“Met groot aas vang je grotere karpers.” Lees het antwoord van 3 topvissers

Ben van Boekel zet graag groot aas in als de omstandigheden dat toelaten

Aas, je kunt er dagen over doorpraten en boeken mee vullen. Op CarpFeeling hebben we dan ook genoeg interessante tips voor je staan over het gebruik van verschillende aassoorten, maar we stellen ook graag eens de vraag aan een panel van doorgewinterde karpervissers. In dit artikel hebben we drie topvissers benaderd om antwoord op onze stelling ‘Met groot aas vang je grotere karpers‘ te geven. Bekijk hieronder de antwoorden van Mark Pansar, Frank van Schaik en Ben van Boekel!

 

Advertentie:

  



Mark Pansar over het gebruik van groot aas

Size doesn’t matter?? Een uitspraak wat ik door de jaren heen maar al te vaak gehoord heb. Als je het mij vraagt, is de grootte van het aas vaak van doorslaggevend belang. Nu is deze vraag met betrekking tot “groot aas, grote vis” naar mijn gevoel geen juiste waarheid. In 80% van de gevallen is groot aas nefast en heeft juist een averechts effect op het vangen van grote karpers. In de gevallen waar het wel een voordeel heeft, is nu net wat ik wil met jullie wil bespreken. Voor alle duidelijkheid, ik vertel louter over eigen opgedane kennis.

Mark Pansar vist soms met groot aas, maar laat de situatie de tactiek bepalen
Mark Pansar vist soms met groot aas, maar laat de situatie de tactiek bepalen

Jaren geleden beviste ik intens de Belgische Maas. De info was nihil en ik heb destijds alles zelf moeten uitzoeken van stekken tot aaskeuze over aastijden (per stek). Het kostte me een berg tijd en dat komt niet zomaar. Het eerste volledige najaar wist ik veel vis te vangen. Kleine karpers, barbelen, brasems maar ook een reeks grote karpers tot ver over de veertig pond. Dus een geslaagd najaar zou je kunnen zeggen en uiteraard was ik er meer dan tevreden mee. Doch was er volgens mij meer uit te halen want ik wilde vooral de mee-eters (brasems en barbelen) “uitschakelen”. Zij aten veel van de voorgevoerde boilies op zodat er te weinig bleef liggen om te spreken van een goed opgebouwde stek. Vandaar dat ik het jaar erna er voor koos om enkel met boilies te vissen van 28mm.

Zo schakelde ik, naar mijn mening, veel vissen uit en bleef het aas liggen voor de grotere vissen. Ook leerde ik meerdere mensen kennen en niemand van hun gebruikte zo’n groot aas. Dus dat was ook een voordeel. Mijn beste vriend ging ook mee in het verhaal en zo konden we zien of het wel degelijk een effect had op de grootte van de gevangen vissen. Om het verhaal hieromtrent kort te maken, we hadden op drie maanden tijd 4 vissen onder de 12kg, geen enkele barbeel/brasem en een berg grote vissen. Dus in dit geval kan je spreken van een geslaagde opzet…

Mark Pansar met een vangt op groot aas
Mark Pansar met een vangst op groot aas

Is dit nu een wet van Meden of Perzen? Nee hoor, absoluut niet! Ik ben een fervente gebruiker van klein aas. Dat heeft vooral te maken met de wateren die ik bevis. Veelal wateren waar behoorlijke druk op staat, namelijk dressuurgevoelig en dus is groot aas vaker een “no go”! Ik zou dus zeggen, als je groot aas wil gebruiken dan moet je de voorgeschiedenis van het water een beetje kennen en daar proberen je voordeel uit te doen. Niet zelden is het maar van korte duur dat groot aas een meerwaarde biedt op het vangen van grote karpers. Want laat ons eerlijk zijn, grote karpers kennen de slagen van de zweep maar al te goed.

De ervaring van Frank van Schaik

Om maar meteen met de deur in huis te vallen ben ik het gedeeltelijk met de stelling eens.

Naar mijn inziens is dit afhankelijk van een aantal factoren. Allereerst het bestand van het water. Op een water waar voornamelijk kleinere karper zwemt met een enkele uitschieter denk ik dat je met groter aas selectiever kunt vissen. Wat overigens niet betekent dat ik niet met kleinere diameters voer (kleiner dan 24mm). De DiaMix (14mm/18mm/24mm gemengd) van Evolution Products is voor mij de ideale samenstelling om mee te voeren.  Mijn gedachtegang hierachter is dat de kleinere karpers eerst los zullen gaan op de kleinere diameters. Simpelweg omdat zij deze een stuk makkelijker tot zich kunnen nemen en eventueel zelfs verzadigd de voerplek verlaten. Dat betekent dat de grotere diameters overblijven voor de grotere exemplaren die over het algemeen geen probleem hebben met een wat grotere knikker?

Frank van Schaik vist graag met de Diamix, een mix van 3 formaten boilies
Frank van Schaik vist graag met de Diamix, een mix van 3 formaten boilies

Op een water waar weinig kleine karpers en evt. witvis zwemmen zou ik dan persoonlijk weer eerder voor kleiner aas kiezen. Simpelweg omdat een kilo kleinere boilies veel meer balletjes bevat en dus meer aasopnames teweeg brengt. Meer aasopnames betekent in de regel minder argwaan bij de karper, en dat is natuurlijk wat wij willen. Samenvattend denk ik persoonlijk dus niet dat je per se grotere karpers vangt op groter aas maar kun je in sommige gevallen wel selectiever vissen, omdat de kleinere karpers vaak gretiger zijn dan een grotere variant.

Frank van Schaik over het vissen met groot aas
Frank van Schaik met een prachtige spiegel

Ben van Boekel kijkt graag naar het totaalplaatje

Het vissen met groter aas kan zeker een bijdrage leveren om net die ene vis eruit te pikken die jou PR zal doen verbreken. Echter, deze stelling is zeker niet met een 100% ja te beantwoorden. Als je gericht op grote karper wilt vissen dan zal je in mijn ogen naar het totaalplaatje moeten kijken. Welke factoren kunnen ervoor zorgen dat ik meer kans maak op grotere vis? Denk daarbij bijvoorbeeld aan de locatie, het weer, de tijd van het jaar en vanzelfsprekend ook het laatste metertje. Het zijn uiteindelijk de puzzelstukjes die de puzzel compleet doen maken…

Groot aas kan ook een puzzelstukje zijn. Er zijn nu eenmaal wateren waarin je met groot aas het verschil kunt maken. Als je bijvoorbeeld door een groot bestand van witvis of kleinere karper moet vissen. Het kan in een dergelijke situatie helpend zijn om te gaan voeren en vissen met groter aas. En met groter aas bedoel ik dan ook boilies vanaf minimaal 25mm. Kleinere (wit)vis zal hierdoor sneller verzadigd raken en de stek met een vol buikje verlaten. Aangezien dit vreetfestijn ook de grotere vis zal triggeren, en er nu dan ook eindelijk wat voor hen blijft liggen, zal de kans op een aanbeet van een van de toppers toenemen.

Voor Ben van Boekel is het totaalplaatje belangrijk
Ook voor Ben van Boekel is het totaalplaatje belangrijk bij zijn aaskeuze

De rode draad

Eigenlijk kunnen we na het lezen van de antwoorden van Mark, Frank en Ben concluderen dat het vissen met groot aas in een zekere mate de kans op een grote karper vergroot, maar dat dit wel te maken heeft met veel andere factoren. Vooral het overige visbestand speelt volgens de mannen een cruciale rol bij hun aanpak met groot aas. Heb jij een aansluitende mening of ben je het juist niet eens met deze antwoorden op onze stelling? Laat je reactie dan hieronder achter in het reactieveld en discussieer mee!

 

Advertentie:

 



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *