Tijd voor een nieuwe stek

Een nieuwe stek - Sjacco

Dat was het zeker. Vanwege corona was het overal erg druk met vissers en op mijn vertrouwde watertje kon ik niet meer mijn ding doen. Simpelweg te druk. Het is natuurlijk altijd een risico als je stekken gaat aanvoeren. Het water is tenslotte van ons allemaal en stekken claimen is ook niet mijn ding. Als ik weet dat iemand op een stek bezig is zal je mij daar niet zien vissen. Ik zoek liever zelf de zaken uit en doe liever mijn eigen ding. Daar haal daar gewoon meer voldoening uit, want hoe mooi is het als uiteindelijk de puzzelstukjes op hun plek vallen en de Delkims blijven lopen!

 

Advertentie:

Zunnebeld  Tijdens mijn vakantie in de Jura heb ik af en toe een paar uurtjes gevist op het nabijgelegen stuwmeer Lac de Vouglans. Maar meer dan een halve run leverde dat helaas niet op. Ik was met het gezin op vakantie en dan schiet het vissen er snel bij in. Het moet niet altijd… en ergens ben ik daar ook wel blij om, maar eenmaal thuis aangekomen begon het weer heel erg te knagen. Soms heb ik een soort van motivatiepiek en daar moet ik dan ook echt wat mee doen. Ik kan me dan echt vastbijten in een visplan wat ik in m’n hoofd heb zitten.

Op zoek naar een nieuwe stek

Op zoek naar een nieuwe stek

Vorig jaar heb ik mijn eigen visserij eens onder de loep genomen en het viel mij op dat ik vaak een soort vaste cyclus volg van wateren. Dat heeft uiteraard te maken met de seizoenen, holdings, gesloten tijden etc. Doordat ik vanwege een ziekenhuisopname noodgedwongen moest herstellen, werd die cyclus vorig jaar doorbroken. En zeer succesvol! Dat veranderde mijn kijk op mijn visserij en daar ben ik direct gebruik van gaan maken. Van Mark Noorman leerde ik al dat je beter stekken kunt zoeken met weinig comfort. Hier profiteer ik nog steeds van! Ik sjouw me soms een breuk om stekken te bereiken die anderen laten liggen.

Zoals gezegd, vanwege de drukte ben ik gaan zoeken in de omgeving en kwam ik uit bij een soort kanaal met een mooie grote uitloper. Grote lelievelden, lange rietkragen en weinig sporen van andere vissers #loveit ! Van mijn vakantie had ik nog wat bollen over en die heb ik gemixt met freezerbaits van Dutch Bait Company (nee, ze sponsoren me niet) en ben ik een week lang gaan voeren. Helaas werd het de week erna bloedverslagen heet met dagelijkse temperaturen tot 35 graden en hoger. De kneiterhoge luchtdruk daarbij opgeteld maakte dat ik mijn visserij moest uitstellen. Ik bleef wel doorgaan met het aanvoeren van de stek. Door dagelijks naar een water te gaan bouw je kennis op. Zie ik al vis op mijn stek? Zijn er andere vissers? Wat doet de wind? Etc.

 Ik voel meteen dat het een betere vis moet zijn
Ik voel meteen dat het een betere vis moet zijn

De eerste sessie op de nieuwe stek

Eindelijk was de dag daar, maar toch zat niet alles mee. Mijn hond was helaas ziek en mijn vrouw moest werken. Lang wegblijven zat er dus niet in. Daarbij had ik het de avond ervoor iets te gezellig gehad (oftewel teveel bier gedronken) en daardoor was ik laat op de stek. Eenmaal aangekomen doe ik op de automatische piloot mijn ding en liggen de hengels dankzij de inzet van een voerboot mega spot on!

Na ongeveer 1,5 uur komt er een Delkim tot leven. Ik voel direct dat dit een betere vis moet zijn. Ze blijft log en traag zwemmen en ik kan weinig doen dan accepteren en proberen af te drillen. De vis pakt nog even een andere lijn op en dat maakt het niet makkelijker. Net als ik zie dat het inderdaad om een behoorlijk formaat vis gaat, neemt de vis nog even vrolijk een flinke run en laat mij met de nodige adrenaline verder rommelen. Uiteindelijk win ik de strijd en glijd de vis over de rand van het net. Yes! De eerste is binnen en gelijk een mooie vis ook! De schubkarper weegt uiteindelijk 16,6 kg. Na het schieten van de foto’s gaat ze weer terug uiteraard. Voor mij is de buit binnen en alles wat er bij komt is bonus. Jaja, wat er nog bij komt…

Een vis van formaat

Na ongeveer een uurtje knalt een andere Delkim in standje “kernreactor“ en krijg ik de kans op een tweede vis. De vis blijkt door de lelies gezwommen en ik moet even alle zeilen bijzetten om dat op te lossen. Gelukkig lukt mij dat en komt de vis in open water. Ik dacht in eerste instantie dat het om een klein formaat vis ging, maar toen ik de vis zag werd ik wel erg voorzichtig. Ik heb dus echt een zwak voor spiegelkarpers en nu hing er dus een aan de andere kant van de hengel en nog van een fors formaat ook!

De nieuwe stek leverde deze prachtige spiegel op!
De nieuwe stek leverde deze prachtige spiegel op!

Het spel van geven en nemen werd gespeeld en de vis kwam in het net. De weger bleef staan op 19,6 kg… WTF! Alle hengels gingen het water uit (ik vis namelijk tegen obstakels) zodat ik rustig foto’s kon maken zonder het risico dat ik daardoor een vis zou verspelen. Na de foto’s kreeg de vis haar vrijheid terug en ben ik de slopende tocht naar de auto ondergaan… op naar de hond 😉

Sjacco

 

Advertentie:

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *