Match the hatch

match the hatch

Wie zal het volgende niet bekend in de oren klinken. Je voert een week met je favoriete boilies en wanneer je op het moment supreme je stek wilt gaan afromen, kies je voor een opvallend, afwijkend haakaas. Het voeren van boilies met veelal aardse tinten voelt wel eens waar niet raar. Het vissen ermee doet soms je vertrouwen wankelen. Zo’n opvallende knikker aan de hair valt toch veel meer op? In dit artikel neem ik je mee in de wereld van aas. Een wereld met dito theorieën en gedachtes waar in de keuze van je haakaas een belangrijke speler is. Gaan we voor opvallend attractief haakaas of wordt het een heuse match the hatch! Vissen waarmee je voert. 

 

Advertentie:

EBBM | dé webshop voor elektrische buitenboordmotoren  



Voorvoeren

Een van de bekendste trucs om meer karper te vangen is door voor te voeren. Door dagelijks je stek te voorzien van wat lekkers, kan je als het ware positieve conditionering ontwikkelen. De karpers raken vertrouwd met je aas en komen er op gezette tijden voor terug. De attractie van je te gebruiken boilies komt door het specifieke label. Dit zijn als het ware alle triggers die jou boilie herkenbaar maken. Denk aan detecteerbare esters, proteines en amino’s en aan zoete, zure, bittere, zoute of umani smaken en aan, in mindere mate, de kleur. Door voor te voeren raakt een karper vertrouwd met jouw label en zal gedurende een voerperiode steeds sneller jouw boilies als eetbaar gaan herkennen. 

match the hatch
Match the hatch

Afromen

Nu komt natuurlijk de crux. Wanneer we eenmaal een voerstek gaan afromen, willen we dat ons haakaas net iets meer opvalt dan de boilies waarmee we voeren. Je zal niet de eerste zijn die een week voert met een pikzwarte squid boilie en vervolgens zijn geluk beproefd met een knalroze Buchuberry pop-up. Als karper aanwezig is op je voerstek zal je ook zeker kans hebben op vangen. Karper op je stek is dan immers belangrijker dan het soort haakaas. Toch zal een karper veel sneller geneigd zijn om die boilie te pakken die hij al zo goed kent en waarbij hij vertrouwen heeft dat deze boilie veilig is. Je hebt immers een week met free offerings zitten strooien waarbij de karper ongestoord kon dineren. 

match the hatch - Durf jij te kiezen voor donkere pop-ups
Durf jij te kiezen voor donkerkleurige pop-ups?

SVP

Zoals net gezegd kan het vissen met afwijkend haakaas zeker slagen. Toch kan het ook een negatief effect hebben. In een onderwateromgeving waarin de karper vertrouwd is geraakt en een week lang ongegeneerd kon vreten, leg je een afwijkende pop-up neer met een ander label en een andere kleur. Er is kans dat er specifieke voedsel preoccupatie (SVP) plaatsvindt. Jouw haakaas wordt negeert omdat de karpers gefocust zijn op jouw voerboilies. Een aanbeet behoort nog steeds tot de mogelijkheden maar zal pas aan het eind worden gepakt. 

Het gebruik van hennep kan leiden tot SVP
Het gebruik van hennep kan leiden tot SVP

SVP is overigens een prachtig verschijnsel wat zeer actueel wordt wanneer je voert met hele kleine voerdeeltjes als hennep, linzen of tarwe. karpers kunnen namelijk zo idolaat en gulzig worden van die kleine voerdeeltjes, dat ze zich hier volledig op focussen. Alle grotere voerdeeltjes laten ze liggen. Ik heb situaties meegemaakt waarbij een mix van hennep, boilies en tijgernoten op een voerstek werd leeggegeten door karper en ze de meeste tijgernoten en boilies lieten liggen. Het ging ze alleen om de hennep. Het mixen van voer van verschillende groottes, kleuren en smaken kan soelaas bieden. Je creëert als het ware een Russisch roulette! Door te voeren met velen vormen en maten en je haakaas af te wisselen, wordt het voor de karper steeds moeilijker om niet de mist in te gaan. 

Uitgebreide boilie ranges

Het fenomeen match the hatch is een term die je steeds vaker hoort. Vis waarmee je voert en deze methode zie je bij aasfabrikanten ook steeds meer. Wanneer een aasfabrikant een nieuwe boilie uitbrengt wordt er een hele range aan producten omheen ontwikkeld die vaak bestaat uit bijpassende boosters, liquids, pop-ups, wafters, hard hookbaits, dumbells, boosted hookbaits, stickmixen, pellets en ga zo maar door. Aas in verschillende vormen en maten met allen hetzelfde label. Op deze manier kan je afwisselen qua vis methodes maar de karper blijven bevissen met hetzelfde label.

Ik heb dikwijls vissers in de hengelsportzaak naar een potje pop-ups zien staren in aardse kleuren. Het vertrouwen barstte er niet direct vanaf. Toch zou een pop-up in dezelfde kleur en met hetzelfde label als de boilies waarmee je voert een regelrechte knaller moeten zijn! Idem voor die super gebalanceerde wafter! Al jaren de underdog maar momenteel bezig met zijn rentree. 

De meeste ranges zijn tegenwoordig erg compleet
De meeste ranges zijn tegenwoordig erg compleet

Vraag en aanbod

Het zal je daarom ook niet verbazen dat fabrikanten hierop hebben ingespeeld. Ja, er worden nog pop-ups en wafters gedraaid in dezelfde kleur als de boilie maar je ziet steeds meer dat de focus ligt op opvallende fluoro of washed-out kleuren. Dit komt simpelweg omdat de gemiddelde visser hier veel meer vertrouwen in heeft. Het is enkel de vraag in hoeverre deze pop-ups hetzelfde label hebben als de boilie. De flavours kunnen immers hetzelfde zijn, de gebruikte ingredienten en additieven in een bottom bait zijn vaak anders dan een standaard pop-up mix en die bepalen tezamen ook het label. Het beste van twee werelden zouden pop-ups zijn gemaakt van hetzelfde deeg als de boilie maar met toevoeging van een drijfpoeder. Betreft het alleen een donker deeg dan zal je pop-up nooit meer spierwit worden. Daar zit dus de consensus. 

Het verrijken van je haakaas

Natuurlijk kan je ook je haakaas laten opvallen op je voerstek door simpelweg hem te verrijken. Je kan ervoor kiezen om je haakaas van tevoren te soaken in de bijbehorende liquid waardoor hij meer attractors uitwasemt. Ook een simpele imitatie maiskorrel als topper op je boilie zal het visuele aspect zeker verhogen zonder dat het label direct wordt verstoort. Toch is alles wat je toevoegt aan die ene boilie waarmee de karper al vertrouwd is, eigenlijk overbodig. Er is niets zo belangrijk als een karper die met vertrouwen eet. Daar kan geen goedje uit een flesje tegenop. 

Jaargetijden

Er zijn standaarden in de wereld van aas maar deze zijn vaak erg dun. Zo zal een match the hatch methode het hele jaar rond effectief kunnen zijn maar dat geldt voor een single fluoro pop-up net zo. Toch wordt een match the hatch methode vooral toegeschreven aan de zomer en herfstmaanden. Karper is actiever, vreet meer en vindt je aas wel. In de koude maanden bewegen de karpers minder en is het raadzaam voor visueel attractief aas te kiezen met veel contrast. Juist de fluoro en washed-out pop-upjes komen dan tot hun recht. 

match the hatch - Fluoro, washed out of toch een aardse kleur?
Fluoro, washed out of toch een aardse kleur?

Kortom

De karperwereld, en vooral de aaswereld is een wereld van eindeloze theorien en gedachtes. Al decennia lang worden er boeken over volgeschreven en zijn er velen (onofficiele) wetten. Match the hatch is daar eentje van. Het gaat terug naar de simpele gedachte dat we niet gekker moeten doen dat de media ons soms doet geloven. We hebben niet dat wonderaasje nodig en dat wondergoedje uit dat flesje om karper te vangen. Het gaat om positieve conditionering en afromen met datgeen een karper vertrouwd mee is geraakt. Het vangen met je simpele boilie is wel eens waar niet zo catchy als je kekke ronnie rig met kogelronde, pastel gekleurde topknikker maar vangen doet het zeker!

 

Advertentie:

 



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *