Nash Siren R3

Nash Siren R3

Een goede beetmelder is tegenwoordig vrijwel onmisbaar met de statische visserij die de meeste van ons uitvoeren. Zo’n beetmelder moet aan verschillende eisen voldoen. Zo moet hij uiteraard kwalitatief goed zijn, bestand zijn tegen alle weersomstandigheden, voorzien zijn van volume-, toon- en gevoeligheidsregeling én er ook nog eens leuk uitzien. Je kijkt er immers vele uren per sessie naar. Vandaag kijken we eens nader naar één van de populaire beetmelders op dit moment: de Siren R3 van Nash.

 

Advertentie:

Nash Tackle  



Als je voor het eerst een Siren R3 in je handen hebt dan zal je waarschijnlijk staan te kijken van het kleine formaat. Het is een kleine en lichte beetmelder met een strakke look. Hij is voorzien van twee drukknoppen (power button en X-button) voor het instellen. Hiermee voorkom je dus dat je knopjes of wieltjes kwijtraakt.

Opvallend zijn ook de korte snag ears. Waar je bij andere beetmelders losse snag ears moet kopen om je hengel tegen te houden bij obstakelvisserij is dat bij de Siren R3 niet nodig. Deze hebben namelijk al twee korte snag ears die op de beetmelder geschroefd zijn. Het is mogelijk om deze eraf te schroeven, maar daar zie ik zelf het voordeel niet van. Deze korte snag ears zijn voorzien van shrink tube om beschadigingen aan je hengels te voorkomen. Ze worden ‘afgetopt’ met een verbreding. Deze voorkomt dat je hengel langs het metaal omhoog kan glijden en alsnog van de beetmelder af zal schieten.

Nash Siren R3

Een intelligente beetmelder, wat is dat dan?

De Siren R3 heeft een speciale feature die revolutionair genoemd mag worden. Zoals bij meer beetmelders loopt de lijn over een wieltje in de beetmelder. Als er aan de lijn wordt getrokken komt het wieltje in beweging. De sensor detecteert dit en dan geeft de Siren een piep. Tot zover niets geks, maar de Siren R3 is voorzien van een unieke microchip die het verschil in snelheid van je lijn meet. Hierdoor voorkom je veel onnodig gepiep door wind, stroming en wier in je lijnen en zit je een stuk rustiger aan het water.

Siren R3 receiver

Extra led t.b.v. Nash Optics

Onderop de Siren R3 zit een aansluitpunt voor je hanger of swinger. Deze schroef je rechtstreeks in je beetmelder, waardoor je veel makkelijker beetmelders kunt monteren op een bankstick of rodpod. In deze aansluiting zit tevens een led gebouwd.  Als je gebruik maakt van de speciale Optics hangers van Nash dan zal deze hanger oplichten zodra de beetmelder een piep geeft (zie het filmpje verderop in dit artikel). Monteer je geen swinger of hanger dan zorgt de led voor extra licht op de grond onder je hengel. Deze led is overigens uit te schakelen als je dat wilt. De Siren R3 wordt geleverd met een zwart dopje om de aansluiting af te schermen.

Extra opties

Zodra de batterij (niet meegeleverd) van de Siren leeg raakt zal de beetmelder een signaal geven bij het inschakelen. Dit gebeurt door een serie van verschillende piepen. Hoor je dit dan is het de hoogste tijd om je batterij te vervangen.

De Siren R3 is draadloos en de receiver heeft een uitstekend bereik. Daarbij neemt de receiver de toon van de betreffende beetmelder over en je kunt zelfs zien welke beetmelder als laatste een signaal heeft gegeven door éénmaal op de powerbutton te drukken. Handig als je net wakker wordt uit je remslaap en net niet kon zien welke hengel een piep produceerde.

Een led speciaal voor verlichte hangers en Nash Optics
Een led speciaal voor verlichte hangers en Nash Optics

De prijs

De Siren R3 is leverbaar in 4 kleuren: wit, blauw, rood en groen. Je koopt hem zonder batterij, maar met een rubberen hoes. Je koopt een Siren R3 voor € 115, en de receiver voor een bedrag van ongeveer € 140,- De Siren is qua prijs zeker competitief met andere beetmelders en wordt geleverd met een rubberen hoesje.

Instellen beetmelder & receiver

De beetmelder is voorzien van twee drukknoppen: de power button en de X-button. Met deze twee knoppen stel je de volledige beetmelder in qua volume, toon en gevoeligheid. Ook kan je het geluid van de beetmelder eenvoudig ‘muten’ zodat alleen je receiver geluid maakt. In de onderstaande video van Nash wordt heel duidelijk uitgelegd hoe je alles naar wens instelt bij zowel de Siren R3 als de receiver:

Eind vorig jaar heb ik zelf mijn oude beetmelders de deur uitgedaan en ben ik volledig overgestapt naar een setje Sirens met een bijpassende receiver. Inmiddels heb ik deze set dus zo’n 10 maanden in gebruik en ik ben meer dan tevreden. Het aantal ‘loze piepen’ is enorm achteruit gegaan en ik weet nu zeker dat er echt iets speelt als er een piep klinkt. Dat is een heerlijke gedachte kan ik je vertellen en je slaapt een stuk rustiger…

 

Advertentie:

 



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *