Review Primus EasyFuel Duo


Willen we koffie, thee of een lekkere maaltijd aan de waterkant bereiden, dan hebben we natuurlijk wat warmte nodig. Al decennia lang zien we steeds meer cookware in de hengelsport verschijnen en elk merk met een breed assortiment heeft anno 2022 wel een eigen range aan branders. In de review van vandaag nemen we een brander uit het hogere outdoor segment onder de loep en dat is een heuse EasyFuel Duo van het Zweedse Primus. Kan een dergelijke brander vergeleken worden met de vaak goedkopere versies uit de hengelsport en wat is precies de meerwaarde? Lees mee!

 

Advertentie:

The Carp Specialist  Het Zweedse Primus bestaat al sinds 1892 en heeft door de jaren heen diverse innovaties de wereld in gebracht als hun PrimeTech, Omnilite Ti, Lite en Wintergas. Vooral Wintergas is in de hengelsport een perfect product omdat deze gasbussen niet ‘lui’ worden in de kou maar door een geavanceerde techniek op druk blijven. Naast deze gasbussen zijn er natuurlijk de branders. Eén van hun paradepaardjes is de EasyFuel Duo en die namen we recent in gebruik.

Primus EasyFuel Duo review
Een fraai ontwerp

Specificaties van de EasyFuel Duo

De EasyFuel Duo is een mooi ontworpen brander. Hij weegt 385 gram, heeft een vermogen van 3000 watt op vol vermogen en zorgt voor een kokend potje water in vier minuten. De pootjes staan ver uit elkaar waardoor de brandhaard laag ligt. Dit zorgt ervoor dat de brander enorm stabiel staat. De pootjes stabiliseren iets op een oneven ondergrond maar verwacht hier niet veel van. Doordat de brander laag bij de grond ligt heeft de wind wel minder vat op hem. Kijk dus uit met brandbaar spul onder en rondom je brander. 

Wat deze brander bijzonder maakt is dat deze twee soorten gasbussen accepteert. Zo kan deze Duo-valve zowel gebruik maken van Lindal aansluitingen als non-thread aansluitingen. Vooral handig op reis als je niet direct een gangbare gasbus kan vinden. De control knob om de hoeveelheid gas te bepalen is, ten opzichte van concurrenten, verticaal geplaatst. Dit is vooral handig als je je gasbus in een brewbag hebt staan. Je kan van bovenaf zo de gastoevoer regelen. De EasyFuel Duo heeft verder een ingebouwde piëzo-onsteker. Dat scheelt je naast het meenemen van een aansteker ook verbrande klauwen.

Als laatste kan genoemd worden dat deze brander geleverd wordt met een nette kwalitatief hoogwaardige nylon pouch. Deze pouch werkt hetzelfde als een drybag. Je rolt de bovenkant een paar keer op en zet hem dan vast met een gesp. 

De brander wordt geleverd met een ruime nylon pouch

Mijn ervaringen met de EasyFuel Duo

De EasyFuel zit goed verpakt in een fraaie doos. Wanneer we de componenten eruit halen valt wel op dat dit een ander caliber is dan het 30 euro kostende brandertje uit de hengelsportwinkel. Natuurlijk mag dat ook wel voor een brander die het viervoudige kost (de prijs ligt rond de 100 euro). De brander is ingeklapt een bijzondere verschijning. Waar bij de meeste brander de pootjes rondom inklappen, zo klappen de pootjes bij deze brander allemaal één kant op. Dit past prima in de langwerpige pouch. Wanneer je de pootjes uitklapt, klikken ze als het ware vast op de body. Dit is fijn zodat de pootjes uit blijven staan. Op de body is aan de zijkant de piezo-ontsteker zichtbaar. Simpel uitziend maar doeltreffend. 

Voorzien van piëzo-ontsteker

Net langs de gaspit zelf loopt een gasbuis om inkomend gas vooraf te verwarmen voor een betere verbranding. De slang die aan de brander vastzit is degelijk en dun, maar kort. Met maar 30 centimeter is dat niet ideaal als je je gasbus vanuit een brewbag vist. Deze had wat mij betreft wat langer mogen zijn. Aan de andere kant wil je in de kou het liefst je gas met een zo’n kort mogelijke weg je brander in hebben en daardoor zal deze keuze gemaakt zijn.

De gas control knob zit bovenop de aansluit adapter. Dit is fijn! De aansluit adapter zelf is even wennen. het is een duo-valve adapter en geschikt voor zowel gasbussen met- en zonder schroefdraad. Nu zullen de meeste van ons de standaard gasbussen met schroefdraad gebruiken maar de extra mogelijkheid is natuurlijk een leuke bijkomstigheid. Het monteren van de gasbus is een handigheidje. Je schuift de adapter horizontaal over het mondstuk van de gasbus heen waarna je hem aandraait. Dit mondstuk is van zwart geanodiseerd aluminium. Na één keer gebruik was bij mij al wat zwart er vanaf. Een klein estetisch minpuntje. Als de gasbus zit dan is het tijd voor de ontbranding. Ignition in 3..2..1.. go!

Primus EasyFuel Duo review
De pootjes dienen opgevouwen te worden naar één zijde

Burn baby burn!

Ik draai het gaskraantje open en ontsteek met de piezo-ontsteker. De eerste keer duurt het even voordat het gas zijn weg heeft gevonden waarna het gas ontbrand. Ik gebruik de Primus Powergas voor deze review en dat wilt wel! Ik zet een keteltje water op en heb dit in enkele minuten op kooktemperatuur. Alles werkt zoals verwacht. Wat wel direct opvalt is dat het metaal direct die bekende blauw-rode kleur krijgt. Deze verkleuring vind ik zelf wel gaaf maar het ging wel vrij snel.

De krans van deze brander is gekarteld en heeft van punt naar punt gemeten een 14 centimeter lengte. Zoals Primus zelf schrijft is deze brander daarmee geschikt voor grotere pannen. Echter is dat minder dan bijvoorbeeld bij een Trakker CG-3 Stove (18cm) of een RidgeMonkey Quad Stove Pro (18cm) en is het vooral met steelpannen of sandwich toasters toch een beetje oppassen geblazen.

Primus EasyFuel Duo review
De verticale gaskraan is ideaal!

Is deze Primus EasyFuel Duo zijn geld waard?

Met een verkoopadviesprijs van €119,00 euro is deze brander een stuk duurder dan de branders uit de hengelsportwinkel. Zelfs de standaard Easyfuel zonder mogelijkheid tot het aansluiten van twee soorten gasbussen kost je €99,95 euro en dat is niet mis. Als je daarbij optelt dat deze brander niet krachtiger is dan bijvoorbeeld een Trakker CG-3, een kleinere krans heeft en ook qua gewicht bijna gelijk is, dan kan je je afvragen of de extra euro’s goed besteed zijn. Echter koop je met een Primus kwaliteit.


Deze branders worden ontworpen, gemaakt en gecontroleerd in Europa en voldoen aan de hoogste veiligheidsregels. Ondanks de verplichtingen van fabrikanten komen de meeste branders van de hengelsportmerken uit China. Verder is het ook wel fijn om, mocht er iets kapot zijn, er zelfs reserveonderdelen te bestellen zijn zodat je de brander niet gelijk hoeft te vervangen.

Qua gebruik is deze EasyFuel niet veel anders dan de Bulin die ik ernaast gebruik. Wat wel handig is, is de verticaal geplaatste gaskraan die echt een uitkomst is als ik de gasbus in mijn tas plaats om hem van de koude grond af te houden. Wat wellicht beter had gekund zijn de pootjes die niet voorzien zijn van rubberen voetjes. Op schuine kantjes is dit soms wel zo fijn. 

Primus EasyFuel Duo review: De krans is met 14cm niet heel groot
De krans is met 14cm niet heel groot

De voor- en nadelen op een rij

Voordelen van de Primus EasyFuel Duo

 • Duo-valve: geschikt voor gasbussen met- en zonder schroefdraad
 • Handige verticaal geplaatste gaskraan
 • Pootjes die enigzins stabiliseren
 • Laag ontwerp wat minder wind vangt
 • 3000w aan maximaal vermogen
 • voorzien van piëzo-ontsteker
 • Nette en ruime opberg pouch
 • Veilig, Europees gemaakt product
 • Reserveonderdelen zijn na te bestellen

Nadelen van de Primus EasyFuel Duo

 • Gasslang is met 30cm aan de korte kant
 • De krans is met 14cm breed korter dan die van concurrenten
 • Slang adapter laat snel verf los
 • Met 385 gram niet de lichtste brander op de markt
 • De pootjes zijn niet voorzien van rubbers
 • De adviesprijs van €119,95 is hoog te noemen
De EasyFuel Duo vs een Bulin brander
De Primus versus een Bulin BL-100

Conclusie

De EasyFuel Duo is een brander die doet wat je ervan mag verwachten. Duo-valve, geleverd in een nette ruime pouch, voorzien van voldoende vermogen, piëzo-ontsteker en goed ontworpen gaskraan, zul je hier lang plezier van gaan hebben. De gasslang had wat langer gemogen en de voetjes voorzien van rubbers was fijn geweest. Desalniettemin is dit een degelijk product. Of deze brander interessant is om aan te schaffen qua prijsstelling zal vooral afhankelijk zijn van de frequentie waarin je hem gaat gebruiken.

Ga je hem wekelijks gebruiken en wil je, vooral bij vuur en gas, een veilige brander die tegen een stootje kan, dan is dit jouw brander. Ga je incidenteel een nachtje vissen in de zomer dan is het beter om verder te kijken naar een betaalbaarder exemplaar. Idem voor het gebruik. Wil je er echt op gaan koken dan zou ik een brander pakken met een grotere krans. Maak jij vooral warm water erop of een eenpansgerecht dan komt hij prima tot zijn recht. Kortom, met deze brander ga je natuurlijk geen vis meer vangen. Hij doet wat hij moet doen en doet dit goed. Of je de prijs er voor over hebt is aan jou. 

Benieuwd naar meer informatieve reviews? Bekijk deze hier.

 

Advertentie:

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *