Die periode dat het najaar overgaat in winter kan erg onvoorspelbaar zijn om karpers te strikken. Er zijn een pak factoren van tel die meebepalen of een bepaald water nu al dan niet ‘loopt’. En dat is best merkwaardig, want jarenlang stond de herfst net te boek om zijn gretigheid, als die periode waarin karpers nog snel even alles naar binnen schrokken en hun reserves voor de winter opslaan. Maar de laatste jaren zijn de (weers)omstandigheden nogal eens verschillend, is er meer hengeldruk, en niet te vergeten, de vissen krijgen tegenwoordig het hele jaar door hoge kwaliteitsboilies voorgeschoteld. Niet getreurd: ook al gaat het moeilijker, de eindmeet smaakt des te zoeter! De vissen zijn vaak op hun topgewicht, zien er ook nog eens tiptop uit, hun kleuren schitteren, om nog maar van die van de natuur te zwijgen!
Tips voor het vissen op zachte bodems met slib
Iemand die dat maar al te goed beseft is Brad Wagner, een Engelse karpervisser uit Northants die verbonden is aan onze vrienden van CC Moore. Brad is gekend voor zijn doordachte najaarsaanpak wat betreft het weer, visspots, voertactieken, rigs, enz. Iets waarmee hij zich al enkele najaren in de kijker vist. Tijdens deze reportage wist hij zelfs een mooi beschubde spiegel live te landen, bewijs dat hij het bij het juiste eind heeft. Maar goed, laten we even Brads aandachtspunten voor het najaar van naderbij bekijken, wie weet haal je er wel je voordeel uit!
Zoek naar slib
Modderbodems worden zowat het minst bevist, iedereen zoekt tegenwoordig naar die serieuze donk die je lood op de bodem maakt, of naar dat typische knock knock gevoel waarmee je je lood over grind of stenen trekt. Op dit type harde bodems heb je inderdaad de beste rigpresentatie, en jawel, ze laten zich heel goed bevissen. Maar – en we spreken nu van een grote ‘maar’ – vergeet niet dat onze vriend karper al een heel jaar lang hard belaagd is op deze plekken, en maar al te goed weten wanneer er gevaar schuilt. Zelf tracht ik in deze periode naar kleine modderspotjes te zoeken. Ergens op de boord van het grind, maar ook nabij diepteverschillen of zelfs in het (afstervend) wier. Op slib azen karpers volgens mij gewoon zonder gevaar.
Let wel, niet elk slib is goed bevisbaar. Je hebt meerdere types en sommige ervan kunnen serieus gaan stinken, terwijl ander slib haast geurloos is. De beste manier om dat te bepalen is met een goed peillood van het type zoals je op de foto’s ziet. Alle types slib laten zich met een beetje ervaring makkelijk voelen; je trekt er je lood zo doorheen met weinig trilling van de hengeltop. Als het erg vlotjes gaat, met af en toe een tikje grind, dan wil dat zeggen dat het slib op deze plekken erg dun is. Krijg je echter een zwaarder gevoel tijdens het terugtrekken, dan heb je met diepe modder van doen.
Slib kan erg variëren naargelang het gedeelte van het water dat je bevist. Dus best even goed rondgooien en alles aftasten. Zelf ga ik liefst op zoek naar kleine slibspotjes tussen wier. Die zijn doorgaans vrij lastig te vinden, maar leveren vaak wel de moeilijkere vissen op. Ik ruik ook altijd aan mijn lood vooraleer een spot uit te kiezen: stinkt het, dan zal mijn aas ook gaan stinken en vis ik er liever niet op…
Team mobiel
Mobiel blijven is een onderdeel van mijn visserij dat al altijd zeer belangrijk gebleken is. Zo ving ik al meerdere bonusvissen na verhuizen, terwijl ik zeker had geblankt was ik blijven zitten. Vooral door zoveel mogelijk te blijven rondkijken, overdag en ’s nachts (!), krijg je soms kleine tips die van groot belang kunnen worden. Vooral tijdens het najaar kunnen vissen erg actief worden tijdens korte periodes van de dag en nacht. Precies daarom zet ik ’s nachts graag de wekker om een half uurtje of uurtje mijn ogen en oren goed te openen. Voorts zorg ik ervoor dat ik erg beperkt bepakt ben en enkel het essentiële rond zeul; alle overschot en extra’s liggen in de bus op de parking.
Weersveranderingen
Ik houd nauwgezet het weerbericht in de gaten en plan mijn trips zorgvuldig in met een nieuwe warme wind of een val in luchtdruk. Weersveranderingen, en daarmee gepaard gaande zuurstofboosts kunnen vaak een ware vreetorgie teweegbrengen. Een stevige storm is ook altijd mooi meegenomen om van de karpers hun extra eetlust te profiteren. Zeker als het om een nieuwe wind gaat met bij voorkeur een flinke zuidwester.
Match the hatch
Meer dan ooit komen ‘match the hatch’ haakaasjes in ‘t najaar tot hun recht, zeker als je stevig voert in een bepaalde zone. Dit type haakaas is stukken minder opvallend, zeker in tegenstelling tot de opvallend gekleurde pop ups, wafters, enz. die ze eerder in het jaar al meermaals tegen kwamen. Pacific Tuna corkball pop ups genieten nu mijn voorkeur, deze hebben dezelfde dieproodbruine kleur als mijn freebies. Ik geef ze wel graag een extra geurboost, en spray er zo’n 4-6 weken voor de start van het najaar Pacific Tuna Booster Spray over heen. Dit trekt vrij snel in, en helpt om het aas te vinden in of over het slib waarop ik vis.
De kantjes
Veel vissers schrijven de kantvisserij af eenmaal de temperatuur zakt, maar niets is minder waar. De kanten kunnen in het najaar even efficiënt zijn als in volle zomer, zolang je maar een goede diepte hebt. De schuine kanten van het talud zijn vaak trekroutes die de karpers graag gebruiken; ook is er meestal een pak natuurlijk voedsel te vinden op en rond de plekjes met slib en klei. Als je deze wat kan aanvoeren, kan je soms bangelijk scoren!
Wijd voeren
Nog een ondervinding in het najaar is dat grote voerzones vaak beter werken. Vissen worden plots precies vangbaarder als ze van de ene boilie naar de andere moeten zwemmen. Dit in schril contrast met het gros van de Engelse vissers die graag kleine spotjes bevoeren en compact bevissen. Ook hier weer raken vissen daarvoor op hun hoede. Precies daarom bevis ik graag zones waar ik verspreider te werk kan gaan, met als voorkeur een gebied zo groot als een tennisplein waarop mijn drie rigs vervolgens op het slib terecht komen. Mijn voer verspreid ik met de werppijp, ik kies voor hetzelfde formaat aas zodat ze allemaal even ver vliegen. Als meeuwen een probleem vormen, dan voer ik tijdens de laatste schemer om er zeker van te zijn dat mijn voer naar de bodem gaat.
Voorbereiding
Nu de dagen korter worden en het vaak reeds donker is na het werk, is het zaak voorbereid te zijn voor die korte nachtjes. Omdat ik mijn tijd zo efficiënt mogelijk wil besteden heb ik doorgaans reeds mijn rigs klaar, zodat ik snel mijn hengels te water heb eenmaal aangekomen. Ik heb ook steeds een volgeladen power pack bij, ideaal voor mijn mobieltje en mijn koplamp.
Rigs voor het vissen op slib
Om op slib te vissen is de helicopterrig wat mij betreft aangewezen, zowel naar presentatie als naar inhaking toe. Zonder al te moeilijk te hoeven doen, ligt je haakaas zo steeds boven alle mogelijke rommel, klaar om door karpers opgepikt te worden. En door met je beads op de leadcore, voorslag of hoofdlijn te spelen, kan je je aanpassen naar iedere situatie wat dan weer heel belangrijk is als je mobiel vist.
Op mijn helicoptersysteem gebruik ik bij dat verspreid voeren graag een Hinged Stiff Rig, ervoor zorgend dat die kurkbal presentatie boven het zachte slib staat waarover ik vis. En dat lukt perfect met dit type rig, zelfs over dikker slib mocht ik daarover ook eens willen proberen. Voorts besteed ik veel aandacht aan scherpe haken, ik wil ze steeds vlijmscherp. Zodra een karper mijn individuele haakaasje opzuigt, moet ie geprikt worden!
Het najaar kan dus nog steeds enorm lonend vissen, zeker voor wie zijn aanpak zorgvuldig uitdoktert en bereid is om steeds na te denken en steeds kleine aanpassingen door te voeren. Hierboven staan louter enkele richtlijnen waaraan ik me hou, zeker dat je er nog kan vinden in jouw visserij! Laat maar weten!