Tussen zwijgen & gillen: Instant gekloot

Instant kanaalvissen

Na de gezellige CarpFeeling social op Loch’ness Carpe was het even kijken hoe ik mijn Nederlandse visserij nieuw leven in wilde blazen. Voorlopig had ik geen specifieke doelen en een planning voor het najaar had ik dan ook niet echt. Alleen voor de komende wintermaanden zijn al wat plannetjes uitgebroed, maar daar kom ik later op terug. Voor nu zou het vooral neerkomen op instant visserij en vissen wanneer het kan. Toen ik afgelopen week halverwege de nacht thuis kwam van een lange werkdag, besloot ik snel mijn spullen te pakken en op goed geluk naar de waterkant te rijden voor een instant nachtje. De slaap was immers toch al verstoord. De keuze viel op een kanaalstek waar ik eerder in november al eens enkele mooie vissen had gevangen.

 

Advertentie:

  Here comes chaos!

Nadat ik een parkeerplaatsje had opgezocht in het drukke centrum van de stad kwam ik gelijk tot de ontdekking dat het geen soepel nachtje zou gaan worden. Bij terugkomst van mijn Frankrijktrip had ik mijn vismateriaal namelijk in de garage gezet en er eigenlijk niet meer naar omgekeken. Nu ik halverwege de nacht de noodzakelijke spullen pakte en richting het water reed was ik er van overtuigd dat ik een compleet setje had gepakt. Niets bleek minder waar, want ik bleek onder andere mijn banksticks niet in het foudraal te hebben gestopt en enkel een set buzzerbars met beetmelders en steuntjes te hebben meegenomen. Ik was tevens vergeten om mijn koplamp op te laden en was al even de oplader van mijn voorbootaccu’s kwijt. Ik besloot toch in 3 keer lopen mijn spullen naar de stek te brengen en er voor te gaan.

Een karper die ik eerder op deze stek had gevangen gaf vertrouwen
Een karper die ik eerder in november op deze stek had gevangen gaf vertrouwen

Met een beetje creativiteit en doorzettingsvermogen werden twee hengels uitgevaren en de buzzerbars plat op de grond bevestigd aan korte paaltjes die bij de rod pod hoorden. De hengels en molens lagen er scheef op, maar met behulp van een tak werd de boel gezekerd en had ik wel vertrouwen op een goede afloop. Tijd om te gaan slapen, want ondertussen was het al wel 3 uur in de nacht.

Vis!

Rond 5.00 uur werd ik bruut gewekt door één van de Sirens. De rechter bobbin stond aardig te stuiteren het deed me denken aan een aanbeet van witvis. Toch voelde ik na het aanslaan meer weerstand dan ik vooraf verwachtte. Opvallend was dat er weinig actie kwam van de andere kant terwijl ik de lijn binnen draaide. Pas onder de top kreeg ik pas echt wat weerstand en in flauwe licht van de straatlantaarn aan de overkant kon ik niet echt zien wat er in het water lag te spartelen. Pas na het landen van de vis kreeg ik de bevestiging dat ik toch echt een karper had gevangen. Redelijk beduusd van de situatie werd de spiegelkarper van de haak ontdaan en even kort weggehangen zodat ik de hengel opnieuw kon uitvaren en de vis even op adem kon komen.

Instant aas
Ik had nog een emmertje met attractief aas overgehouden uit Frankrijk, dat kwam nu mooi van pas.

De rig werd weer op zijn plek gelegd en ik stuurde de voerboot terug naar de stek. Halverwege het kanaal viel plots de boot stil. Accu leeg… wat een gekloot zeg vannacht! Er stond nauwelijks stroming en wind, daarom besloot ik eerst even de hengel op de steunen te leggen. Hierna pakte ik de derde hengel uit het foudraal en knoopte er een flink lood aan. De daaropvolgende 10 minuten was ik bezig om met met het lood over de voerboot te werpen en deze met een strakke lijn terug te trekken. De lijn schoot echter steeds van de boot af, waardoor het allemaal lang duurde. Toen ik de voerboot uiteindelijk vlak onder de kant had schoot het lood naar de bodem en pikte hij de lijn van de zojuist uitgevaren hengel op. Zucht.

Ontwaken in de stad

Nu de voerboot weer veilig terug was, en de hengels zo goed als mogelijk in lagen, werd de spiegel even op de foto gezet. Hierna duurde het een flinke tijd voor ik in slaap viel. De stad ontwaakte en het is altijd grappig om dit te zien gebeuren. Je ziet verschillende fases waarin de drukte toeneemt. Eerst komen de vroege arbeiders langs. Daarna het kantoorvolk, de huismoeders en vervolgens (een stuk later) zijn ook de studenten wakker. Niet gek trouwens, want die hadden het ook vannacht laat gemaakt met hun geschreeuw en gelal.

Een mooie instant spiegelkarper tijdens de gebroken nacht
Een mooie instant spiegelkarper tijdens de gebroken nacht

Met tussenposes pakte ik toch nog wat slaap en helaas bleef het verder stil qua vangsten. Rond de klok van 11 uur was ik redelijk uitgerust en besloot ik de handdoek in de ring te gooien. Binnenkort weer een nieuwe poging voor een instant vangst!

 

Advertentie:

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *