Gericht vissen op grote karper

Gericht vissen op grote karper

Valt het je niet op dat vaak de zelfde vissers, zeer grote karpers vangen? Wat is hun geheim? Hoe doen ze dat? Zaken zoals het seizoen, aas, veel voeren, observeren, ingraven of juist stalken. Weersomstandigheden kunnen helpen om vissen te vangen, maar vaak ving ik dan meerdere vissen en niet per se de grotere. Hoe krijgen die bakkenvangers het toch telkens weer voor elkaar om juist die grote karpers te vangen? Ik vroeg topvissers Geert Ooms en Kenneth Wiessenberg om hun visie en ervaringen met ons te delen. Beide mannen staan erom bekend om met grote regelmaat grote karper te vangen. In het onderstaande artikel vertellen zij over hun aanpak om succesvol op deze grote karpers te vissen. Hopelijk heb jij ook iets aan deze tips.

 

Advertentie:

Nash Tackle  



Tips van Geert Ooms

Toen ik onlangs de vraag kreeg van Carpfeeling om een bijdrage te leveren over het gericht vissen op grote karpers, heb ik toch even getwijfeld, want uiteindelijk is het niet zo moeilijk om een grote karper te vangen. Als je met een paar heel eenvoudige zaken rekening houdt ga je al gauw gemiddeld grotere exemplaren vangen. Hieronder probeer ik kort enkele belangrijke onderwerpen toe te lichten die het vangen van grote karpers een stuk makkelijker maken.

Waterkeuze: een afweging met een prijskaartje

Het is heel simpel, als je vist op een water waar geen of zeer weinig grote karpers zwemmen, ga je ze ook nooit of zelden vangen.

In mijn omgeving hoor ik vaak mensen vertellen dat ze maar moeilijk hun persoonlijk record kunnen verbreken of dat ze slechts zelden een extreem groot exemplaar vangen. Wanneer ik dan kijk op welke wateren deze vissers hun meeste tijd spenderen, dan ligt de verklaring voor de hand: er zwemmen haast geen grote vissen. Het gaat dan doorgaans over waterpartijen met een vrij grote populatie aan doorsnee karpers, plaatsen waar je makkelijk een aanbeet krijgt omdat er veel mondjes te voeden zijn. Soms zwemmen er wel enkele giganten maar die bezoeken slechts sporadisch de oever en dat is niet abnormaal. De zwaardere vissen moeten in theorie wel meer vreten dan hun kleinere soortgenoten, maar worden op dit type van waters gepasseerd in snelheid door de minder obese soortgenoten.

Geert Ooms met een prachtige grote karper van groot water
Geert Ooms met een prachtige grote karper van groot water

Als een voerstek dan gedomineerd wordt door snellere en energieke visjes, is het logisch dat deze ook vaker en veel sneller geconfronteerd worden met een scherp stukje staal in de lip. De grote vissen ontspringen op die manier steeds vaker de dans. Heb jij als doel grote vissen vangen? Kies voor een water waar ze zwemmen en spendeer alle vistijd daar. Ga tussendoor dus niet om de haverklap op een runswater vissen omdat je graag je beetmelder hoort zingen, maar maak bewust de keuze: “go big or go home”. Doe dit ongeacht het seizoen, dus ook in de koudere maanden. Vastberadenheid en doorzettingsvermogen zijn vaak eigenschappen die veel succesvolle big fish hunters in bovengemiddelde mate bezitten.

Voor het vissen op stromend water
Voor het vissen op stromend water

Welk type water?

Een bijkomende afweging die je moet maken bij de waterkeuze is het watertype. Draait het voor jou enkel om gewichten? Kies dan een betaalwater. Commerciële wateren met een absurd bestand aan zware vissen, die zijn er voldoende én je hebt als voordeel dat de vissen er niet weg kunnen. Met andere woorden, je zit steeds dicht bij de zwaargewichten.

Wens je ook nog wat avontuur in de speurtocht naar een gigant, kies dan voor openbare wateren. Op de grote waterstelsels waar de karpers kunnen rondtrekken zal je vaak lang moet zoeken en zwaar moet investeren. Het kost vaak veel tijd en voorbereiding om uiteindelijk het pad van Goliath te kruisen. Dat dit een lastig parcours is, hoeft niet zoveel verduidelijking maar dat je geconfronteerd gaat worden met allerlei vervelende elementen moet je vooraf goed beseffen. Denk maar aan de hengeldruk die tijdens sommige periodes in bepaalde sectoren kan heersen, regel- en wetgeving die zware beperkingen op de visserij legt, scheepvaart, stroming, loskomend wier…

Eenvoud in al zijn vormen
Eenvoud in al zijn vormen

Het pad van de grootwatervisser gaat eigenlijk nooit over rozen en garantie dat je uiteindelijk die mega karper in jouw schepnet mag dirigeren is er helemaal niet. Om met regelmaat grote vissen op dergelijke wateren te vangen moet je bereid zijn om door te gaan waar anderen het al lang hadden opgegeven. Het helpt als je tegenvallende resultaten niet als een verlies maar als een leerschool kan beschouwen en je ondanks alle ontberingen meer geniet van de reis naar het doel, dan van het bereiken ervan.

Strategie: De “beste” aanpak is niet het meest geschikt

De ene aanpak is de andere niet, dat weten jullie vast wel. Bepaalde strategieën zijn dan ook beter geschikt om grote vissen te vangen. In dat opzicht is het belangrijk om voor jezelf uit te maken of je vist voor aantallen of voor gewichten. Als ik eerlijk ben, is bij een statische visserij een aanpak met relatief veel, klein attractief aas de beste aanpak om een karper te vangen. Denk hierbij aan mini boilies, opvallende kleine pop-ups, pellets en partikels die lekker gesoakt zijn in een heerlijk wasemende vloeistof, eventueel nog wat aangedikt met een flinke schep poederadditieven. Hiermee bereik je zowat de ganse populatie van karperachtigen. Alleen is dit niet de beste methode om selectief te zijn in wat je vangt.

Geschikt aas voor specifieke omstandigheden
Geschikt aas voor specifieke omstandigheden

Hierboven heb ik reeds aangehaald dat de kleinere karpers vaak sneller zijn dan de grote en je mag dus ook verwachten dat zo’n attractieve voerplek sneller de aandacht trekt van deze kleine rakkers. “Vis trekt toch vis aan”, hoor ik jullie denken. Dat klopt tot op zekere hoogte. Zodra je door het vangen van een paar brasems en kleinere karpers onrust veroorzaakt, weten de oude rakkers wel hoe laat het is en gaan de zintuigen op scherp. Negatieve conditionering heet zoiets.

Precies om de rust te bewaren en grote vissen de kans te geven om op het voer te komen, gebruik ik voornamelijk voer op maat van de grote vissen. In dit geval kies ik er doorgaans voor om alleen met boilies te voeren. Niet zomaar boilies, maar flink harde en grote knikkers. Liefst 25mm of groter. Zo worden bijvangsten gereduceerd en wordt er geen onrust veroorzaakt op de stek. Laat duidelijk zijn dat dit niet meteen de beste aanpak is om veel aanbeten te krijgen, maar dat is ook niet de bedoeling.

Geert Ooms met een grote karper

Aangepast materiaal: “Mountainbiken doe je niet met een bakfiets”

Na hard werk en veel zoeken of misschien door puur toeval haak je eindelijk een karper waar je zolang van droomde, dan wil je dat gevecht toch absoluut tot een goed einde brengen, niet? Zorg ervoor – net zoals topsporters dat doen – dat je optimaal voorbereid bent en jouw spullen afgestemd zijn op de omstandigheden. Doorgaans betekent dit dat je met een lijn vist die geschikt is voor de situatie waarin je vist, een rubberbootje ter beschikking hebt om de vis te bevrijden als die zich in een wierbed boort, de onderlijn voldoende sterk is om een langdurig gevecht te overleven en de haak sterk genoeg is om tijdens een flink potje touwtrekken niet open te buigen of te gaan “glijden” om vervolgens los te schieten.

Gebruik rigs die zich in het verleden voor jou bewezen hebben en waar je vertrouwen in hebt. Er is namelijk weinig of geen ruimte om te experimenteren. Iedere gehaakte vis moet in het schepnet belanden, dat en niets minder dan dat, is de score die op het bord moet staan. En als zo’n gigant dan eindelijk in je net belandt, zorg ervoor dat een voldoende grote onthaakmat en weegmateriaal klaar liggen. Wees alsjeblief niet zo dom en egoïstisch om zulke kwetsbare vissen overdreven lang te bewaren of op de kant te houden om foto’s te maken. Het welzijn van een karper is veel belangrijker dan het schieten van dat perfecte plaatje, of niet?

Kinderlijk eenvoudig, uiterst efficiënt - rig voor grote karper
Kinderlijk eenvoudig, uiterst efficiënt

Ieder einde is een nieuw begin

Met de vangst van elke grotere vis zal je het spelletje steeds beter begrijpen en regelmatiger grote vissen vangen. Raak echter niet geobsedeerd door alleen maar gewichten. Een karper is meer dan louter cijfers op de weegschaal en ook karpervissen is veel meer dan alleen grote vissen vangen, dus vergeet vooral niet om met volle teugen te genieten van de reis als voorbereiding op de aankomst bij de bestemming!


Kenneth Wiessenberg over het vissen op grote karper

“Kan je gericht vissen op grote karper? Ja dit kan, een antwoord wat makkelijk uit te leggen is.

Ik krijg steeds vaker de vraag: Hoe krijg je het toch steeds voor elkaar om alleen maar de grote vissen er tussenuit te vangen. Allereerst wil ik zeggen dat dit zeker niet het geval is maar een tikkeltje misleidend. Dat komt omdat dit vaak de vangsten zijn die ik op sociale media en in magazines deel. In de meeste gevallen hebben al meerdere soms tientallen vissen mijn net gepasseerd voordat ik die ene bak of target op de foto zet. Waarom is mijn antwoord dan overduidelijk ja? “Simpel” Gericht vissen op grote karper kan namelijk wel als je met een paar simpele factoren rekening houd.

De belangrijkste is natuurlijk dat er wel een 20 of 30 kilo vis op het water zwemt waar je aan het vissen bent. Als die er niet zwemt kun je er zoveel uren in steken als je wil maar zonder het gewenste resultaat. Doe je huiswerk dus goed en verdiep je in het visbestand, praat met medevissers en deel informatie voor zover dit gewenst is. Vaak is het geven en nemen in de zoektocht naar een echte gigant.

Kenneth Wiessenberg
De grootste karper van Nederland. Fotografeer zulke vissen altijd in het water!

Kies je gewenste aanpak

Heb je een water gevonden of weet je een water waar jou droomvis zwemt? Kies dan zelf voor een gewenste aanpak. Wil je echt alleen voor die ene dikke bak gaan zonder teveel bijvangsten, kies er dan voor om buiten de holdings te vissen en gebruik groot aas. Dit is een aanpak die ik echter zelf zelden toepas, dit zou ten koste gaan van mijn visplezier. Zelf ga ik altijd voor het maximaal haalbare. Kort gezegd gewoon zoveel mogelijk vis vangen tot die ene target of bak in het net ligt. Welk van deze twee manieren de beste is zal waarschijnlijk een persoonlijke kwestie zijn, zo zijn er altijd meerdere wegen naar Rome.

Welke methode je ook aanspreekt ze houden altijd één ding gemeen en dat is doorzetten, maak af waar je aan begint! Iedereen kan een dikke vis vangen bewust of bij toeval, maar als jij een bewuste keuze hebt gemaakt om voor die ene bak te gaan staat opgeven niet in je woordenboek! Telt voor jou iedere gram en wil jij je target op absoluut topgewicht belaag dan vlak voor de paai of in het late najaar de vis in kwestie. Deze is dan vaak vele malen zwaarder dan in de zomermaanden.

Gericht vissen op grote karper

Zaken om rekening mee te houden

Onderwerpen zoals het weer, ingraven in een stek, veel voeren of juist stalken zal ik kort samenvatten.

Vis je op een druk bevist water dan zou voor mij de keuze zijn de meeste tijd te steken in het observeren en alleen te voeren vlak voor een sessie op een momenten waarbij jij een goed gevoel hebt bijv. bij dalende luchtdruk, een nieuwe maanfase of simpelweg door het zien van springende en azende vis. Is er echter weinig tot geen concurrentie op het water dan zou ik mij zeker vastbijten in een vaste stek en deze met regelmaat voorzien van voer. Voerhoeveelheden variëren per water en seizoen, maar zoals ik al zei kun je hier zelf je keuze in maken. Groot aas voeren resulteert vaak in het vangen van grote vis maar reduceert aanbeten. Mocht je graag actie willen maar ook gericht op je gigant willen vissen vis dan standaard één hengel buiten de voerplek en durf deze dan ook echt single weg te leggen.

Materiaal voor het vissen op grote karper

Ik kies er altijd voor om zo zwaar als mogelijk te vissen en zo licht als noodzakelijk. Mijn mening is dan ook dat je de vis helemaal geen eerlijke kans moet geven! Je wilt hem vangen toch?! Zorg er dan ook voor dat je materiaal hier toe in staat is. “Maar dan heb je er toch helemaal geen sport aan?!” Geloof mij maar dat je er in zulke gevallen ook helemaal geen sport aan wil hebben. Het is al spannend genoeg als jij die 30kg+ voor je net langs ziet zwemmen! Dan ben je maar wat te blij met die iets te dikke hoofdlijn of voorslag. Eerlijke sport bestaat dan even niet, het gaat hier om het winnen en tevens veilig landen van de vis.

Kenneth Wiesenberg met een enorm grote karper
Behandel grote karpers extra voorzichtig

Als je dan eindelijk die mega vis in je net ligt zorg er dan voor dat deze in dezelfde staat weer wordt teruggezet, laat dit altijd je intentie zijn. Fotografeer bij voorkeur in het water. Als je per se een foto op de kant wil, of het gewoonweg niet anders kan, zorg dan voor degelijke sling en mat. Draag de vis nooit alleen en laat de vis ook nooit onbemand of zonder toezicht op de mat liggen. We willen ons target allemaal graag in topconditie terug zien!

En met deze tips zijn we aan het einde gekomen van dit artikel. Natuurlijk hopen we dat je deze tips kunt inzetten in je eigen visserij. Heb je zelf nog een geweldige tip die hier niet is genoemd? Laat hem dan achter in de onderstaande reacties of tip ons via het contactformulier. Klik hier om meer te leren over het vissen op grote karper.

 

Advertentie:

 



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *