Last van poisson chat? Deze tips helpen je

Arma mesh tegen dwergmeerval

Wie veel in Frankrijk vist, is beslist bekend met het fenomeen poisson chat. Deze dwergmeervalletjes zijn aanwezig op velen wateren en vaak zijn ze te herkennen aan de grote zwarte ballen, scholen poisson chat, die je in het water ziet liggen. Doordat poisson chat makkelijk door fokt en niet echt natuurlijke vijanden kent, kunnen ze in een korte tijd een water domineren. Poisson chat zijn echte veelvraten en kunnen op je stek flink huishouden in een kort tijdsbestek. Buiten dat ze je voerstek leegeten, eten ze ook je haakaas op en zorgen ze geregeld voor halve aanbeten en onnodige piepjes. Irritant dus! In dit artikel 5 tips om in ieder geval je haakaas te beschermen tegen deze knaapjes!

 

Advertentie:

CC Moore  Voedselvoorkeuren van poisson chat

Poisson chat heeft net als zijn grotere neef de meerval een voorkeur voor fish en savoury smaken. Poisson chat weren op je stek is lastig maar wordt wel bevorderd door niet te voeren met fish en savoury (vlees) boilies en pellets. Het liefst kies je voor zoet aas of partikels. Qua partikels hebben de hardere partikels als tijgernoten de voorkeur. Online is een tip te vinden om Rosehip boilies van Mistral Baits te gebruiken. Een echte zoete kauwgomballen smaak zeg maar. Toch is het absoluut niet gezegd dat poisson chat zoet aas laat liggen, maar het helpt wel mee. Poisson chat worden maximaal 40 centimeter groot. Het vissen met groot aas, zal vanzelfsprekend minder van deze dwergmeervalletjes haken. Echter kan de terreur op je haakaas net zo groot blijven.

5 tips om Poisson chat tegen te gaan
Vermijd zoveel mogelijk vis- en vleesproducten

1. Hardened Hook Baits

Het vissen met zacht aas op een plek waar veel poisson chat huist, is wachten op een lege hair. De eerste tip is het gebruik van hardened hook baits. Bijna elke respectabele aasfirma heeft van zijn basisranges ook een potje hardened hook baits in de verkoop. Een hardened hook bait is vaak een boiliesoort uit de range waar aan de mix extra eiwitten is toegevoegd. Bij verhitting stollen de eiwitten en zorgen voor een hardere buitenmantel. Hiermee win je als het ware extra tijd omdat de boilie langer intact blijft. Bij flinke overlast van poisson chat zal ook de hardened hook bait het een keertje laten afweten. Toch zouden deze aasjes mijn eerste zet zijn alvorens over te gaan naar onderstaande methoden.

5 tips om Poisson chat tegen te gaan
Hardened hook baits van Dynamite Baits

2. Armamesh

De tweede tip is al iets pittiger en dat is het gebruik van netkous. De meest bekende variant is Armamesh van Fox maar ook Guardian Mesh van DAM MAD is zo’n product. Deze mesh lijkt in eerste instantie op het bekende PVA funnelweb maar het verschil zit hem erin dat Armamesh niet oplost. De werking van Armamesh is simpel. Door je haakaas te verpakken in Armamesh, krijgen poisson chat geen grip op je haakaas. Een budget oplossing voor dit relatieve dure product, is het gebruik van pantykous. Het is alleen even slikken om als ruwe visser een paar pantry’s af te rekenen bij de Wibra of Zeeman. Dan is een paar euro meer voor Armamesh zo gek nog niet!

Arma mesh tegen dwergmeerval
Armamesh van Fox International

3. Shrinktube your baits

De derde manier om je haakaas te beschermen is door het gebruik van speciaal krimpkous. Dit product wordt verkocht door velen merken onder diverse benamingen. Gardner Tackle verkoopt dit product onder de naam Hardball Bait Saver, Korda onder Super Wrap en Strategy onder Boilie Protector. In de regel is het glad of geperforeerd krimpkous wat je als het ware om je aas heen stoomt. Het Nederlandse Flexible Carpfishing bracht zelfs ooit een aasje op de markt die al voorzien was van shrinktube in de vorm van de Snowgirl. Tegenwoordig verkocht door Dutch Bait Company onder de naam Double Dutch. Het nadeel van krimpkous is dat het wat gekloot is met het stomen en je ook je ketel en brander bij je moet hebben. Dan is Armamesh net even handiger!

Varianten van Spro Strategy en Heathrow Bait Services
Varianten van Spro Strategy en Heathrow Bait Services

4. Baitcages

De 4e tip beperkt je al wat meer in je aaskeuze en dat is het gebruik van baitcages. Baitcages worden als sinds jaar en dag verkocht door firma’s als Enterprise Tackle en Karpela Cont. In feite betreft het hier kleine kunststof kooitjes waar je je aas in kan stoppen. Ondanks dat de mogelijkheden qua klein aas, partikels, brood, maden etc. eindeloos zijn, is het gebruik van je favoriete boilie al een stuk lastiger. Toegegeven, aan een baitcage doet zelfs de poisson chat weinig. Echter beperk je jezelf ook in je presentatie ondanks dat producten als de Karpela Cont. al in velen maten en kleursamenstellingen te koop zijn.

Baitcages van Karpela Cont. in diverse kleuren en uitvoeringen
Baitcages van Karpela Cont. in diverse kleuren en uitvoeringen

5. Fake food

De laatste tip is het gebruik van imitatieaas. Poisson Chat azen minder op zicht en meer op hun andere zintuigen (geur/smaak) en laten daardoor geurloos imitatieaas links liggen. Een paar imitatie maïskorrels of een imitatie boilie kunnen dus het verschil maken! Belangrijk is het dus om geen geparfumeerd aasje te kiezen zoals de Korda Fake Food of Rod Hutchinson Fake-R producten aangezien die voorzien zijn van een flavour. Anders zal je imitatieaas alsnog gehavend uit de strijd komen. Toegegeven, het is lastig om een label mee te geven aan imitatieaas als je hem niet in je favoriete soak kan leggen. Echter kan je op deze manier wel met visueel sterk aas vissen. Een laatste tip is om wat harder imitatieaas te kiezen. Producten van bijvoorbeeld foam of EPS gaan sneller kapot dan een rubberen variant.

Gebruik imitatieaas om poisson chat te weren
Gebruik imitatieaas om poisson chat te weren

Genoeg tips om poisson chat tegen te gaan

Een school poisson chat kan je werkelijk slapeloze én kansloze nachten bezorgen. Er niets zo frustrerend als de hele nacht wakker gepiept te worden en ’s ochtends te constateren dat je lege hairs hebt. Die knaapjes kunnen je werkelijk karper kosten. Ondanks dat je qua voer niet heel veel kan uithalen, is dat met je haakaas wel zo. Gebruik bovenstaande tips dan ook wijs en wees die katvisjes te slim af. Succes ermee!

 

Advertentie:

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *