The Ronnie Rig

Nu verwachtte je misschien dat ik je direct zou vertellen wie de rig heeft uitgevonden, maar helaas moet ik je dan teleurstellen. Meer dan dat hij de naam Ronnie draagt kon ik niet achterhalen. Navragen bij anderen, het wereldwijde web, niks gaf meer informatie dan dit. Maar goed ook eigenlijk allemaal niet zo interessant, want hij schijnt toch al voor erg bijzondere vissen gezorgd te hebben op diverse Engelse wateren en daar gaat het natuurlijk om. 

Deze rig heeft heel veel weg van de 360 rig, en die heeft ook wel de bijnaam "de big rig". Ook deze rig staat nu bekend dat hij vooral de schuwe en grote vissen weet te strikken. Toch heeft deze rig mijns inziens nog enkele voordelen ten opzichte van de 360 rig. Bij de 360 rig is het haakoog vrij en daardoor kan het voorkomen dat deze bij het scheppen in je schepnet verstrikt raakt (met alle gevolgen van dien). Bij de Ronnie Rig is alles netjes glad afgewerkt en kan dit ook niet meer voor komen. Doordat de quick change swivel omringt is door shrink tube kan je ook heel gemakkelijk je pop-up uitbalanceren zonder dat er per ongeluk wat putty op het draaiende gedeelte komt. Het grootste voordeel vind ik dat door de verlengde haaksteel je de inhaking verbetert, maar dit tijdens de dril geen nadeel oplevert. Een erg subtiele pop-up rig dus, die net boven je voerplek en het andere aas zal zweven.

Maar goed genoeg gekletst, laten we maar eens aan de slag gaan en je laten zien hoe je deze rig maakt.

Benodigdheden

Benodigdheden voor de ronnie rig

  1. Quick Change ring swivel (maat 11 of 12)
  2. Hook Beads
  3. Shrink Tube (medium of large)
  4. Micro Swivel (of hookswivel)
  5. Curve Shank Haak (maat 4 of 6)
  6. Onderlijnmateriaal voor je boom sectie (ligt aan de omstandigheden)
  7. Putty
  8. Tangetje (of je tanden)
  9. Schaar

Voor de boiliemontage heb je natuurlijk een pop-up nodig, boilienaald, aansteker en bait floss. Vervolgens monteer je deze door hem te blobben, zoals bijvoorbeeld uitgelegd staat bij de German Rig.

Aan de slag

The Ronnie Rig - Stap 1 - Knip een stukje krimpkous af en plaats dit op de haakKnip een stukje shrink tube (krimpkous) af van ca. 1cm (net iets langer dan van de swivel tot het einde van je quick change) en plaats deze op de haak.

The Ronnie Rig - Stap 2 - Monteer de haak op de quick change ring swivelMonteer nu de haak op de quick change swivel

The Ronnie Rig - Stap 3 - knijp de quick change swivel terug dichtDe quick change zal iets open gaan staan doordat je de haak er op trekt. Knijp deze terug dicht met een tangetje of je tanden

The Ronnie Rig - Stap 4 - Schuif de krimpkous over de swivel en stoom dezeSchuif nu de shrink tube over de quick change swivel en krimp deze boven stoom uit je koffieketel.

The Ronnie Rig - Stap 5 - Plaats nu de micro swivelPlaats nu de micro of hook swivel op de haak

The Ronnie Rig - Stap 6 - Plaats nu een hook bead op de haakPlaats nu een hook bead op de haak

The Ronnie Rig - Stap 7 - Schuif de hook bead doorSchuif de hook bead door tot ongeveer tegenover de weerhaak.

The Ronnie Rig - Stap 8 - Monteer nu een boom sectie naar keuzeMonteer nu aan de ring je boom sectie naar gelang de omstandigheden

The Ronnie Rig - Stap 9 - Plaats de putty rond de shrink tubePlaats de putty nu rond de shrink tube en zorg dat hij net zinkt

Klaar!

The Ronnie Rig

Alternatief

Een alternatief om deze rig te knopen is met een gewone ring swivel die je middels braid vastknoopt aan de haak. Je popup zal dan nog iets lager komen omdat een gewone ring swivel iets korter is natuurlijk.

 

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.