Slip D Rig

De Slip D Rig is een rig die al erg ver teruggaat. Hij werd uitgevonden door de Engelsman Martin Clarke in 1986. Natuurlijk waren de materialen toen anders en werd hij zelfs vervaardigd uit flosdraad. Met de tegenwoordige coated braid hooklinks kan je deze erg gemakkelijk zelf maken. Zelf ben ik erg fan de IQ D Rig, maar deze heeft als nadeel (of voordeel) dat hij volledig van stijf materiaal is gemaakt. Met de Slip D Rig combineer je soepel met stijf. Naast dat een klein stukje van de 'boom' van soepel materiaal is, wat het indraaien zal bevorderen, is ook de D van soepel materiaal. Het idee hierachter is dat het haakaas van de shank wordt weggedrukt zodra de karper het haakaas probeert uit te spugen. 

Het mooie aan deze rig is dat je hem voor allerlei aassoorten kunt gebruiken. Natuurlijk kan je hem gebruiken voor partikels, gewone boilies en wafters. Vis je graag met pop-ups dan kan je deze rig ook gebruiken door putty te kneden op het overgangspunt van soepel naar stijf. Hij zal iets hoger van de bodem staan dan bij een Ronnie Rig, maar net zo agressief. 

Benodigdheden

benodigdheden Slip D Rig

  1. Coated braid
  2. Kurve Shank haak
  3. Shrinktube (of secondelijm)
  4. Rig ring
  5. Shaartje
  6. Strippa
  7. Boilienaald
  8. Haakaas (bijvoorbeeld wafter)
  9. Liniaal (bijvoorbeeld op je tackle- of rigbox)

Stap 1

slip d rig - stap 1 - Knip een stuk coated braid af van circa 30cmKnip een stuk coated braid af van circa 30cm

Stap 2

slip d rig - stap 2 - meet een stuk af van 15 cmStrip nu 15 cm van de coating af. Bij een haakmaat 6 hou je dan 2cm braid over boven je haak. Pas dit eventueel aan naargelang je haakmaat en/of de hoeveelheid soepele braid die je wilt. 

slip d rig - stap 2 - strip nu de coated braid

Stap 3

slip d rig - stap 3 - vouw het gestripte onderlijn materiaal dubbelVouw nu het gestripte gedeelte dubbel

Stap 4

slip d rig - stap 5 - Schuif nu een rig ring over de braid (eventueel met een boilie naald)Schuif nu een rig ring over de braid (eventueel met een boilie naald)

Stap 5

slip d rig - stap 5Maak de lus open en haal de haak er door (voor de rig ring). Stap 4,5 en 6 kan je ook anders doen, maar gezien het formaat van mijn handen vind ik deze manier het makkelijkst.

Stap 6

slip d rig - stap 6 - Haal nu beide einde door het oog van de naaldPlaats het einde van lus op de shank tegenover de weerhaak. Haal nu zowel het coated als gestripte gedeelte door het oog van de naald van achter naar voren.

Stap 7

slip d rig - stap 7 - Knotless knotLeg nu een knotless knot met de coated braid

Stap 8

slip d rig - stap 8 - Knip het gestripte gedeelte afKnip het gestripte gedeelte af net achter de haak

Stap 9

slip d rig - stap 9De knoop kan je nu afwerken met een stukje krimpkous. Als je er zeker van wilt zijn dat het stukje braid van de D niet loskomt kan je er ook een druppel secondelijm op leggen.

Stap 10

slip d rig - stap 10 - Werk je rig nu afWerk je rig nu af. Je kan dit onder andere doen door er een lus in te knopen.

Stap 11

slip d rig - stap 11 - monteer nu je haakaasMonteer nu je haakaas op de rig ring. Hiervoor zijn verschillende methodes waar voor boilies de meest gebruikte worden beschreven.. Persoonlijk gebruik ik graag de methode om bait floss door de boilie te halen en dan het uiteinde te 'blobben'. Het drijfvermogen (vooral bij een popup) zal beïnvloedt worden maar het gemak dient de mens.

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.