Voeren bij het karpervissen

Voeren bij het karpervissen

Instant visserij, oftewel gewoon gaan zitten op de bonnefooi, kan zeker heel lucratief zijn. Maar om écht succesvol te zijn in instant visserij moet je wel alles tiptop op orde hebben. En dan heb ik het niet over hengels en molens, maar over de drie basis principes zoals omschreven in mijn introductie van CF Basics en dan tot in detail goed uitgevoerd. Met regelmaat gaan voeren geeft echter een aantal flinke voordelen ten opzichte van instant visserij.

 

Advertentie:

Hareco  



Ten eerste geef je de vis veel meer tijd om je aas te vinden, dagen al dan niet weken lang. Ten tweede wordt het aas over de tijd dat je voor voert, gepresenteerd zonder enig aanwezig aanknopingspunt dat er iets mis is op de stek. Er zijn namelijk geen rigs aanwezig of enige andere aanwijzing dat er gevaar is op de stek. Behalve dan misschien die eeuwige ronde geurige bal of tijgernoot. Bij meerdaagse voercampagnes kan je vaak vis die toch voorzichtig aast in de aanwezigheid van de gekende aassoorten met veel meer overtuiging laten azen.

Bob van Biemen met een vis van een goed onderhouden voerstek
Bob van Biemen met een prachtige karper van een goed onderhouden voerstek.

Het idee achter het voeren

Eigenlijk kan je het zo zien: Als je een stek drie dagen van te voren, elke dag rond hetzelfde tijdstip aanvoert, dan ben je al 3 dagen instant aan het vissen zonder dat daar een haak of lijndruk aan te pas komt. Als je de vis met je aas vast weet te houden en steeds terug kan laten komen op de stek (lees: voldoende voeren met het juiste aas), zal je in een korte sessie van enkele uurtjes vaak net zo vangen als in een meerdaagse sessie op dezelfde plek zonder voor te voeren.

Mocht je een voerstek hebben gemaakt op een stek waar de vis niet zat, dan heb je nog een redelijk kans op een vangst. Simpelweg omdat je de vis meerdere dagen de kans geeft je aas te vinden en terug te keren. Iets van een berg en ene Mohammed dus.

Frank met een karper die hij ving na 3 dagen voeren
Frank met een schubkarper die hij ving na 3 dagen voeren.

Vertrouwen door het voeren

Is je voerstek aangemaakt op een plek waar karper vaak zwemt dan zullen de aanwezige karpers na een paar dagen meestal een stuk makkelijker te vangen zijn. Als je nu niet de perfecte rig voor de situatie gebruikt is er niet gelijk een man overboord, de vis aast vaak met minder schroom en pakt daardoor ook met meer vertrouwen de meest basic rig per ongeluk op. Het eten ging immers al dagenlang goed zonder gevaar.

Opvallend vind ik dat je op een goed lopende voerstek vaak al binnen zeer korte tijd de eerste aanbeet krijgt. Soms al voordat je hengel op de steunen ligt! De karpers liggen soms echt te wachten op nieuw aas en zeker als er sprake is van voedselnijd (te weinig voer voor te veel vis, de karpers vechten om het aas).

Mijn voorkeur

Voorvoeren is voor mijzelf het meest effectief gebleken als ik eerst de vis gevonden heb en op die basis mijn (voer)stek kies. Regelmatig op dezelfde momenten voeren (bijvoorbeeld op hetzelfde tijdstip) levert voor mij nog steeds de beste resultaten op.

Al na 1 dag voeren!

Een goede extra tip is om de hoeveelheid voer te verdelen over meerdere voermomenten. Heb je bijvoorbeeld de mogelijkheid om de stek vaker per dag aan te voeren (denk aan een langere sessie of als je langs het water naar en van je werk rijdt), probeer dit dan eens uit. Als er vaker wat te halen is zal de karper ook vaker terugkomen. Daarnaast is de kans op een aanbeet groter als jouw rig in de buurt van kleine beetjes aas liggen in plaats van op een grote bult (teveel voer), of juist een lege bodem (argwanend).

Shit, dat is interessant!

Een gevangen karper levert je vaak veel informatie op. Hoe? Door de ontlasting van de karper even te bekijken. Dat klinkt ranzig, maar je hoeft er natuurlijk niet in te gaan roeren. Je zult zien dat een karper tijdens de behandeling op de onthaakmat of in een retainer sling/bewaarzak vaak poept. Niet zelden zit een bewaarzak na een paar uurtjes helemaal vol met uitwerpselen. Daaraan kan je zien of de karper boilies, tijgernoten, mosselen, slakken of ander natuurlijk voedsel heeft gegeten! In veel gevallen levert dit je belangrijke informatie op over jouw voerplek (of die van een ander).

De ontlasting van de karper zorgt voor veel informatie over zijn dieet
De ontlasting van de karper zorgt voor veel informatie over zijn dieet.

Je zult namelijk zien dat de karper op jouw voerplek heeft gegeten door de kleur van de ontlasting. Voer je bijvoorbeeld met een rode boilie, dan zal de karper vaak ook rode ontlasting hebben. Soms loopt de ontlasting letterlijk uit de vis terwijl hij op de mat ligt. Is dat niet het geval, dan kan je de vis nog afstrijken. Door zachtjes over de buik te strijken in de richting van de anus zal je zien dat de vis ontlasting laat lopen. Doe dit voorzichtig en zachtjes, behandel de karper altijd met respect!

Deze spiegelkarper liep helemaal leeg met ons voer
Deze spiegelkarper liep helemaal leeg met ons voer!

Wat voor voer?

Karper is een alleseter en dat betekent dat je met veel verschillende soorten aas kunt voeren. De meest gebruikte aassoorten zijn boilies en verschillende soorten particles zoals hennep, mais, tijgernoten en duivenvoer. Het is vooraf verstandig om te bepalen wat je wilt. Karper is gek op kleine voedseldeeltjes. Het voeren met kleine particles, boilies en bijvoorbeeld boiliekruim kan de karper lang op de stek houden. Het voeren met klein aas zorgt echter ook vaak voor (veel) witvis zoals brasem en voorn. Dat kan je een hoop bijvangsten opleveren waar je misschien niet altijd op zit te wachten. Daarbij worden karpers ook aangetrokken door azende witvis, dus daar valt ook veel voor te zeggen.

Tarwe, een goedkoop en makkelijk te bereiden voer. Maar ook witvis is er gek op.
Tarwe, een goedkoop en makkelijk te bereiden voer. Maar ook witvis is er gek op.

Veel vissers kiezen er daarom voor om enkel met boilies te voeren en vissen. Dat levert je vaak iets minder actie op, maar wel een gerichtere aanpak voor het vangen van enkel karper. Maak dus voor het voeren een bewuste keuze voor je aanpak. Een alternatief is het opbouwen van een voerstek met verschillende aassoorten door elkaar, en gaandeweg langzaam overstappen naar 1 voersoort.

Voer met mate(n)

De allerbelangrijkste tip: voer niet teveel! Het voer dat je er al in gegooid hebt kan je er immers niet meer uithalen. Je kunt altijd meer gaan voeren als de resultaten goed zijn en je makkelijk karper vangt. Datzelfde geldt voor de momenten dat je direct na het inwerpen of uitvaren beet krijgt. In dit gevallen ligt er geen of weinig voer op de stek. Iets opschroeven kan geen kwaad om de karper op de plek te houden. Lopen de aanbeten terug, voer dan iets minder.

Verstandig (voor) voeren
Voer verstandig, je gooit er vaak ongemerkt teveel in.

Het werkt vaak goed om vooraf vaste voerhoeveelheden in zakjes of bakjes te doen. Deze kan je bijvoorbeeld afwegen, zodat je altijd met dezelfde hoeveelheid voert. Dit voorkomt dat je (vaak ongemerkt) veel meer voert dat je wilt of goed is voor de stek.

Succes!

 

Advertentie:

 



Een reactie op “Voeren bij het karpervissen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *