De lengte van je onderlijn bepalen

De lengte van je onderlijn bepalen

Voor veel karpervissers is de lengte van de onderlijn slechts een kwestie van vertrouwen. Een bepaalde lengte heeft al veel vis opgeleverd, waardoor veranderingen uit den boze zijn. Het werkt en ‘never change a winning team’. Door de lengte van je onderlijn aan te passen aan je visserij en de omstandigheden zal je echter meer karper kunnen vangen. In dit artikel vertellen we je daar meer over.

 

Advertentie:

The Carp Specialist  Het gebruik van een langere onderlijn

Zoals benoemd kiezen veel vissers voor een vertrouwde onderlijn en daar hoort vaak ook een vaste lengte bij. Toch is het beter om de lengte van je onderlijn te baseren op andere invloeden. Denk daarbij aan de bodem, je voergedrag, je systeem en het aasgedrag van de karper. Dat aasgedrag van de karper gaat weer hand in hand met de door jou toegepaste voerstrategie. Het is eigenlijk erg logisch. Maak jij een grote voerstek, waar het aas ver uit elkaar ligt, dan zal een karper moeten zoeken naar het aas. Hij zal dus na de opname van een boilie meteen verder zwemmen, op zoek naar de volgende. Bij dit aasgedrag loont het om je onderlijn wat langer te maken dan normaal. De haak heeft zo meer tijd om goed te kunnen draaien en ‘vlees te pakken’.

Een uitstekende inhaking met de Ronnie rig
Uitstekend gehaakt in de onderlip!

Ook kan een zachte of licht begroeide bodem een reden kunnen zijn om een langere onderlijn te gebruiken. Als je onderlijn met aas hierin wegzakt zal de werking van je onderlijn veel minder worden. Daarmee wordt het voor de karper ook lastiger om je aas te vinden. In zulke situaties varieert de lengte van de onderlijn vaak tussen de 15 en 25 centimeter.

Wanneer kies je voor een korte onderlijn?

Er zijn echter ook genoeg momenten waarop het beter is om de lengte van je onderlijn aan te passen en voor een kortere onderlijn te kiezen. Bijvoorbeeld als je vist op een compacte voerstek (bijvoorbeeld gemaakt met een voerboot, spod, PVA bag etc.). Doordat het aas dicht bij elkaar ligt zal de karper weinig hoeven te zwemmen om te vreten. Hij aast daardoor veel dichter op de bodem en een lange onderlijn zou ervoor zorgen dat de karper zonder problemen je haakaas kan opzuigen en uitspuwen voor de onderlijn zich strekt en hij zich haakt.

Door in deze situaties gebruik te maken van een korte onderlijn (laten we zeggen tussen de 7 en 15 centimeter) zal deze zich wel eerder strekken, waardoor de haak kantelt en prikt. Het vergt misschien een beetje vertrouwen om de lengte van je rig te halveren, maar je zult zien dat het zich gaat uitbetalen. Er zijn trouwens ook vissers die de lengte van de rig zelfs inkorten naar 5 centimeter! Besef je altijd dat het werpgewicht tijdens de dril een negatieve rol kan gaan spelen met lossers tot gevolg.

Vissen met korte rigs vraagt vanzelfsprekend wel om een schone en harde bodem zoals zand of grind.

Fang Gyro Rig - CarpFeeling
De juiste lengte van je onderlijn is afhankelijk van diverse factoren.

Hoe weet je of de lengte van je onderlijn juist is?

Om te bepalen of de lengte van je onderlijn juist is kan je het beste kijken naar de inhakingen. De optimale plek voor de haak is in het harde gedeelte van de onderlip. Hier heeft de haak de meeste houvast en zal hij niet kunnen uitscheuren. Dat in tegenstelling tot de mondhoeken of verder achterin de bek. Hier heb je namelijk het risico dat de haak schade gaat veroorzaken tijdens een dril, met lossers als gevolg. Een enkele keer zal een haak op de verkeerde plek kunnen zitten, maar zodra dit vaker voorkomt is het raadzaam de lengte van je onderlijn iets in te korten. Net zo lang tot de inhakingen (weer) goed zijn!

Datzelfde geldt dus ook voor het krijgen van lossers. Een inhaking kan altijd een keer verkeerd zitten, maar als je vaker vissen gaat verspelen is het goed om eens kritisch naar de lengte van de onderlijn te kijken. Dikke kans dat de haken niet in de onderlip zitten of je misschien wel de verkeerde haak gebruikt in combinatie met je visserij/onderlijn. Daar gaan we binnenkort in een ander artikel op in.

Scherpe rigs zijn belangrijk in de winteraanpak

Samengevat: de lengte van de onderlijn kan voor meer vangsten zorgen

De lengte van de onderlijn zal bij de meeste vissers variëren van 7 tot 25 centimeter. Dit bepaal je aan de hand van de bodemgesteldheid, de plantengroei en de voerstrategie. Als je hier scherp op bent en rekening houd met deze omstandigheden bij het knopen van je rigs, zal het je helpen om meer vis te gaan vangen!

 

Advertentie:

 2 reacties op “De lengte van je onderlijn bepalen

 1. Andrea Blom zegt:

  Mijn persoonlijk mening.
  Het is mij duidelijk dat men een onderlijn gebruikt en dan met een dunnere lijn dan de Hooft lijn.
  Zo geef je de vis nog kans om weg te komen , of als je vast komt te zitten.
  Persoonlijk zou ik het niet erg vinden om de onderlijn te verplichten geen haak aan je hoofdlijn mits je vist met een koffie of method vist want deze zit al aan je hoofd lijn ,en dan zit onderlijn altijd niet aan je hoofdijn.
  Ik zelf vis altijd met onderlijn veilig voor je hengel en de vis heeft nog kans om weg te komen

  • Jerry Benders-Laros zegt:

   Een beetje visser weet wel wat hij doet, mijn hoofdlijn is 35mm en 35lb onderlijn is ook zwaar 35lb 15.9kg en 40lb 18,2 kg 8 fibers fast sinking braid. Ik gebruik hit and run systeem.

   En koffie drinken ik s’morgens 😉
   Suc-6

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *