5x Distance sticks (deel 1)

5x Distance Sticks (deel 1)

Het is bijna opmerkelijk te noemen dat anno 2018 distance sticks zo algemeen te koop zijn van een scala aan merken. Ondanks dat de voerboot enorm veel terrein heeft gewonnen, zijn er dus nog wel degelijk vissers die liever werpen. Natuurlijk moeten we niet alle vissers over één kam scheren en is het op veel Engelse wateren verboden om een voerboot te gebruiken. Werpen blijft daar dus aan de orde en Engelse tradities, en daarmee producten, blijven overwaaien naar ons kikkerlandje. In deze editie van ‘5x’ duiken we in de wereld van de distance stick en laten we je de aller gaafste exemplaren van dit moment zien!

 

Advertentie:

  Hoe werkt een distance stick?

Het werken met een distance stick is een methode waarbij je je lijn uitloopt om je werpafstand te bepalen. In feite begint alles met het zoeken van een goede stek. Door middel van peilen bepaal je de plaats waar jij denkt die big te gaan vangen. Heb je deze plek eenmaal gevonden dan clip je de lijn en draai je in. Je meet vervolgens je twee distance sticks uit op een stuk vlak veld. Probeer een heel aantal meters tussen de paaltjes te creëren.

Monteer nu je rig aan een van de sticks en tel het aantal wikkelingen van paal tot paal totdat je op de lijnclip komt. Het aantal wikkelingen keer het aantal meter tussen de paaltjes is je werpafstand. Gooi je namelijk straks in dan dien je de lijn van de lijnclip af te halen en ben je de afstand kwijt. Met het uitmeten door middel van distance sticks gebeurt dit dus niet meer! Vergeet dus niet je wikkelingen te tellen!

Op de markt zijn de laatste jaren echt werkelijk fantastische varianten uitgekomen van de beste merken die de karperwereld te bieden heeft. In deze editie vijf van de allerbeste distance sticks van dit moment!

F.R. Custom Reels Distance Stixx

Het Duitse F.R. Custom Reels is meer dan alleen een kampioen in het customizen en upgraden van je molens. De afgelopen jaren hebben ze diverse custom producten uitgebracht als Toast Bags, trolleys, bankware, bobbins en jawel, distance sticks! Hun versie van de distance stick heet Distance Stixx en is gemaakt van 3K carbon. De punt is van roestvaststaal om ze ook in de hardste grond te boren. De kop is van acryl en is verkrijgbaar in vier kleuren te weten; geel, groen, rood en blauw. Deze kop kan je voorzien van een 12mm x 2mm betalight. De sticks worden geleverd met twee meter koord en zeer gave camou pouche. De prijs per set bedraagt 49,95 euro. Voor meer info surf je naar www.custom-reels.de

De Distance Stixx van F.R. Custom Reels
De Distance Stixx van F.R. Custom Reels

Radical Angling Developments Acryglow

Het Engelse Radical Angling Developments heeft als core business het uitbrengen van zeer tarty carbon bankware. Onlangs introduceerde zij hun Acryglow koppen. Met deze opzetstukken kan je van elke bankstick een verlichte distance stick maken. Waarom losse distance sticks kopen als je ook gewoon je banksticks kan gebruiken! De Acryglow koppen zijn gemaakt van 3K carbon en hebben een interne ‘twist activated’ led. De acryl koppen zelf zijn vervangbaar en verkrijgbaar in maar liefs 10 kleuren! Elk setje Acryglow wordt geleverd met een op maat gemaakte pouche van Cotswold Aquarius en een bijbehorende imbussleutel. Qua pouche kan je nog kiezen of je een DPM of olive green uitvoering wilt. De prijs voor dit zeer gave setje bedraagt 44,95 euro en voor meer info ga je naar M2 Bait & Tackle.

Acryglow van Radical Angling Developments
Acryglow van Radical Angling Developments

Korda Distance Stick

Dat Korda meeging op de hype van de distance stick hadden we waarschijnlijk wel verwacht. Dat ze alleen de hulp inriepen van JAG Products totaal niet! Het resultaat was een knap staaltje arbeid en een distance stick die zijn gelijke niet kent! Deze variant is gemaakt van lightweight groen geanodiseerd aluminium en bevat de JAG Products Xcavator drillkop en T-bar om weerstand te bieden tegen de hardste ondergronden. Hij kent maar liefs vier geribbelde secties om je lijn netjes in te wikkelen, wordt geleverd met koord en heeft op de kop een waterpas om je sticks kaarsrecht te zetten. Als laatste kan de groene acryl kop worden voorzien van een betalight. Dit staaltje hoogwaardigheid heeft ook een prijskaartje. Voor circa 80,00 euro per set zijn ze van jou!

De hoogwaardige door JAG Products vervaardigde Distance Sticks van Korda
De hoogwaardige door JAG Products vervaardigde Distance Sticks van Korda

Iceatope Bankstick Marker

De Bankstick Marker van Iceatope is in feite gebaseerd op hetzelfde idee als de bovenstaande Acryglow koppen van Radical Angling Developments. Waarom immers niet gewoon je banksticks gebruiken! Toch zijn deze zeer recent uitgegeven lichtkoppen werkelijk subliem te noemen en vooral effectief! De Iceatope Bankstick Marker is een speciale isotope welke voorzien is van een universeel 2ba schroefdraad om hem op elke bankstick te schroeven. Deze Bankstick marker is verkrijgbaar in maar liefs 10 kleuren en wordt geleverd met een sleutelhanger adapter om hem ook bijvoorbeeld te gebruiken om aan de rits van je tas of bivvy te hangen. De behuizing om de isotope is gemaakt van VO polycarbonaat en kan tegen een stootje. Volgens Iceatope zal de isotope een 12 jaar meegaan. Voor circa 23,00 euro de stuk zijn ze van jou en voor meer informatie surf je naar www.iceatope.co.uk

De fantastische Bankstick Markers van het Engelse Iceatope
De fantastische Bankstick Markers van het Engelse Iceatope

Elite Tackle Distance Sticks

Last but not least misschien wel de meest gave distance sticks van dit moment en dat zijn de varianten van het Engelse Elite Tackle. Elite Tackle is zo’n Engels custom bedrijfje die als signature diverse producten verkoopt die ‘drilled’ zijn. Hun aluminium producten zijn voorzien van een voorbedacht patroon aan gaten wat een zeer bijzonder en exclusief effect geeft. De distance sticks van Elite Tackle zijn verkrijgbaar in velen geanodiseerde kleuren en de koppen zijn uitgerust met maar liefs 30 gaten waardoor de centraal gelegen isotope van alle kanten te zien is.

Op de sticks zelf zijn drie geribbelde secties aanwezig voor het netjes wikkelen van je lijn en het logo van Elite Tackle is in het aluminium geëtst. Voor een meerprijs van 8,50 euro kan jouw naam of logo aan de andere kant erbij geëtst worden. De sticks worden geleverd met koord en fluoro gekleurde stops en geleverd in een opbergtube. De prijs per set ligt op 51,00 euro. Voor meer info surf je naar hun Facebookpagina!

De zeer gave distance sticks van het Engelse Elite Tackle

Kortom

Met de fantastische distance sticks van Elite Tackle kom ik aan het einde van dit artikel. Zoals je ziet zijn er werkelijk prachtige exemplaren te koop, gemaakt van diverse materialen. Ondanks dat de voerboot voor veel vissers gemeengoed is geworden, blijkt maar weer dat niches nog steeds leven. Ik ben benieuwd welke features de volgende generatie distance sticks bieden!

 

Advertentie:

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *