Oppervlakte vissen is misschien één van de oudste vormen van karpervissen. Ondanks dat is het een methode die over het algemeen weinig wordt gebruikt. Dat is jammer, want oppervlakte vissen is misschien wel één van de effectiefste en vooral spannendste vormen van karpervissen! In deze monsterblog wil ik jullie meer vertellen over het drijvend vissen en het belagen van de karpers aan de oppervlakte. Daarin lees je tips over materialen, aas, montages en de manier waarop je karper kunt vangen aan de oppervlakte.
Dit artikel is opnieuw gepubliceerd in verband met de actualiteit.
Technieken voor het oppervlakte vissen
Het vissen op karper aan de oppervlakte kan op verschillende manieren. De meeste gebruikte manier is het vissen met de brood, hondenbrokken en kattenbrokken. Hieronder lees je meer over de verschillende technieken en hun voor- en nadelen. Het zijn allemaal goede technieken die je veel karper kunnen opleveren. Besef je wel dat iedere dag anders is. Waar de karpers zich op de ene dag vol op een tapijt aan brokken storten zullen ze de volgende keer misschien veel kieskeuriger zijn en enkel voor een klein broodkorstje kiezen.
Free lining
Oppervlakte vissen – of ook wel ‘korsten’, ‘vlokken’ of ‘drijvend vissen’ genoemd – kan op allerlei manieren. Allereerst is er free lining waarbij aan de hoofdlijn enkel een haak zit geknoopt. Deze methode is zeer geschikt wanneer je geen verre werpafstanden hoeft te overbruggen. Bij het korstvissen in polders, smalle sloten of grachten hoeven vaak geen verre werpafstanden worden bereikt en is free lining een ideale methode. Het voordeel van free lining is dat je direct contact hebt met de vis en er weinig is waar de karper van kan schrikken. De hoofdlijn is de enigste connectie tussen jouw en de vis. Er zijn geen allerhande dobbers of loodsystemen waar eventueel wier achter kan blijven hangen en het contact is rechtstreeks.
Doordat jouw aas het enigste werpgewicht is, dien je in te spelen op de te werpen afstand. Met brood gooi je in principe verder dan met brokken. Brood heeft namelijk meer absorptievermogen en wanneer je voor het ingooien je broodje een seconde in het water dipt, is je broodje zwaar genoeg om zelfs de 30 meter te halen! Dit kan uiteraard niet zonder de goede combinatie van materiaal waar we het later of zullen hebben. Moet je verder werpen dan zijn de volgende methoden interessanter.
Vissen met drijvers aan de oppervlakte
Een tweede methode is het gebruik van drijvers. Hierbij monteer je een Sribulino, snoekdobber, buldo, flatliner, bombetta, suspender of controller op ongeveer 50 cm van je haak. Het voordeel is dat je hierdoor verder kan werpen en hiermee plekken kunt bereiken die in het verleden niet haalbaar waren. In deze zogenaamde safety zones voelt de karper zich vaak veel veiliger en azen ze met meer overtuiging. Het nadeel is dat je presentatie ook harder te water komt. Het gewicht van de drijver speelt hierbij in het nadeel.
Ook kan een dobber negatief werken in combinatie met wier. De kans is groot dat de drijver bij het slepen wier mee pakt en hierdoor het water in rumoer brengt. Een voorzichtige opvallende presentatie is dan ook vaak lastig. Kies dan ook voor een klein werpdobbertje met genoeg werpgewicht. De laatste 50 centimeter lijn kun je maken van een speciale oppervlaktelijn zodat de presentatie minder opvalt. Ik kies zelf altijd voor een soepele fluorocarbon lijn die ik makkelijk kan rechttrekken. Ik heb zelf ook een voorkeur voor doorzichtige drijvers. Naar mijn mening camoufleren ze de montage enigszins.
Een voordeel van het vissen met een drijver is dat de karper zich hierop ook kan haken bij een aanbeet. Zodra hij het aas opslurpt aan de oppervlakte en verplaatst zal de kleine onderlijn zich strekken. Als hij contact maakt met de drijver zal de karper in de meeste gevallen schrikken en snel wegzwemmen. Dat bevordert dan ook de inhaking op de floater.
Schuiflood
Een derde methode is het gebruik van een schuifloodje. Hierbij monteer je op de hoofdlijn enkel een haak, een stoppertje en een schuifloodje of olivette waarbij de lijn door de middenkern loopt. Bij gebruik van olivettes kun je de rubberen insert verwijderen waardoor de lijn makkelijker door de middenkern glijdt. Ik raad zelf aan het hoogst mogelijk gewicht te pakken. Om ervoor te zorgen dat je montage in eerste instantie mooi afzinkt. Mijn voorkeur gaat hierbij uit naar de inline olivettes van Fox match van 5.0 gram.
Hoe groter de diameter van de binnenkern is, hoe beter. Het idee hierachter is als volgt: aan de haak monteer je een drijvend aasje. Boven de haak monteer je op 10cm een stoppertje waarop een schuifloodje of olivette rust. Het is belangrijk dat het loodje niet over het stoppertje kan glijden. Wanneer je nu ingooit zal je zien dat je gehele presentatie naar de bodem zakt. Wanneer je lijn geeft zal je aasje vanzelf naar boven komen. Het zelfde principe wat ook gebruikt wordt bij het uitpeilen en vissen met zig rigs.
Voor- en nadelen van schuiflood
Het voordeel van dit systeem is dat het schuifloodje het mogelijk maakt verdere worpen te maken. Door lijn te geven bepaal je op welke diepte je aasje wordt gepresenteerd. Mochten de vissen zwemmen boven de spronglaag, dan kun je met dit systeem ervoor zorgen dat je aasje ook in boven de spronglaag wordt aangeboden! Het nadeel van dit systeem is dat er maar iets op de bodem, zoals wier, ervoor kan zorgen dat het systeem niet meer functioneert. Wier kan het namelijk belemmeren dat je aasje bij het geven van lijn op de bodem blijft.
Wanneer je zeker weet dat je aasje naar boven komt, dan is dit systeem een oplossing. Gaat het allemaal wat lastiger, dan kun je een loodje gebruiken met een grotere diameter middelkern. Je kunt kiezen voor de zwaardere inline loodgewichten. Denk er alleen aan dat hoe zwaarder het lood, hoe harder de plons. Belangrijk is in ieder geval om er altijd voor de zorgen dat je aasje voldoende drijfvermogen heeft. Is dit niet het geval dan zal deze niet naar de oppervlakte komen drijven. Een tip is om dan een heel klein drijvertje te plaatsen tussen de haak en het stoppertje.
Mocht je dit systeem willen gebruiken, kies dan voor opvallend aas. Zo kan je makkelijker je aas vinden bij het vrijgeven van lijn. Vooral op de langere afstanden kan een fel aas in je voordeel werken. Het bij je hebben van een verrekijker is dan bijvoorbeeld zeer functioneel.
Zig rigs aan of onder de oppervlakte
Een laatste methode is de zig rig. Deze lijkt natuurlijk op de bovengenoemde techniek en is de laatste jaren veel bekender geworden door zijn ultieme werking. Het principe van de zig rig is als volgt, in principe is de zig rig een vastloodsysteem waarbij gebruik wordt gemaakt van een (hele) lange onderlijn. Deze onderlijn is vaak gefabriceerd van fluorocarbon om de lijn minder zichtbaar te maken onder water.
Als aas wordt vaak een opvallend aasje gebruikt als fluo(ro) pop-ups, wafters of foam. Het aas wordt vaak middens een D-rig gemonteerd aan de onderlijn. Het voordeel is dat je je aasje kan presenteren op jouw gewenste diepte door gewoon de lengte van de onderlijn aan te passen. Sommige vissers wensen om het aasje nog meer drijfvermogen te geven door een drijver zoals net besproken een 50 centimeter onder het aasje te plaatsen. Hierdoor weet je zeker dat je aasje ook drijft op de door jouw gewenste diepte.
Het nadeel van een vaste zig rig is dat je telkens moet inhalen om de diepte van je aasje te bepalen. Hier heb je bij de methode die hiervoor besproken is, geen last. Een ander nadeel van de zig rig is dat je te maken hebt met een lange onderlijn. Dit maakt het werpen lastiger. Een optie is het gebruik van een voerbootje. Door je zig rig zorgvuldig in de lade te leggen, komt hij mooi onder water te liggen.
PVA om je onderlijn bij het ziggen
Een andere methode die ik zelf veel gebruik is gebruikmaken van PVA string. Je rolt je onderlijn om je hand op als een klosje. Hierna bind je met PVA het klosje bij elkaar. Zo is de presentatie compact en kun je hem zowel werpen als makkelijker vervoeren met je voerboot. Wanneer het PVA oplost, komt de montage vrij en drijft je aasje naar de oppervlakte. Belangrijk is om je onderlijn goed op te rollen. Ander functioneert het systeem niet.
Er zijn zoals hierboven veel mogelijkheden om je aas te presenteren. Mijn voorkeur is free lining omdat hierbij direct contact met de vis is. Daarbij zitten er op de lijn geen andere onderdelen bevestigd die makkelijk kunnen vastraken in obstakels en wier. Het gebruik van de verschillende systemen gaat ook gepaard met het aas wat je wilt gebruiken.
Oppervlakte aas
Voor oppervlaktevissen zijn allerlei aassoorten functioneel, zolang zij maar drijfvermogen hebben en het gewicht van de haak minimaal kunnen compenseren. De meest gebruikte aassoorten voor het drijvend vissen op karper zijn brood, kattenbrokken, hondenbrokken, pop-ups en wafters. Door middel van foam of kurk is het ook mogelijk om zinkend aas drijvend te maken. Denk hierbij aan een overgeloade tijgernoot met kurk of een overgeloade boilie met kurk of foam. In principe zijn de mogelijkheden eindeloos. Er heeft zelfs ooit in een van de magazines een stukje gestaan over oppervlaktevissen met popcorn!
Om je aas nog meer attractie mee te geven, is het interessant om je aasje te dippen in een flavour. Belangrijk hierbij is dat je een goede flavour kiest bij het jaargetijde. Een olierijke flavour wasemt bijvoorbeeld niet goed uit bij koud water. Een flavour gebaseerd op alcohol doet dat wel. Een lekkere zoete flavour zal in de zomer juist die vissen omschakelen om te gaan azen. Een fishy flavour zal het beter doen in de koudere tijden. Doe er je voordeel mee!
Om ervoor te zorgen dat aas niet snel van je hair of haak afvliegt bij een inworp, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je de juiste montage gebruikt. Daarom wil ik bij deze enkele montagetechnieken belichten waardoor je aas langer representatief blijft.
Brood
Brood is zonder twijfel één van de allerbeste aassoorten voor het vissen op karper. Of je brood nu drijvend of zinkend inzet, ze zijn er werkelijk verzot op! Brood wordt erg zacht wanneer het in aanraking komt met water. Dit heeft als voordeel dat je bij het aanslaan sneller en makkelijker vlees prikt. Het nadeel is dat je het minder ver kan werpen en bij elke worp moet verversen.
Wanneer je met brood op karper gaat vissen, begint de keuze al bij de broodsoort. Voor het vissen met drijvende korst gaat mijn voorkeur uit naar sponzig brood met een hardere korst. In de regel zijn casino wit, melk wit of Turks brood de uitgelezen soorten. Helaas verschilt de kwaliteit per bakker en is het niet mogelijk om heel specifiek een brood aan te wijzen dat precies de juiste specificaties heeft. In mijn visie zijn er drie soorten brood waaruit de consument kan kiezen.
Welk brood moet je kiezen?
Allereerst is er het goedkopere witbrood wat ’s ochtends in de vroegte bij de bakker wordt gesneden. Doordat deze al vroeg in de ochtend worden gesneden, is er al veel zuurstof bij de sneden gekomen. Het brood is hierdoor zacht, zelfs bij de korsten. Bij dit brood zal ergernis het enigste zijn wat wij vissers ermee hebben. Het brood valt namelijk vrij snel van de haak.
De tweede categorie is het middensegment. Dit zijn broden die in zijn geheel bij supermarkten binnenkomen. De supermarkt moet deze broden zelf nog snijden. Hierbij is geen zuurstof doorgedrongen tot de binnenkern en is de korst nog lekker sponzig en hard. Bij het geval van mijn bakker is dit casino wit, melk wit en Turks brood. Deze korsten zijn ideaal om verre worpen mee te maken en genieten mijn absolute voorkeur!
Het derde segment zijn de duurdere broden. Deze broden zijn vaak lekker knapperig en krokant, maar daardoor helaas niet geschikt voor het korstvissen op karper. Doordat de korst knapperig is, breekt deze snel wanneer je een haak erdoor wilt prikken. Hierdoor valt dit brood snel van de haak. Een mogelijkheid is om te vissen met dunstelige haken.
Mijn voorkeur voor brood
Mijn voorkeur gaat dan ook uit naar het middensegment waarbij het essentieel is dat de broden zo vers mogelijk zijn en zo laat mogelijk zijn gesneden. Ook is het middensegment betaalbaar wat ten goede komt van de portemonnee. Goed brood bevordert je vangsten en bespaart je een hoop ergernis! Laat je ook niks wijsmaken dat oud brood ideaal voor het korsten is. Dit is mijn inziens absoluut niet waar.
Als laatste wil ik uiteraard opmerken dat alle broden geschikt zijn voor voeren. Ga niet alleen voor witbrood. Ook bruin en zelfs donker brood vangt vis. Donkere soorten brood kan zelfs dressuur doorbrekend zijn!
Zo bevestig je een broodkorst
Nu vraag je je misschien af hoe je het brood het beste kunt bevestigen aan de haak. Allereerst zijn er twee manieren waarop je brood kan snijden. Je kan het voorgesneden kopen bij de bakker of supermarkt. Hierbij gebruik je vooral de korst. De tweede manier is om een ongesneden brood te kopen en hieruit blokjes te snijden. Zo kun je het gehele brood gebruiken. Wanneer je korsten gebruikt is de volgende manier mijn inziens de beste.
Je pakt een hoekje brood en drukt de korsten op elkaar. Vervolgens pak je de haak tussen duim en wijsvinger en prikt hem door het brood waarbij je hem doorsteekt. Het oog van de haak leunt nu tegen de broodkorst aan. De punt is nog vrij van brood. Vervolgens druk je haakpunt terug door het brood. Zo heb je een sterke bevestiging die je werpcapaciteiten bevordert. Vis je met gesneden blokjes brood dan is een enkele prik van de haak door het blokje vaak voldoende.
Brood is mijn inziens het beste aas in zijn soort. Buiten het fijne gebruik is het ook betaalbaar en makkelijk te verkrijgen. Verder heeft het de eigenschap dat het vaak een felle kleur heeft waardoor de karper het brood sneller vindt. Ook zijn veel karpers bekend met brood door de vele passanten aan vijvers en kanalen die graag de eendjes voeren en hiermee indirect ook de vissen. De drempel voor veel vissen is hierdoor laag om een korstje te pakken. Helaas is broodherkenning ook het grote nadeel van brood en ken ik sommige wateren waar zelfs dressuur op brood heerst.
Kattenbrokken en hondenbrokken
De tweede aassoort die veel wordt gebruikt bij oppervlaktevisserij zijn brokken. Vooral de Variantjes van Purina Tompoes en de menubrokken van Bonzo zijn een veel gebruikt aas. Het voordeel van brokken is dat ze vaak veel olie bevatten en hiermee een attractieve laag op de oppervlakte creëren waarop karper reageert. Brokken laten zich makkelijk handmatig werpen waar brood soms lastiger is. Ook is het makkelijk om brokken weg te schieten met een katapult of werppijp. Zo kan op grote afstand gevist worden met brokken met behulp van een drijver. Het monteren van brokken kan in principe op drie manieren.
Brokjes aan de haak
Brokken hebben een absorberend vermogen en nemen water op. Hierdoor is het mogelijk om brokjes voor te weken. Een goede methode is om een boterhamzakje te pakken en deze voor een kwart te vullen met brokjes. Vervolgens giet je een beetje water erin (flavour kan ook voor extra attractie) en blaas je lucht in het zakje. Nu bind je het zakje strak dicht waardoor deze opgeblazen blijft. Door te schudden verspreid je het water goed over de brokjes. Laat dit nu een halfuurtje staan en je hebt prima geweekte brokjes.
De voorgeweekte brokjes kun je rechtstreeks op de haak gebruiken. Doe dit alleen als je vist op afstanden waarbij je niet hoeft te werpen. Werpen met voorgeweekte brokjes gaat namelijk minder goed. Het voordeel van voorgeweekte brokjes is dat je makkelijker de haak kan zetten wanneer de karper je brokje opslurpt.
Brokjes aan de hair
De tweede methode is om brokjes aan de hair te bevestigen. Hierbij hoef je ze niet voor te weken. Belangrijk is om een lange hair aan je rig te knopen waarbij het lusje voor het stoppertje (of bijvoorbeeld een stokje) groot genoeg is. Je rijgt een viertal brokjes aan de hair (brokjes met een gaatje in het midden als Variantjes zijn ideaal, anders moet je de brokjes voorboren). Vervolgens prik je het uiteinde van de hair over de haakpunt. De brokjes hangen nu als een D-rig onder je hair. Je kan je hair vastzetten met een hair widget of stukje foam.
Een andere manier voor de vissers die graag een fijne hair knopen en niet willen gebruik maken van een verlengde onderlijn, is door een stukje floss van 10 centimeter de pakken en de uiteinden aan elkaar te binden. Op deze grote lus prik je doormiddel van een fleurnaald enkele brokjes erop. Je hebt nu een kleine stringer met aan beide uiteinden een lus. Nu pak je de haak en prikt een stukje foam over de haak. De beide lusjes van de stringer prik je er vervolgens overeen en vervolgens prik je een tweede stuk foam op de haak. Nu heb je wederom een D-rig montage.
Mocht je opeens willen vissen met brood, dan kun je nu snel van aas wisselen zonder last te hebben van een in de weg zittende hair! Beide manieren werken prima. Doormiddel van een drijver zijn op deze manier verre afstanden te bereiken zonder dat het aas van de hair afvalt.
Brokjes aan elastiek of baitfloss
De laatste methode is een methode die ook vaak wordt gebruikt bij pellets. Aan de hair wordt een klein elastiekje geknoopt. Het elastiekje wordt vervolgens strak om het brokje gezet. Om ervoor te zorgen dat het elastiekje goed om het brokje blijft zitten, is een mogelijkheid om kleine gleuven aan beide kanten van het brokje te vijlen. Hierin ligt het elastiekje waardoor deze minder snel van de haak afvliegt. Een andere manier is het gebruik van baitfloss. Hierbij bindt je als het ware een brokje aan je hair. Denk er altijd aan dat de brokjes water opnemen en dus week worden. Op een gegeven moment zullen ze van de hair afvallen.
Deze methode werkt vooral goed met grotere hondenbrokken zoals de menubrokken van Bonzo die erg populair zijn. Deze bevatten verschillende formaten waardoor je ook nog kunt afwisselen in je aaspresentatie.
Pop-ups en wafters
Zowel pop-ups als wafters hebben een drijvend vermogen. Deze kunnen het beste worden gemonteerd aan een hair of plastic baitscrew. Een veel gebruikte methode is de chod methode waarbij de pop-up of wafter doormiddel van een D-rig wordt gemonteerd. Een normale standaard hair kan in deze ook worden gebruikt. Bij de keuze van de juiste pop-up of wafter zal ik kiezen voor een fel en opvallend aas. Zo zijn fluoro pop-ups een goede keuze. Vind je ook nog een pop-up die goed uitwasemt, dan heb je een perfect aasje in handen.
Kurk en foam
Bij het oppervlakte vissen reageert de karper voornamelijk op zicht. Wie aan oppervlaktevissen doet weet dat karper geregeld dingen van de oppervlakte pakt en in zijn mond pas bepaalt of het eetbaar is of niet. Daarom hoeft het aasje niet altijd eetbaar te zijn en is het ook mogelijk te vissen met kurk of foam. Onder andere Gardner heeft verschillende maten en kleuren Zig foam in het assortiment die uitermate geschikt zijn. Wil je met kurk vissen, dan kun je kiezen voor de bekende kurken balletjes die ook gebruikt worden bij de fabricage van pop-ups. Onder andere Rig Marole voert deze. Deze kurken balletjes monteer je simpelweg aan een hair. Om alles nog attractiever te maken kun je zowel foam als kurk nog even flavouren, aangezien beide materialen absorptievermogen hebben.
Artificial bread
Naast de natuurlijke soorten aas zijn er ook tegenwoordig artifical aassoorten op de markt. Zo levert ‘hooked on plastic’ fabrikant Enterprise Tackle speciaal kunstmatig brood voor de oppervlakte visserij. Dit kunstmatige brood is een imitatie van een bestaande snee. Een voordeel is dat het materiaal poreus is, waardoor het veel beter op de haak blijft zitten. Verder is dit brood witvisbestendig. Oftewel, het korrelt niet wanneer kleinere witvis aan het brood gaat plukken. Dit terwijl gewoon brood nog wel eens de wensen overlaat. Het laatste voordeel van het absorberende vermogen os dat je het kunt soaken in allerlei flavours en aroma’s. Een stukje brood voor het leven!
Als laatste wil ik nog even de zeer bijzondere broodproducten van het Franse Sensas belichten. Deze broden van Sensas zijn speciaal vervaardigd voor de visserij en blijven goed op de haak zitten. De broden zijn zowel in gehele broden als koeken te verkrijgen in meerdere kleuren (Geel, rood en naturel) als in verschillende smaken (hennep, hennep superieur of melasse en maïsbrood). Deze broden zijn in Nederland moeilijk te vinden. Navraag bij de betere hengelsportzaak zal tot gewenste resultaten leiden! De broden zijn in ieder geval vernieuwend.
Materiaal voor het oppervlakte vissen
Nu we de methoden, de aaspresentatie en meest voorkomende aassoorten hebben gehad is het goed om te kijken naar het materiaal wat het best geschikt is voor de oppervlakte visserij op karper. Want welke hengel, molen, haak en lijn zijn nu echt geschikt voor deze prachtige tak van het karpervissen?
Hengels
Bij het oppervlakte vissen gaat de inhaking anders in zijn werk als bij het vlokken. Haakte de vis zich eerder nog zelf, nu is het aan jouw om de haak te zetten. De hengel is hierbij een belangrijk instrument. Mijn voorkeur gaat uit naar een parabolische stok waarbij je de haak goed kunt zetten. Fasttapers of progressieve hengels zijn hierbij niet aan te raden. Hengels voor de oppervlakte visserij hebben de zelfde specificaties als penhengels. Vaak een lage lb wat vaak ook zorgt voor het parabolische en vaak iets langer dan 12 inch. Het voordeel van deze langere hengels is dat je makkelijker over obstakels, wier en riet kan vissen. Zo kun je doeltreffender werken. Het nadeel is dat je juist op de kleine ruimtes snel loopt te klooien met een lange hengel met alle gevolgen van dien.
Ik vind hierbij altijd dat je zowel de vis als jezelf een kans moet geven. Zoek niet het onmogelijke op! De hoeveelheid LB ligt vaak bij deze hengels laag. Hierbij doel ik op 1.5 tot 2.5 LB maximaal. Gevoel in je hengels is mijn inziens cruciaal.
Molens
Bij het vlokken kun je in principe alle molens gebruiken. Hierin zijn vele voorkeuren, maar in principe volstaat een molen van een kleiner kaliber prima. Vooral Shimano heeft prima molens in het assortiment zoals de Nexave. In principe is het niet nodig om gebruik te maken van een baitrunner. Mijn voorkeur gaat hier wel naar uit omdat ik beide slippen graag gebruik bij het vlokken. De lichte slip is om de klap op te vangen na aanslag van de vis. De vis gaat er immers hard vandoor waardoor je molen het even flink te verduren krijgt.
Zodra ik de hendel omsla, schiet de baitrunner op de tweede slip en kan ik beginnen met de dril. Dit werkt naar mijn mening prima. Gebruik je geen baitrunner, kies dan een molen met een grotere spoel die conisch gevormd is. Zo kun je zelfs met licht aas als brood verre afstanden bereiken welke soms nodig zijn om de safety zones te bereiken. Een laatste tip is om geen zware bigpits te gebruiken. Een zware molen belemmert het gebruiksgemak. Probeer alles zo licht mogelijk te houden. Je bent constant in beweging!
Lijnen
Op de markt zijn velen verschillende hoofdlijnen verkrijgbaar. Mijn voorkeur gaat uit naar nylon lijnen. In principe zijn er drie keuzes die je kan maken. Je kan kiezen voor een geheel drijvende hoofdlijn, je kan gebruik maken van een drijvende voorslag of je gebruikt een zinkende lijn die je eventueel invet. Voor drijvende lijnen kun je onder andere terecht bij Nash, Korda, Fox en meerdere merken. De voordelen van een drijvende lijn is dat deze de gehele montage aan de oppervlakte houdt doordat deze drijfvermogen heeft. De kans op vastzitten in obstakels en wier onderwater wordt hiermee gereduceerd.
Vooral de laatste meter is belangrijk om boven water te houden. Wanneer de lijn zinkt kan de karper deze opmerken. Mocht je nu toch willen gebruik maken van je zinkende hoofdlijn, dan kan dit prima. Door je lijn in te vetten houd je de lijn boven water. Dit kan door middeltjes van Kryston als Driftwood of bepaalde vetten die gebruikt worden bij de vliegvisserij als Shakespeare Mucilin. Een andere methode is het gebruik van vaseline. Mijn voorkeur gaat hierin uit naar zuurvrije en geurloze vaseline. De karper zit nota bene met zijn snufferd op je lijn. Het is zaak dat de karper geen argwaan krijgt.
Haken
De keuze van de haak hangt van verschillende factoren af. Zo is een langstelige haak makkelijk om een korstje aan te rijgen maar minder interessant als je vist nabij obstakels en wier. De kans op uitscheuring van de bek wordt met deze haken vergroot. Ik zelf vis veel met brood waarbij ik de longshanks van Korda zeer kan waarderen. Op een langstelige haak kan meer brood wat de houvast vergroot. Ik vis alleen met deze langstelige haken mits dit verantwoord is. Mijn vismaat Zowi vist weer vaak met de widegapes van Gamakatsu en is hier zeer content mee. Vooral als je vist met een hair zijn deze haken prima.
Wanneer ik zelf veel wissel van wateren met veel en weinig obstakels, vind ik de G-carp A1 supers van Gamakatsu erg goed. Deze gecamoufleerde haken zijn zeer scherp en hebben een goede grip in de bek van de karper. Ik kies altijd voor de zandkleurige haken. Deze vallen mooie weg in de korst van een broodje. Gamakatsu heeft ook speciale floater haken in het gamma. Deze langstelige haken zullen voor de meeste onder ons voldoende zijn.
Deze haken zijn dundradig waardoor de kans op splijten van het brood wordt gereduceerd. De lange steel maakt het mogelijk een stukje brood er vast op te rijgen. Wil je vissen met de zig rig, dan kan je kiezen voor een chodrig haak als de Gardner D-ceptor, Chod Twister van Nash of de Choddy haken van Korda. De keuze van haken heeft veel te maken met het vertrouwen. Kies een haak die jouw vertrouwen heeft gewonnen!
Tijd om te gaan vissen!
Nu we de methodes, technieken, aas en de materialen hebben besproken, gaan we verder met het daadwerkelijke oppervlakte vissen op karper. Ook bij het beginnen met oppervlakte vissen zijn weer twee vormen te onderscheiden. Vissen op zicht -je ziet de karpers zwemmen- of vissen lokken. De eerste vorm is het makkelijkste. Je hebt enkele karpers waargenomen aan de oppervlakte. Nu is het zaak om je aasje in de buurt van de vissen te begeven zonder dat zij jou opmerken. Hiervoor zijn ook weer meerdere manieren die effectief zijn. Het makkelijkste is om naar de karpers toe te werpen. Dit is echt ook een methode die risicovol is. De kans dat je op of te dicht op de vissen gooit is namelijk groot.
Het is altijd zaak om je aasje zo onopvallend te water te laten met een zo licht mogelijke plons. Zie je karper liggen dan kun je het beste erover heen gooien. Door je aasje steeds lichtjes terug te trekken kan je je aasje aanbieden in de nabije omgeving van de vissen. Zijn er in de buurt van de vissen wierbedden of leliebladeren te vinden, gooi daar op. De waterplanten absorberen de trillingen. Door rustig terug te trekken kun je je aasje wiervrij naar de karpers toe trekken. Pas wel op bij een montage waarbij je haak vrij is, deze kan wier oppakken. Azen de karpers tegen de overkant, gooi dan je broodje op de overkant als dit mogelijk is en trek hem voorzichtig terug in het water. Doe alles rustig en met beleid.
Gebruik de wind in je voordeel
Staat er een beetje wind, gebruik deze dan in je voordeel. Gooi je aasje tegen de wind in een laat je aasje meedrijven tot de plek waar de karper zwemt. De karper ziet dit als een natuurlijk proces en zal sneller je aasje pakken. Ben je in de gelukkige omstandigheid dat de karper recht onder je eigen kant aast? Houd dan afstand van de kant en let op je schaduw. Probeer je aasje voorzichtig in de kant te leggen. Dit kan vaak geruisloos. Blijf stil en maak geen snelle en onverwachte bewegingen. De karper heeft je zo door. Vooral bij graskarper is elke beweging gevaarlijk! Soms is het zelfs mogelijk om de haak letterlijk in de bek van de azende karper te leggen!
De tweede manier van oppervlakte vissen is door eerst te voeren. Vooral op beken, rivieren en kanalen kan deze methode zeer goed werken. Bij deze methode zie je de vis niet zwemmen maar verspreid je brokjes of broodkorstjes over de oppervlakte. Je voert vanaf je eigen kant naar de overkant. Je laat het oppervlaktevoer meedrijven met de stroming en zo kan je snel een stuk water scannen. Veel voeren is hierbij niet erg. Je zal namelijk zien dat je snel last hebt van andere vissoorten als voor, kopvoorn en winde.
De karper verraadt zich snel door gulzig de korsten van de oppervlakte te pakken en de kopvoorns en windes proberen weg te jagen. Heb je meerdere karpers aan het azen, dan kun je zelfs voedselnijd creëren. Ik heb op deze manier vaak de passieve vissers naar huis gevist door ongekende vangsten! Mijn voorkeur bij deze methode gaat uit naar brood. Schroom je niet om veel brood te voeren. Een kilometer kanaal kost me vaak drie hele broden en levert me vaak evenveel karper op. De methode van voeren werkt uiteraard ook op vijvers en plassen. Probeer bijvoorbeeld een wat stukjes brood te voeren in een veld van leliebladeren. Je zal verbaasd staan wat er gebeurt!
Observeren
Mocht je nu helemaal geen karper zien aan de oppervlakte en heeft voeren geen zin gehad? Zoek dan eens de plekken op waar de karper zich graag ophoudt. Oppervlaktevissen draait voornamelijk om observatie en dat kan juist zoveel vis opleveren. Een goede polaroidzonnebril kan hierbij net een verschil maken. Wanneer ik geen vis kan vinden aan de oppervlakte, dan zoek ik altijd de pompenbladeren op, rustige hoekjes met drijfvuil en de zeer ondiepe gedeeltes van een water. Met een beetje geduld zal de karper zich toch laten zien en kan het spel weer beginnen.
Een andere manier is om gewoon te voeren met partikels in de kantjes. Maak meerdere voerstekjes aan en ga ze af. Wellicht heb je op één van je voerstekken karper aangetrokken. Aangezien de kanten op de meeste wateren niet erg diep zijn, heeft de karper snel een drijvend hapje aan de oppervlakte door. Rustig je aasje aanbieden is dan vaak genoeg. Een tip is om aan je partikels Magic Bubbles toe te voegen van JVS. Dit goedje zorgt ervoor dat voerdeeltjes naar de oppervlakte stijgen. Op deze manier is een verticale uitwasemmening van je voer mogelijk.
Watervogels
Tja, en dan onze grootste vijand. Zo groot zelfs dat ze een eigen hoofdstuk krijgen in dit verhaal. Watervogels zoals waterhoentjes, meeuwen, meerkoeten en voornamelijk eenden kunnen je visdag verpesten. Hebben ze eenmaal je broodjes of brokjes door, dan is er geen einde meer aan en zullen ze je weg terroriseren. Ik heb vele doodsbedreigingen hun kant op gevloekt, allerlei capriolen uitgehaald om ze weg te krijgen maar vaak delfde ik het onderspit. Ik heb gesist, geblaft, met mijn armen gezwaaid maar niks werkte vaak. In principe kan ik vier dingen meegeven om deze ware plaag iets in te dammen al is het maar voor die enkele minuten die je nodig hebt om een karper te vangen.
- Lok ze naar de andere kant van het water en voer veel brood. Daar zijn ze een tijdje mee zoet. Het nadeel is dat als de broodjes op zijn, ze je weten te vinden!
- Voer net zoveel brood of brokken totdat ze verzadigd raken. Ze kunnen niet onbeperkt eten, maar wel heel veel! Het kan je veel aas kosten. Neem dus altijd een voldoende hoeveelheid aas mee.
- Ga vissen met hondenbrokken of kattenbrokken. Watervogels zien dit minder snel als aas doordat het minder opvalt. Wees niet bang dat de karpers ze niet vinden want dat doen ze zeker!
- En de laatste manier, houd het voor gezien. Ze zorgen voor veel frustratie en agressiviteit. Zoek ander water op en probeer het later nog eens.
Adrenaline en spanning
Ondanks de watervogels is oppervlakte vissen enorm spannend en verslavend. Je ziet de karper vaak toehappen op je aas. De adrenaline giert door je lichaam. Je houdt je hengel bibberend vast totdat je een luide smak hoort en je korstje ziet verdwijnen in een karperbek. Het moment van de aanslag, de harde plons en de gierende slip is bijna onbeschrijfbaar. Karpervissen pur sang en een aanrader voor een ieder die een leuk tijdverdrijf wilt.
Als laatste nog enkele tips en weetjes om dit verhaal af te maken. Ik wens een ieder van jullie veel succes dit seizoen met de vangsten. Probeer de oppervlakte visserij eens uit. Ik hoop dat deze net zoveel voldoening geeft als dat deze mij geeft!
Extra tips voor het karpervissen aan de oppervlakte
- Niet alleen kleine karpers worden gevangen op de korst. De afgelopen jaren werden enorme verrassingen gevangen op zowel Lac de Cassien als op de grote Belgische kanalen!
- Oppervlakte vissen kan het gehele jaar door. De eerste vissen die ik elk jaar vang zijn op de korst in maanden als januari, februari en maart. Zoek ondiepe stukken uit waar de zon op staat, plakkaten drijfvuil of heldere plekken die in de luwte liggen. Ook het vissen in stadsgrachten kan vis opleveren. De stenen houden net als bruggen warmte vast en zijn goed winterstekken!
- Blijf observeren. Loop een stek niet te snel voorbij. Kijk eens bij bruggen, dalvers en obstakels onderwater. Houd ook de lelievelden in de gaten. Je zult zien dat er soms opeens een bek uitstulpt. Kijk onder overhangende takken, onder nesten van watervogels (hun poep is voedsel voor de karper) en zorg ervoor dat je stekken niet te snel afloopt en altijd rustig blijft.
- Gebruik een goede polaroidbril om beter in het water te kunnen kijken Deze brillen halen de reflectie en glinstering van het water, waardoor je veel meer ziet. Een goede zonnebril kan het verschil maken tussen opmerken of voorbij lopen. Vis je op afstand dan is een verrekijker een optie.
- Houd je uitrusting simpel en lichtgewicht. Je bent constant aan het lopen en veel bagage verkleint je bewegingsvrijheid. Ik kies voor een kleine heuptas, de Nash Bodyguard voor mijn klein materiaal, fotocamera, kleine weger, een schepnet, een opgerolde onthaakmat en een tas voor mijn aas.
- Neemt een schepnetsteel teveel ruimte in, neem dan een bankstick mee en draai deze op je net. Zo is je net toch stabiel maar ruimtebesparend. Je kan uiteraard ook kiezen voor een inklapbaar folding net.
- Probeer je lopend te verplaatsen of per fiets. Vanuit de auto zie je niet genoeg!
- Een handige tip om je schepnet mee te nemen op de fiets is door Velcron strips te kopen. Zo kun je makkelijk je opgerolde schepnet inclusief eventuele steel aan je middenstang binden. Een bagagedrager kan makkelijk zijn voor je tassen.
- Het gebruik van een visvest zoals ook vliegvissers deze gebruiken, is een goede manier om je klein materiaal op te bergen zonder met een extra tas te hoeven sjouwen.
- Reageert de karper niet op je oppervlakte korstje. Kneed dan eens een pluimpje. Dit is een champignon vormig deegje waarbij de onderkant is samen gekneed. Een pluimpje zinkt heel langzaam en kan een karper net over de streep zetten tot aanbeet.
- Niet alleen wit brood vangt vis. Ook bruin en donker brood worden herkent door de karper. Donkere broden kunnen zelfs dressuurdoorbrekend zijn.
- Tegenwoordig zijn er ook drijvende pellets in allerhande vormen en maten verkrijgbaar. Denk bijvoorbeeld aan de Riser pellets van Nash. Deze kunnen uitstekend dienen als oppervlakte aas voer en zijn er ook in hookable floaters. Deze pellets dienen net zo bevestigd te worden als honden- of kattenbrokken.
- Vis je met drijvende pellets, stop ze dan eens samen met je haakaasje in een PVA bag. Als het zakje oplost zullen de pellets inclusief jouw haakaasje naar de oppervlakte komen. Op deze manier kun je een verticaal voerspoor creëren doordat de pellets olie aflaten. Een mooie manier om op de bodem azende vis naar boven te krijgen!
- Zorg er altijd voor dat je schaduw achter je staat. De karpers kunnen schrikken van de beweging van je schaduw doordat zij dit associëren met gevaar.
- Houd je haken altijd scherp. Het aanslaan gebeurt handmatig en een goede haak zorgt voor een betere en snellere inhaking.
- Probeer je kleding aan te passen aan de omgeving. Draag doffe kleding in natuurlijke kleuren. Een fel geel of rood T-shirt valt teveel op voor zowel de visser als vis.
- De beste uurtjes voor oppervlakte visserij zijn die in de vroege ochtend en avond. Op hele warme dagen ligt karper in de middag wel aan de oppervlakte, maar is zuurstof een belangrijkere prioriteit dan voedsel. Voeren kan ze soms aanzetten tot azen.
- Ook op bewolkte en regenachtige dagen kan je op de oppervlakte vis verwachten.
En tenslotte, heb plezier in je visserij!
Advertentie: