De weergaloze weerhaakloze

Weerhaakloos karpervissen

Ik ontmoette Frans op een put waar ik net een jaartje bezig was. De put is vrij klein, een hectare of vier. Er wordt vaak gevist en vooral in het weekend zit het er vol. Mede daardoor houden de vissen zich in het midden van de put op. De kanten lopen langzaam af en in het midden zal het vier en een halve meter diep zijn. Erg spannend is het niet, geen wier en weinig reliëf op de bodem. Ik vis dat weekend een social met Frans. Hij kent het water als de bovenkant van zijn hand.

 

Advertentie:

Nash Tackle  Frans is een aparte. Zijn Apple telefoon stamt uit de beginperiode en bevat een paar barsten in het scherm. Maar als ik zijn vangsten mag bekijken, sla ik steil achterover. Vele veertigers, vijftigers en zelfs een aantal echte Nederlandse zestigers zie ik voorbij komen. Deze man kan zo als beroeps bij één van de grote merknamen terecht. Echter geeft hij daar geen zak om en vist enkel voor zijn plezier en voor zichzelf. Bizar!

Frans met een van zijn vele weerhaakloze vangsten
Frans met een van zijn vele weerhaakloze vangsten

Weerhaakloos, waarom niet?

Ook dat weekend is het weer stervensdruk aan de put. Niemand vangt wat, al vang ik ’s morgens na de stille nacht een mooie schub. Frans heeft er echter zeven (!) gevangen. Hij heeft geen voerboot en gooit gewoon op de stekken in het midden die hij kent. Hij heeft het me uitgelegd maar ik snap het nog steeds niet. Het zijn de kleine details.

Als ik naar zijn rig en aas vraag, laat hij een simpele standaard rig zien met een wafter. De haak is een widegape zonder weerhaak. “Waarom zónder?” vraag ik. Zijn antwoord daarop is simpel: “Waarom niet? Het vangt er niet minder om en het is ten alle tijden het meest visveilige dat er is.” En dat verhaal over scheuren en wandelen in de bek dan? “Ja, daar zeg je het al… verhaal. Ik vis altijd zo en er is geen verschil als toen ik met weerhaak viste. Zolang je normaal druk op de haak houdt, zal de dril goed verlopen. Enkel in wierrijke wateren, zal ik met een weerhaak vissen“ ,vertelt hij me.

Een haak zonder weerhaak voelde voor mij niet goed, maar ik ben om
Een haak zonder weerhaak voelde voor mij niet goed, maar ik ben om

Ik kocht per ongeluk weerhaakloze haken

Stof om na te denken. Ik heb ooit twee zakjes weerhaakloze CW curve shank haken gekocht. Mijn fout. Ik heb ze ergens onderin de vistas gegooid en kocht vervolgens twee pakjes mét weerhaak. Na het weekendje vissen met Frans knoopte ik dus mijn rigs met de CW haken zónder weerhaak die ik nog had liggen. Gewoon om het verschil zelf uit te zoeken. Over de resultaten kan ik kort zijn. Ik ving er niet minder om, de haken zaten perfect in de bek zonder gekke wonden of iets dergelijks. Negen van de tien keer was de haak al uit de bek nog vóór de vis op de onthaakmat lag. De haak bleef dan ook niet irritant vastzitten in de mazen van het landingsnet. Kortom, alleen maar voordelen. Ik ving er afgelopen jaar zelfs twee keer mijn PR op!

Ik kan dus wel stellen dat het wandelen of scheuren in de bek een fabel is. En bij deze dus voor mij ontkracht. Kevin van Diederen (Korda) heeft er dit jaar ook een mooie video over gemaakt. Check hem maar eens.

Tom met een fraaie karper, gevangen op een weerhaakloze haak
Tom met een fraaie karper, gevangen op een weerhaakloze haak

Weerhaken in de ban?

Ik zeg niet dat ze haken met weerhaak moeten verbieden, maar ik vind wel dat de grote merken meer aandacht moeten besteden aan weerhaakloze haken. Korda heeft met Kevin alvast een goede stap in de richting gezet! Het zal zoveel minder leed voor karpers betekenen namelijk. Vastgezwommen karpers kunnen dan altijd gemakkelijk weer los komen. Alleen dat is al een goede reden om het zelf ook eens een kans te geven!

 

Advertentie:

 Een reactie op “De weergaloze weerhaakloze

  1. Edu zegt:

    Hallo, een mooi en leuk stuk over de haak, zelf vis ik al 10/15 jaar weerloos en verspeel zeer weinig vissen. Helaas ben ik ook bij de Kleuter in Uden lid en daar MOET je een haak gebruiken met weerhaak, gelukkig bestaan er al geruime tijd de micro barb haken. Misschien gaan ze nog eens om naar weerloze haken. p.s. Op andere plassen vis ik natuurlijk weerloos.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *