Het gebruik van condensed milk

Het gebruik van condensed milk bij het karpervissen

In de jaren ’80 en ’90 van de vorige eeuw startte de hype van melkproducten in karperaas. Die jaren evolueerde de wereld van aas en kwamen cream, dairy en milk flavours op. Het was de tijd van legendarische producten als de Chocolate Malt van Rod Hutchinson, EMIC (Evaporated Milk & Ice Cream) van Geoff Kemp, LMSB van WS, en Milk B+ van Cotswold Baits. In de jaren ’90 kwamen daar de zoete flavours bij met N-Butyric Acid en vanille en lanceerde Nash Tackle hun legendarische Scopex. Nu, 30 jaar later, zijn creamy baits nog steeds in trek en vangen zij elk jaar velen karpers. In dit artikel neem ik je mee in de wereld van een oldskool additief rechtstreeks uit de supermarkt die velen hightech additieven van vandaag de dag kan evenaren. Maak kennis met condensed milk!

 

Advertentie:

Nash Tackle  



Condensed Milk?

Condensed Milk is het basis ingredient voor een onvervalste Dulche de Leche en wie eens in Vietnam is geweest, zal ondermeer de blikjes stroperige melk kennen. Daar wordt Vietnamese koffie gezet met een phin en wordt voor het zoetje een scheutje van deze smaakmaker toegevoegd. Condensed milk is een vinding van Amerikaan Gail Borden die in 1850 een methode bedacht om vocht te onttrekken aan koemelk. Verse melk was toentertijd schaars en conserveren was key om melk te kunnen distribueren. Vooral het leger had er baat bij aangezien de blikjes melk makkelijk mee te nemen waren, voedingsrijk, lang te bewaren en veilig. Anno 2020 is condensed milk slechts een klein vergeten blikje in een schap van houdbare melk en wordt enkel nog toegepast door bakkers en koffiefanaten. Toch denk ik dat vissers dit goedje niet moeten laten liggen!

Een romige toevoeging
Een romige toevoeging

Condensed Milk vs. Evaporated milk

Waar condensed milk minder bekend is in de karpervisserij, zo is evaporated milk dat iets meer. Dit komt mede door de legendarische EMIC flavour van Geoff Kemp. Deze Evaporated Milk & Ice Cream flavour is hedendag te koop bij velen aasfabrikanten. Wie zoekt zal uiteindelijk ook condensed milk flavours vinden van merken als Mainline, SpottedFin of DT Baits. Wat is alleen het verschil tussenbeide? Zowel evaporated milk als condensed milk betreft volle melk waaraan zoveel mogelijk vocht is onttrokken. Het verschil zit hem in het suikergehalte. Waar Evaporated milk, simpelweg koffiemelk in de volksmond, enkel melksuikers bevat, zo is condensed milk voorzien van een hoop suiker. Het suikerpercentage bedraagt vaak meer dan 40% waar evaporated milk rond de 10% suiker bevat. Beide producten bevatten overigens vetgehaltes rond de 9% en proteïne gehaltes van rond de 8%. Vind je overigens condensed milk nog niet zoet genoeg, check dan zeker condensed coconut milk met suikergehaltes richting de 60%! 

Toepassing condensed milk

Condensed milk laat zich prima lenen in zig- en spodmixen en wordt veelal gebruikt om de mix ‘sloppy’ en ‘cloudy’ te maken. Toch is dit een product wat door zijn stroperigheid nog beter ingezet kan worden als oplosmiddel en smaakversterker van je soak. Het romige aspect is een goed huwelijk met andere romige liquids als bijvoorbeeld CC Moore Live System Bait Booster, Response+ Cream Bait Booster of hun Northern Special Bait Booster. Daarnaast kan het romige karakter prima worden gecombineerd met notige of fruitige flavours. Denk aan tigernut juices, CSL (Corn Steep Liquor), Scopex of fruitige syrups als strawberry, maple of tangerine. Een blikje condensed milk, een flinke scheut Live System Booster en een klein beetje water, is bijvoorbeeld een perfect recept om je boilies in te soaken!

Condensed milk gaat goed samen met andere romige additieven
Condensed milk gaat goed samen met andere romige additieven

Waar moet je op letten?

Condensed milk wordt verkocht in kleine blikjes van net geen 400 gram. De meest bekende variant is die van Friese Vlag maar ook Jumbo verkoopt een variant onder eigen label. Door de velen suikers in de melk en het feit dat het product is ingeblikt, is de houdbaarheidsdatum lang. Zelfs jaren na de op het blikje vermelde T.H.T. is dit product nog prima toe te passen. Let er wel op dat de houdbaarheidsdatum na openen beperkt is. De houdbaarheid na openen bedraagt maximaal vijf dagen afhankelijk van de buitentemperatuur. Ondanks dat we anno 2020 verwend zijn met lipjes op het blik om hem open te trekken, zo is dit bij condensed milk niet standaard. Let hierop bij aankoop of neem een blikopener mee naar de waterkant. De prijs van een blikje ligt rond de anderhalve euro. Hiervoor koop je een flinke dosis attractie!

Een kleine blikopener in je vistas zoals de versie van Mil-Com is geen overbodige luxe
Een kleine blikopener in je vistas zoals de versie van Mil-Com is geen overbodige luxe

Andere toepassingen melkproducten

Zoals net al gezegd is de meest bekende toepassing van melkproducten in karperaas de vloeibare varianten in spod- en zigmixen. Op het internet zwerven vele videos van de bekende merken die melk, kokosmelk of condensed milk toevoegen aan hun mixen om ze ‘sloppy’ te maken. Melk heeft als voordeel dat het enorm wolkt onderwater (hoge wateroplosbaarheid) en hierdoor een sterk visueel signaal afgeeft. Het zoete romige karakter van melk versterkt tevens de attractie. Een andere bekende toepassing van melk is het kalver opfok product vitamealo. Een hoogwaardig melkpoeder met een flinke hoeveelheid proteïnes en vetten en wat vooral wateroplosbaar en romig is. Vitamealo is een veel gebruikt ingrediënt in de fabricage van boilies.  

Oppassen met melkproducten?

Het is misschien overbodig om dit artikel af te sluiten met een kleine waarschuwing. Vooral omdat de kans dat wij als vissers schade toebrengen aan het viswater nihil is. Het gebruik van grote hoeveelheden melk kan namelijk beter gemeden worden. Melk is namelijk een killer voor zuurstof met alle gevolgen van dien wat komt door de melksuikers en eiwitten. Met de hoeveelheden melk die wij gebruiken zullen we niet heel veel schade kunnen aanrichten. Toch zou ik ietsjes doseren op ondiep, klein afgesloten water. Baat het niet dan schaadt het niet! 

Zoete mais, hennep, gebroken Live System boilies en condensed milk
Zoete mais, hennep, gebroken Live System boilies en condensed milk

Kortom

Het is soms even zoeken in de schappen maar de meeste supermarkten verkopen condensed milk op de koffieafdeling. Voor een prikkie koop je een blikje romigheid die enorm goed samengaat met zoet aas. Geef je aas een boost en laat je verrassen door de veelzijdigheid van dit product!

 

Advertentie:

 



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *