Hooked on rigs

Onderlijnen: Rigboard

Na een lezing van rig koning Ton Hogenkamp a.k.a. The Dude over rigs werden mijn ogen weer even geopend. Tijdens de lezing van Ton kwam ik er achter dat ik al een tijdje “verkeerd“ zit te vissen. Ik gebruik namelijk een curved hook met een line aligner. Volgens Ton haak je dan heus wel karpers, maar mis je er veel meer nog. Toen ik zei dat ik er wel een ‘shot on the hook’ aan doe, begreep ie dat ik toch nog wel karpers kon strikken. Maar perfect is het niet. En dat is nu precies waar The Dude naar streeft, perfectie.

 

Advertentie:

CC Moore  Verschillende meningen

Toen onze Willem een “nieuwe“ haak van TNT op onze CF groepsapp liet zien, kreeg ik inspiratie om iets over haken te schrijven. Er is natuurlijk al massaal over haken en rigs geschreven, maar toch zag ik vele vraagtekens en discussies tijdens de lezing van Ton. Er is dus tóch stiekem wel wat vraag naar duidelijkheid. Niet dat ik een expert ben, want ik zat de laatste tijd ook niet heel perfect te vissen, maar toen ik de mannen en dame van Carpfeeling vroeg om mij te helpen uitleggen, werd daar positief op gereageerd. Tot mijn verbazing en vreugde, kom ik er achter dat er door onze CF crew wel heel verschillend denkt over een favoriete rig. Erg interessant als je het mij vraagt!

Natuurlijk zijn er heel veel omstandigheden die het inzetten van een bepaalde haak of rig bepalen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • De tijd van het jaar
 • De bodemgesteldheid
 • Vissen die de klap van de zweep kennen
 • Obstakelvisserij
 • Camouflage​
Ton neemt graag de tijd je alles uit te leggen
Ton neemt graag de tijd je alles uit te leggen

De tijd van het jaar

Wanneer je in de winter vist, laat ik er bij zeggen, als het water kouder is dan 10 graden, want van echte winters kunnen we al haast niet meer praten, zijn de vissen een stuk trager dan in de zomer, en ja, dan zal je je rig hier op aan moeten passen. Zomers zijn de vissen zeer aktief, lees sneller met aas opname, dan in de winter. Als een karper traag aast, en je gebruikt een lange rig, kan het zijn dat de vis het door heeft dat er iets ‘fouts‘ in zijn bek zit en het weer uit spuugt. Als je een korte rig gebruikt met een agressief draaiende haak, zal de karper zich veel sneller prikken. Hij hoeft immers zijn kop maar heel iets te heffen om zich te prikken. Veel favoriete rigs zijn nu dan ook kort. Denk aan de chodhinged stiffRonnie rig etc.

Bodemgesteldheid

Het is slim om eerst de bodem uit te pluizen voordat je op een voor jou, nieuw water begint. Het zal heel lullig zijn dat je je rig midden in de drek hebt gegooid en dus al die tijd voor niks hebt gevist. Hier had een langere rig je kunnen helpen. Of dat je rig in een berg wier terecht is gekomen. Dan had je met een chod rig betere kansen gehad. Of bijvoorbeeld een stiff rig die in de drek terecht kwam en hierdoor als een lantaarnpaal rechtop staat. Deze stiff rig doet het daarentegen veel beter op een schone harde bodem.

Vissen die de klap van de zweep kennen

Vooral oudere vissen zijn in de loop van de jaren wijzer geworden. Om die te kunnen vangen heb je misschien ook iets aan een scherpere rig. Hier geldt de mooie quote van de Carp Whisperer. “een visser is enkel zo scherp als zijn haak“ . Wees de karper te slim af. Als een bepaalde rig niet werkt, knoop er dan na een tijdje eens iets anders aan. Op onze site staan er legio en ook hoe je deze zelf kunt knopen. Doe er je voordeel mee. Als je met 3 hengels vist, doe er dan ook verschillende rigs aan. Dit geldt ook voor haak aas natuurlijk. Bodem aas, pop up en een particle bijvoorbeeld.

Hooked on Rigs - CarpFeeling

Obstakelvisserij

Dit is een visserij apart. En als je dit goed aanpakt heb je in ieder geval een klauwhaak aan je rig. Een dikdradige haak die flink wat kracht kan hebben en als goed gevist word, zal ie goed onderin de lip gedraaid zitten. Alleen dáár hoort ie te haken. Op een andere plek in de bek vergroot je de kans op uitscheuren. Piet Vogel heeft ooit eens een heel mooi instructie filmpje gemaakt. Uiteraard is het belangrijkste dat je nooit bij je hengel weg gaat!!

Camouflage

Ik weet uit ervaring dat vissen kunnen schrikken van je rig. Ik zag meerdere keren op kraakheldere plassen dat karpers op het laatste moment bij mijn aas weg draaide. Om niet meer terug te komen. Pas nadat ik de rig door een fluoro carbon rig had vervangen, kreeg ik wél beet. Lullig dat je 2 dagen ziet dat ze alle boilies weg eten, behalve je haakboilie. Ook het lood moest worden veranderd. Kortom, karpers zijn absoluut niet blind. Eens kijken welke rig de mannen van het CarpFeeling team preveren. Doe er je voordeel mee en kijk op onze site waar je hun favoriete rig kunt na maken om hem een keer te proberen. Persoonlijk vind ik de rig van onze Patricia stiekem erg interessant, omdat ik zelf ook graag met mini pellets vis. Check it out!

En tot slot mijn favoriete rig

Als de omstandigheden het toe laten gebruik ik doorgaans , zoals ik vertelde een curved hook met line aliger. Mijn favoriete haak op dit moment is de FF-01 van LCA. Met een shot on the hook om het af te maken. Maar vooral in het voorjaar zullen 2 van de 3 rigs, chods zijn. Deze heeft zich al keer op keer bewezen. Ik vis hem het liefst naked. Dit ook omdat ik veel ondiep vis, in het voorjaar en op kraakheldere plassen. De curved hook knoop ik op een gecoate onderlijn waarvan ik de 1e twee centimeter boven de haak strip. Dit natuurlijk om de haak goed naar de onderlip te kunnen laten draaien. Een shot on the hook zorgt dat de punt van de haak nóg sneller naar beneden gaat, zodat deze voorin de bek achter het harde randje van de lip zijn houvast vind.

De favoriete rig van Tom Lenters

Het is een simpele rig, maar ik heb er al zo donders veel vissen mee gevangen, en daar gaat het om. Vertrouwen in je rig en haak. Wat haken betreft wissel ik nog wel eens. Ze worden steeds beter, lees sterker en scherper. En dat laatste is wel heel erg belangrijk. Een super scherpe haak kan het verschil tussen vangen en blanken zijn. Een botte haak die niet goed prikt, kan door kopschudden zo weer uit de bek worden geslingerd! De FF-01 van LCA is én super scherp en net zo belangrijk, zeer sterk. Samen met het LCA gommetje houd je de haak ook in optima forma.

Wesley de Wit – Standard Rig

Tegenwoordig worden de meest uiteenlopende rigs ingezet om onze onderwater vriend te verschalken. Vooral de meest ingewikkelde rigs met allerlei toeters en bellen zie ik tegenwoordig veelvuldig voorbij komen, het kan vaak niet gek genoeg! Een ringetje hier een rubbertje daar en nog meer ‘’rig accessoires’’ zorgen er vaak voor dat het geheel veel te complex wordt. Soms vraag ik me wel eens af; is het niet ‘’too much’’? Mede crewmember Tom Lenters vroeg mij om iets op papier te zetten over mijn favoriete rig voor zijn nieuwe artikel. Lezen jullie mee?

In mijn visserij komt de onderlijn eigenlijk pas op de tweede plaats. Locatie is voor mij het belangrijkste, vissen waar de vissen zich ophouden is volgens mij de ‘’key’’ voor succes. Al is je rig nog zo speciaal, gepimpt en superscherp, je zal geen vis vangen als je niet vist waar de vis op dat moment ligt. Zodra je de vis gevonden heb kun je deze gaan benaderen. Iedereen heeft hiervoor zijn eigen denkwijze en strategie. Ikzelf ben van mening dat als de vis actief aast en vertrouwen heeft in het aas dat een eenvoudige rig vaak het meest efficiënt zal werken. Ik ben zelf een visser die in de winter vaak met opvallende pop ups vist op echte winterholdings. Ik probeer dan met weinig aas de aanwezige vissen te triggeren tot een aasopname.

Omdat er reeds veel te veel geschreven en gezegd is over de wel bekende Ronnie rigs en Chod rigs laat ik deze rigs achterwege. Wanneer het warmer wordt, zullen de vissen actiever worden en meer gaan azen. Ik voer in deze periode en vooral in het najaar graag een paar dagen een stek aan. Op deze manier krijgen de vissen vertrouwen in het aas en zullen ze zonder enige argwaan gaan azen. Tijdens deze periode zet ik vaak een zeer eenvoudige rig zonder poespas in! The Standard Rig noem ik deze maar, gevist als snowman of met een single boillie heeft zich al vaak voor mij bewezen.

Keep it simple!
Keep it simple!

Ik knoop deze rig van een stuk gecoat onderlijn materiaal wat niet te soepel is en snel zinkt, op deze manier zal het tijdens het ingooien niet te snel in de war raken. Ik strip het onderste gedeelte en knoop een Wide Gape haak maatje 6 of 8 met een ‘’knotless knot’’. Vervolgens schuif ik een stukje silicone over het onderlijn materiaal en vervolgens over de haak. Op deze manier fixeer ik de hair. Een simpel lusje ‘’as usual’’ verzorgt een hair waar de boilie of snowman aan bevestigd wordt. Ik verleng de haaksteel met een stukje krimpkous en buig deze iets naar binnen voor een agressieve inhaking.

Op de overgang van het gestripte gedeelte naar het gecoate gedeelte plaats ik een klein sinkertje. De onderlijn blijft hierdoor niet allen plat op de bodem liggen maar ook fungeert dit als een contra gewicht en zal de haakpunt snel naar beneden wijzen en in de onderlip prikken. Aan de andere kant van de onderlijn bevestig ik een kleine anti tangle sleeve en knoop ik een simpel lusje. De lengte van de rig verschilt maar gemiddeld zal deze rond de 10 a 15 cm zijn. Een zeer simpele rig die mij al een hoop kromme hengels heeft bezorgd. Try it out!

Willem den Deurwaarder – Multi Rig

Om te beginnen denk ik dat het gebruik van aas & rigs erg persoonlijk is en onderhevig is aan het vertrouwen dat je er bij hebt. Dat gezegd hebbende kan ik wel stellen dat 80% van mijn visserij bestaat uit het vissen met pop ups. Dit komt omdat in mijn optiek de haak het allerbelangrijkste is van heel je setup. Je kan nog zulke goede hengels en de duurste voerboot  hebben, als de laatste 10 a 20 centimeter niet in optima forma is kan je het wel vergeten. Oké, toegegeven. Ook ik was zoekende in de berg gehypte rigs die tegenwoordig allemaal prediken dat ze vangen. Begrijp mij niet verkeerd! ze zullen zeker vangen, maar ligt dat dan aan het systeem of aan de volharding van de visser? Een grijs gebied als je het mij vraagt.

Ik mag al enige tijd gebruik maken van de zogenaamde pop up multi rig. Alhoewel het eigenlijk niet multi te noemen is, dit omdat ik krimpkous gebruik om de haaksteel en hooklink te borgen. Hierdoor is de haak niet verwisselbaar zoals dat normaal wel het geval is.

De favoriete rig van WIllem den Deurwaarder

Ik wil mijn haak beschermen tegen vuil en stenen en ik wil bij het inwerpen de zekerheid hebben dat ik over datgene vis, wat er op zich op dat moment op de bodem bevindt. Door pva wokkels om je haak te drukken creëer je een soort van luchtballon die er voor zorgt dat je rig langzamer afzinkt. Door gebruik te maken van een anti tangle sleeve en gecoat onderlijnmateriaal, verkrijg ik een reset effect. Dit zorgt er weer voor dat mijn rig van het lood weg wordt geduwd. Ik maak gebruik Gladiator haak maat 4 van het merk TNT.  Zelf mag ik mijn haken nog scherper maken, want ik wil een snelle en agressieve prik. Ik heb dus altijd een aantal haken kant en klaar geslepen bij in een doosje. Scheelt weer tijd!

Doordat de multi rig een stukje gestript onderlijn bevat onder het haakoog draait de haak sneller en beweegt mee met de beroering onder water. Bij een metalen verbinding zoals een wartel of ander stijve verbinding krijg ik het idee dat dat effect een stuk minder is. Althans, dat is mijn idee erbij. Is dit dan “ the next best thing of de rigs der rigs? “ nee zeker niet. Dit is mijn manier en er leiden meerdere wegen naar Rome!

Patricia van Waes – KD Rig

Mijn favoriete rig die mij 100% vertrouwen geeft tijdens mijn vissessie is de welbekende KD rig gecombineerd met een solid PVA bag gevuld met pellets en een liquid. Deze super agressief draaiende rig is vrij eenvoudig te knopen en levert regelmatig een extra vis op. Mijn rig maak ik altijd met een Curved Shank haak maat 6. Inmiddels zijn er al een groot aantal variaties op deze rig verschenen, maar ik hou het altijd bij de originele rig omdat het zoals ik al eerder beschreef mij de 100% vertrouwen geeft. Misschien dat ik binnenkort wel eens ga experimenteren met anders rigs maar ik weet zeker dat er altijd één hengel zal blijven liggen met de KD rig!

Patricia kiest steevast voor een KD Rig in een Solid PVA Bag
Patricia kiest steevast voor een KD Rig in een Solid PVA Bag

Edwin Stoffels – IQ D Rig

Op de meeste wateren waar ik vis waren tot sinds kort voerboten verboden en moest dus alles werpend gebeuren. De volgende dag er achter komen dat je een hele nacht voor Jan met die korte achternaam hebt zitten vissen is natuurlijk erg zuur. Steevast kies ik dan ook voor rigs en/of montages die een groot anti-tangle vermogen hebben. Als montage kies ik dan graag voor het ARC systeem van Gemini, maar aangezien dat het over rigs gaat gaan we daar verder op in. Een rig die ik graag inzet is dan een (semi) stiff rig met een D en als haakaas een wafter (of op andere manier uitgebalanceerd haakaasje). Veel mensen zullen deze rig kennen als de IQ D-Rig, maar is natuurlijk ook goed te maken met andere semi stiff (soft) fluorocarbon lijnen.

Een erg groot voordeel van deze rig vind ik zelf dat hij naast anti-tangle ook nog eens een zeer groot reset vermogen heeft. Het rare aan deze rig is misschien wel dat er toch een blind gedeelte in de rig zit naast ook nog een gedeelte die een verkeerde inhaking zal hebben. Toch is dit een rig die voor mij steevast meer vissen oplevert dan andere rigs. Ook heb ik nagenoeg geen lossers of verkeerde inhaking. Verklaren kan ik het dus niet, maar de resultaten in mijn visserij laten dit wel zien. En resultaten is natuurlijk waar het om gaat. In veel gevallen knoop ik deze dus van soft fluorocarbon zoals IQ, Gamma of de Fox Illusion. Maar je kan deze ook goed maken met andere wat stuggere onderlijn materialen zoals gecoate onderlijnen.

Edwin Stoffels

Als haak gebruik ik meestal een curved shank haak waar ik graag kies voor de Straight Point Gripz van Pallatrax. Een enorm scherpe haak die geen weerhaak heeft, maar ribbels op de haakpunt. Hierdoor zal hij toch goed blijven zitten tijdens de dril, maar tijdens het onthaken gedraagt hij zich als een weerhaakloze haak. Als de situatie het toelaat kan deze rig ook gemaakt worden met een long shank haak.

Ook deze viel ten prooi aan de IQ D-Rig met een wafter
Ook deze viel ten prooi aan de IQ D-Rig met een wafter

Ruud Roedolf – German Rig

Toen Fox een aantal jaar geleden de Edges Curve Medium haken uitbracht was ik direct enthousiast. De agressieve medium gebogen haaksteel helpt de haak te draaien en direct vlees te pakken in de onderlip. Dit in combinatie met de binnenwaarts gedraaide oog en naaldscherpe rechte punt mijn ideale haak. Dat hij mij zoveel vangsten ging opleveren was toen nog geen garantie maar is inmiddels als wafter onderlijn de eerste ’troef’ in mijn rig-map.

Benodigde materialen:

 • Fox Edges Curve Medium
 • Semi stiff rig materiaal
 • Mini hookswivel
 • Hook bead
 • Gewichtje op de lijn
 • Aansteker
Ruud Roedolf

Knoop de rig als een standaard hair rig maar blob de hair strak tegen de steel aan met je aansteker. Bevestig een kleine swivel op de haaksteel en maak deze vast met een hookbead. Stoom de rig boven de waterkoker zodat hij stijf wordt. Loodje bevestigen op de onderlijn. Afronden met een figuur 8 knoop.

De montage van het aas doe ik met baitfloss, die ik blob rondom het aas. Persoonlijk gebruik ik de rig samen met een wafter presentatie, die ervoor zorgt dat de haak op de grond ligt terwijl de wafter op de haaksteel ‘zweeft’. Eventueel ook in te zetten als pop-up rig.

Bob van Biemen – Custom German Rig

Het gros van mijn visserij voer ik uit met een viertal rigs, naargelang de omstandigheden ter plaatse bodemgesteldheid/aasgedrag/strategie) kies ik meestal een van deze systemen. Het zijn de chod rig, mijn eigen versie van de german rig, de (korte) zig rig en een combi rig.

Mijn meest gebruikte onderlijn is de German rig, maar dan met kleine aanpassingen op het origineel. Ik gebruik in de lus die normaal direct aan de quick link bevestigd wordt een kleine micro wartel. De quick link monteer ik dan achterstevoren en fixeer ik met een stukje silicone slang. Dit geeft de haak veel meer ruimte om te draaien en onderin de lip te hangen dan bij een normale German of stiffrig. Een micro wartel draait ontzettend soepel en heeft met meer dan 40lbs ruim voldoende trekkracht. Daarbij heb ik een enorme voorliefde voor stijf nylon achtig materiaal in verband met de zeer lage zichtbaarheid, het zelf resettend vermogen van de rig en de kans tot in de war gooien die nihil is. 

Bob zijn versie van The German Rig
Bob zijn versie van The German Rig

De boilie monteer ik ook met een rig ring en bait floss of met een bait screw zoals hier afgebeeld. Ik vis deze rig nagenoeg altijd met een wafter als haakaas omdat het drijfvermogen van de wafter de haakpunt helpt naar beneden te draaien tijdens het oppakken. De haakpunt vlijmscherp maken met de gom maakt het geheel echt af.

Voordelen:

 • Gooit niet in de war
 • Azende (wit)vissen kunnen hem niet in de war krijgen onder water omdat hij zichzelf reset in de uitgangspositie
 • In combinatie met een wafter zit hij altijd in de onderlip
 • Lage zichtbaarheid van de rig, de wafter bedekt de haak ook grotendeels
 • Met de juiste haak geschikt voor zware omstandigheden en grote vissen, in dit geval een LCA FF01 maat 4
 • Werkt zeer goed op water met hoge hengeldruk

Nadelen:

 • Niet geschikt als popup montage
 • Minder geschikt voor bodemaas montage
 • Niet geschikt bij zware wiergroei en zeer zachte bodems, maar daar zijn mijn andere favoriete rigs dan weer wel geschikt voor.
Bob van Biemen rig

 

Advertentie:

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *