Daiwa Tournament S5000t upgrade (2)

Daiwa Tournament S5000t upgrade (2)

Zoals jullie in het eerste deel al konden lezen had ik eindelijk de knoop doorgehakt. Mijn oude set tournies moesten eraan geloven en zouden omgetoverd worden tot een custom set. Althans, als het mij zou lukken. Ik had mijn verlanglijstje al aardig compleet qua onderdelen en de eerste bestellingen waren al binnen. Toch moet je dan op een dag gaan beginnen met misschien wel het lastigste onderdeel van een project als deze. Je geliefde molens volledig demonteren om te hopen ze ooit nog in elkaar te krijgen. In de eerste maanden van 2019 was het zover en maakte ik mij klaar voor het customizen van mijn set Daiwa Tournament S5000t molens.

 

Advertentie:

Nash Tackle  Het binnenwerk van de 5000t's was flink vervuild
Het binnenwerk van de S5000t’s was flink vervuild

De maanden ervoor had ik het internet veelvuldig afgezocht naar manieren om tournies niet alleen te demonteren maar ook schoon te maken. Ik was vooral erg geintresseerd in ultrasoon reinigen. Een methode die de grote molen customizers als Weston Developments en F.R. Custom Reels aanbieden. Nadat je je molenonderdelen grof ontdoet van molenvet (grease) en olie, reinig je de onderdelen nog even na in een ultrasone reiniger. Door de hoge ultrasone frequentie en daarmee vibratie, worden zelfs de kleinste vuiltjes losgeweekt. Nu zijn er diverse methodes en stappen die je hierin kan doorlopen en er zal ongetwijfeld een beste methode zijn. Uiteindelijk dacht ik een voor mij werkbare methode uit waarbij ik na het demonteren van de onderdelen, deze zou schoonborstelen met een reel cleaner, dompelen in koud water om de vetten zoveel mogelijk weg te spoelen en ze daarna 5 minuten te laten reinigen in een ultrasone reiniger. Daarna was het enkel nog afspoelen met heet water en de onderdelen waren brandschoon. 

Spullen voor het reingingsstraatje
Spullen voor het reinigingsstraatje

Demontage

De Daiwa Tournament staat bekend als een simpele maar oerdegelijke molen. Ze stammen nog uit de tijd dat als een onderdeel kapot was, deze simpel te vervangen was. De simpelheid van het binnenwerk met tevens het gegeven dat onderdelen voor deze molens nog goed te verkrijgen zijn, waren het laatste zetje om te starten met dit project. Alvorens je de molen gaat demonteren is het raadzaam om een reel schematic bij de hand te houden. Zo weet je welke onderdelen je kan gaan verwachten per onderdeel.

Een reel schematic zit eigenlijk altijd bij een nieuwe molen geleverd. Ben je hem kwijt dan zijn ze vaak online goed te vinden. Weet je ongeveer welke molendelen je kan verwachten, order ze door per groep de onderdelen in een boterhamzakje te bewaren. Indien je meerdere molens tegelijkertijd doet, dan is het zelfs raadzaam de onderdelen per molen, per zakje te organiseren. Heb je veel opvolgende onderdeeltjes na elkaar, maak bij demontage een foto van de volgorde. Dit kan later enorm van pas komen. 

Het demonteren van de handle vraagt aandacht
Het demonteren van de handle vraagt aandacht
De molen handle volledig gedemonteerd
De molenhandle volledig gedemonteerd

Het demonteren van mijn molens deed ik over een tijdsbestek van een drietal weken. Het volledig uit elkaar halen van je molens vraagt soms wat geduld. Je komt onderdelen tegen die lastig zijn te demonteren zoals de spietjes van je molenhendel tot de kleine seeger ringen van je beugel en binnenwerk. Ook het loskrijgen van je bail kick roller is bij dit model een aardige klus waarbij voorzichtigheid geboden is. Bonne, uiteindelijk had ik het voor elkaar om de molens volledig te demonteren en was het tijd voor het reinigen. 

De grote molenonderdelen voor de reiniging
De grote molenonderdelen voor de reiniging

Reiniging

Zoals net al gezegd had ik een simpel reinigingsstraatje uitgedacht. Ik had bij de IKEA twee rvs KONCIS braadsledes gehaald die als reinigingsbakken dienden. In de eerste bak ontvette ik de onderdelen met de Penn Rod & Reel Cleaner en wat kwastjes en een tandenborstel. In de tweede bak spoelde ik de onderdelen in koud water. Vervolgens liet ik de onderdelen vijf minuten reinigen in een in Duitsland aangeschafte Skymen Ultrasonic Cleaner. Na de ultrasone reiniging was het enkel nog zaak om met heet water af te spoelen en de onderdelen te laten drogen. De rebuild kon beginnen!

Alle body onderdelen voor reiniging
Alle body onderdelen voor reiniging
Het reinigingsstraatje
Het reinigingsstraatje
De molenonderdelen die liggen te drogen
De molenonderdelen die liggen te drogen

Het maken van plannen

Nadat de reiniging was uitgevoerd en de onderdelen droog waren, was het tijd om te gaan voorbereiden op de daadwerkelijke rebuild. Naast dat je de upgrades bestelt of laat maken, was het tijd voor een bestelling bij Daiwa voor enkele originele onderdelen van de Daiwa Tournament molens. Gaandeweg de demontage merkte ik dat er onderdelen versleten waren of misten in de molens. Een euvel wat, als ik Andy Bull van Weston Developments mag geloven, vrij gangbaar is bij de oude Daiwa molens.

De S5000t’s van mij behoren tot de eerste generatie en blijkbaar waren ze in die tijd wat minder secuur. Er miste diverse ringetjes van zowel de wormshaft als de oscillating pawl die ik nieuw moest bestellen. Het voordeel is dat deze molens nog steeds te koop zijn en de onderdelenservice van Daiwa zeer goed is. De bestelling van de onderdelen liet ik begeleiden door Martin Post van De Tacklebox zoals ik eerder had gedaan bij mijn Daiwa SS2600 upgrades. Naast de nodige ringetjes voor het technische gedeelte, bestelde ik tevens andere onderdelen om de molens later als nieuw te laten uitzien. Lees daarover meer in deel 3.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *