen van de oude 5000t’s lag een dikke laag stof
Op de dozen van de oude 5000t’s lag een dikke laag stof

Het verlanglijstje voor mijn Tournament upgrade

Alvorens je een groot project in gaat wat naast tijdsintensief ook flinke kosten met zich meebrengt, is het verstandig om een plan te maken. Wat wil je nu precies en hoe moet de beoogde molen eruit gaan zien? Door de diverse technische upgrades die ik had gedaan op mijn SS2600’s, had ik al direct voor ogen om de tournies technisch tot perfectie te bouwen. Oftewel, geen enkele compromissen met betrekking tot de technische onderdelen. De pret begon eigenlijk op dat moment al, want wat je als het ware doet is een verlanglijstje maken van de onderdelen die je voor ogen hebt. Al vrij snel kwam ik tot upgrades als een Worm shaft upgrade van South Custom Reels en ook een full bearing upgrade zou er komen.

Toch reikte mijn ambitie nog wat verder. Wat nou als ik ook de standaard nylon bussen kon vervangen voor hoogwaardige teflon bussen met zeer lage wrijvingscoefficient? Hoe lekker zouden de pinion gear en oscillating pawl wel niet lopen en hoe mooi zou het zijn om daarmee de speling volledig uit je molens te halen! Verdere plannen waren een ultrasone reiniging van de onderdelen en opbouw met een hoogwaardige oil en grease uit de stal van Trulinoya. 

De lijst met specs werd langer en langer!

Plannen

Ook qua verdere uitstraling had ik grote plannen. De oude lak moest plaatsmaken voor een full paint job. In eerste instantie had ik in gedachte om de molens zwart te laten spuiten met een paar onderdelen voorzien van een foliewrap. Uiteindelijk veranderde dit plan na een gesprek met de spuiter en en zou de behuizing worden gespoten in RAL 9021. Dit tezamen met zwarte spoelen en nog dito leuke accessoires zouden ze er piekfijn uitzien.

Qua slip, line clips en line rollers had ik nog enkele grootse plannen net als met de reel handles en bail kick rollers. Een lijst van specificaties werd gemaakt en de opsomming van benodigde producten werd met de dag langer. In maart 2019 begon ik met dit project en en werden de eerste spullen gekocht voor de eerste fase van het project. De assemblage en reiniging van de molens. In het volgende deel meer hoe dit verliep!

 

Advertentie:

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *