Mijn aanpak bij het vakantievissen

Mijn aanpak bij het vakantievissen

De tijd van zon, zwemmen en hangen voor je campingtent is helaas voorbijgevlogen. Nu de winter in volle gang is en we vooruitkijken naar het nieuwe visjaar denk ik met veel plezier terug aan afgelopen zomervakantie. Het doel was om tijdens de gezinsvakantie het één en ander aan karper proberen te strikken tijdens de avond- of ochtenduurtjes. Hieronder zie je hoe ik dit ‘vakantievissen‘ aanpak en het resultaat van deze aanpak.

 

Advertentie:

CC Moore  Voorbereiding

Afgelopen zomer hadden we een vakantie gepland in het midden van Frankrijk. Over het water kon ik online bijzonder weinig vinden. Met enkele visfoto’s zou ik het moeten doen. Ook op Google maps, speurend naar eventuele geschikte stekken kon ik zo snel geen duidelijke diepteverschillen zien. Nu is vissen eigenlijk bijzaak tijdens de zomervakantie met het gezin, maar als je dan toch je spullen meeneemt, dan ook maar meteen goed. Er werden zo’n 50kg CBB bollen op de vouwwagen geladen, met als plan elke avond en ochtend met de werppijp deze te verspreiden over een interessante stek.

Een van de vele vangsten tijdens mijn gezinsvakantie
Een van de vele vangsten tijdens mijn gezinsvakantie

Wat mij de afgelopen jaren steeds beter is gaan bevallen is het vissen van enkele uurtjes in plaats van hele nachten doorvissen. Op deze manier besteed je ten eerste meer tijd met je gezin en ben je minder brak van nachten waarbij je weinig slaapt. Daarbij is het misschien nog wel het mooist dat de vissen het overgrote deel van de dag vrij kunnen vreten zonder ook maar iets van lijnen tegen te komen. Ideaal wat mij betreft!

Onderzoek

Aangekomen op de camping blijkt er een hek te staan tussen de kampeerplek en het water. Perfect! Dat schrikt vaak de nodige recreatievissers af om te gaan vissen en geeft mij meer de vrijheid om een stek aan te voeren voor de camping. Na met enkele plaatselijke vissers gesproken te hebben in gebrekkig Engels/Frans, kom ik erachter dat op dit water nachtvissen verboden is, net zoals het varen met rubberboot en voerboot.

Een fraaie spiegelkarper die het vakantievissen de moeite waard maakt
Een fraaie spiegelkarper die het vakantievissen vanaf de camping de moeite waard maakt

De zone voor de camping is redelijk ondiep. Zelfs zo ondiep, dat ik al lopend naar de overkant kan komen zonder kopje onder te gaan. Met de waterschoenen aan kies ik ervoor om al wadend de ondiepe baai uit te pluizen. Tijdens het onderzoek blijkt dat de bodem bestaat uit harde grindplaatjes en blubberkuilen. Nu is het verleidelijk om de harde stukjes op te zoeken en te markeren. Toch kies ik er bewust voor om juist de blubberbodem te bevissen. Daar valt voor de vis het meest te halen en zal minder door andere vissers gevist worden.

Voertactiek en stekopbouw

Na een aantal dagen tijdens de ochtend en avond enkele kilo’s verspreid over de zone gevoerd te hebben zie ik de eerste vissen springen op de stek. Dat geeft mijn vertrouwen een enorme boost. Het is altijd maar de vraag of het plannetje ook daadwerkelijk wil lukken.

De voermix bestaat uit diverse diameters en verschillende smaken. Juist door de verschillende bollen te mixen spreek je een groter deel van het bestand aan. Ook kies ik er in de zomermaanden juist voor om de helft van het voer voor te weken en de andere helft een laagje pindaolie mee te geven. Zo krijgt de stek een duidelijk voersignaal, trekt het sneller vis aan en geeft het tevens de schuwere vissen de kans om een voorgeweekt, saai bolletje mee te pikken.

Goed voer en een plan zorgen vaak voor succes tijdens korte vismomenten
Goed voer en een plan zorgen vaak voor succes tijdens korte vismomenten

Nu ik het verloop van de stek goed in beeld heb, probeer ik bij het voeren te zorgen voor een gedegen opbouw. Waar je snel geneigd bent om met de werppijp in de rondte te smijten, kies ik ervoor op de eerste dagen juist te kiezen om de stek op te delen in verschillende stroken. 

De strook het verst weg krijgt de grotere bollen, zowel 25mm als 30mm. De middelste strook voornamelijk 20mm’s en de strook vooraan de stek 15mm bollen. Bij deze 3 stroken geldt nog steeds, de helft voorgeweekt en de andere helft gesoakt. Het is iets meer gedoe dan alle bollen in 1 keer te voeren, maar heeft mij eerdere sessies zeker geen windeieren gelegd. 

De voerstrategie zorgt voor rust op de stek, waardoor je kunt blijven vangen
De voerstrategie zorgt voor rust op de stek, waardoor je kunt blijven vangen

Het idee erachter is dat ik de voorste strook als eerste bevis en in de loop van de week steeds verder op de strook ga vissen. Dat houdt indirect in dat de voorste strook steeds minder voer krijgt in de loop van de week. Het voer op de 2de en 3de strook kan dan in alle rust gegeten worden zonder dat er lijnen overheen lopen of vis vanaf wordt getrokken. Merk ik dat de strook die ik op dat moment bevis minder gaat lopen, kan ik er vlot voor kiezen de hengels op de volgende strook te leggen.

Actie op de camping!
Actie op de camping!

De laatste meter

Wat mij opviel, was dat de lokale vissers vooral visten op de harde plaatjes met korte onderlijnen. Zij voerden zeer compact en met klein haakaas. Zij kregen zo hier en daar wel een aanbeet, maar loste vaak vissen. Nu ik van plan was om juist de blubberbodem te bevissen en alles te gooien (met 9ft hengels) koos ik ervoor om te vissen met een helikopter loodsysteem met daarbij een stijve onderlijn. Door te kiezen voor een saaie, zinkende voorgeweekte 20mm boilie paste ik mijn onderlijn enigszins aan.

vakantievissen

Met in het achterhoofd wetende dat de vis van boilie naar boilie moest zwemmen, kon ik gerust kiezen voor een iets langere, stijve onderlijn. De ‘basic complicated rig’ zou dan ook perfect passen bij deze aanpak. Ik heb de simpel uitziende rig nog iets aangepast door een hookbead te plaatsen op de haak tegen de ‘kd style’ geknoopte hair aan, om deze altijd goed vanaf de achterkant van de haak te laten vertrekken. Zoals je op de foto ziet zijn de haak en het haakaas goed van elkaar gescheiden, waardoor de haak ruim de tijd krijgt om vlees te pakken. 

basic complicated rig
Mijn basic complicated rig met KD style geknoopte hair

Resultaat

Dat het plan werkte werd al snel duidelijk. In 7 avonden vissen van gemiddeld 2,5 uur, verspreid over 2,5 week, ving ik bijna 30 karpers. Na elke gevangen vis voerde ik bewust niets bij. Wel voerde ik aan het eind van de avond na een korte sessie de gebruikelijke hoeveelheid. Zo gaf ik de karpers toch weer wat meer voer mee tijdens de nachtelijke uren. 

Vakantievissen kan je fraaie vissen opleveren in weinig tijd
Vakantievissen kan je fraaie vissen opleveren in weinig tijd

Het leuke om te melden is dat bijna alle grotere vissen tijdens de laatste avonden kwamen. En je raadt het misschien al, vanaf de 3de strook die het langst rust had gekregen. Zo zorgde genoeg rust op de stek, een gedegen voerstrategie, goed aas en een doordachte aanpak voor snel succes in weinig vistijd. Voor mij het ultieme vakantievissen met het gezin!

Bjorn Kolfschoten

 

Advertentie:

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *