Interview met Ian Thiels

Ian Thiels met zijn derde vangst van de grote schub, dit keer op 33 kg

Dat Ian Thiels in zijn leven veel grote vissen heeft gevangen, daar hoeven we geen doekjes om te winden. Is het mogelijk dat een visseizoen dan nog beter wordt? Kan je nog grotere karpers vangen? Wel het antwoord hierop is zeker ja! 2020 was voor Ian een jaar dat er met stip bovenuit springt. Met de vangst van “de zwarte/black mirror” en de “oude schub” van het Kempisch kanaal was dit jaar voor hem fenomenaal! Maar door de vele mooie en grote vissen die gevangen worden zijn er steeds ook vangsten die onbewust niet de aandacht krijgen die ze verdienen. Daar wil ik het, in dit interview met Ian, nu net eens over hebben.

 

Advertentie:

  Het hoofdpersonage in dit interview is een (hele) grote schub die Ian maar liefst drie keer wist te strikken. Ik tracht jullie mee te slepen in het avontuur dat Ian zo intens beleefde naar de vangst(en) van deze grote schub.

Een mysterieuze zestiger 

Kevin: Eerst en vooral bedankt Ian dat je openstaat voor dit interview en dat je onze lezers mee wil laten genieten van jouw avonturen. Ik val maar meteen met de deur in huis door de eerste vraag te stellen. Hoe is de interesse naar dit water precies ontstaan?

Ian: Wel, het is altijd al een zeer bekend water geweest hier in de Kempen. Vooral door haar grote vissen en enorme moeilijkheidsgraad. Maanden blanken is hier geen uitzondering. Er zijn zelfs al vissers geweest die hun jaar hier afsluiten met een nul op de teller. Ik passeerde dit water eerder toevallig wanneer ik in 2005 neerstreek op een nabij gelegen water. Vrijwel onmiddellijk had dit water een grote impact op mij. Ik wist toen al dat ik hier ooit ging vissen.

De jaren die dan volgden deed ik zo nu en dan wat research over vergunningen en dergelijke maar dit bleek geen sinecure. De vele locals en regels maakten het niet makkelijk. Ik bleef er met enige regelmaat passeren en kon mijn ogen niet van haar schoonheid houden. Sporadisch kwamen er, van dit water, ook wat vangstfoto’s voorbij. Deze mensen investeerden er wel veel tijd en voer in. De moeilijkheidsgraad is dus echt hoog en dit spreekt mij enorm aan.

De zon gaat onder terwijl Ian vist op het water waar de Grote Schub zwemt
De zon gaat onder terwijl Ian vist op het water waar de Grote Schub zwemt

Op een koude zondagavond, laat in het najaar van 2015, zet ik de eerste stappen op dit water. Na een stevig feestje laat ik mij er rechtstreeks afzetten voor de eerste vissessie. Dit was voor mij enorm slopend. Eens uitgepakt voel ik mijn energielevel onder nul zakken. Ik ben zo vermoeid door het gebrek aan slaap dat ik niet verder kom dan mijn bivvy opstellen. Ik ga onmiddellijk slapen zonder mijn hengels in te leggen. “Gelukkig” kan ik de slaap niet vatten dus beslis om snel een setupje in elkaar te steken. Met twee onderhandse worpen hoop ik net achter het talud te liggen. Veel precisie leg ik niet aan de dag (of nacht) want ik wil zo snel mogelijk terug in mijn slaapzak kruipen. Onverwachts krijg ik bij het eerste ochtendlicht een aanbeet op mijn linker hengel, dit resulteerde in een schub van 20 kg rond.

Iets later die ochtend loopt mijn andere hengel onverwachts snoeihard af wat resulteert in een 26kg schub. Het werd mij meteen duidelijk aan de dril dat dit een beste vis ging zijn. Een heel “loom” gewicht. Dit is het startschot om de hengels met meer precisie te positioneren en iets meer secuur te gaan vissen. Iets later die dag in de namiddag weet ik nog een 13kg schub te vangen. Dan weer enkele ogenblikken later krijg ik nog een aanbeet. Deze vis zwemt zich vast. Ik dien er achteraan te gaan en ga zo ver ik kan het water in. De vis komt los en dit resulteert in de eerste vangst van de “grote schub”, dit keer nog op 24.4kg.

Ian Thiels met zijn eerste vangst van De Grote Schub, toen op 24,4 kg
Ian Thiels met zijn eerste vangst van De Grote Schub, toen op 24,4 kg

Weet ik op dat moment veel wat een euforie deze vis in mijn leven nog gaat brengen. Door al het tumult op het water word ik opgemerkt door de viswachters. Ik wordt per direct verzocht het “strijdtoneel” te verlaten of ze dreigen verdere stappen te ondernemen. Door de vele aanbeten en al dit gedoe ben ik mijn gsm kwijtgespeeld. Net nu dat ik deze sessie hier ben afgezet door iemand. Door het kwijtspelen van mijn gsm kan ik dus mijn “Taxi” niet opbellen. 

Wanneer de controle weg is ga ik terug naar de stek in de eerste plaats om mijn gsm te zoeken. Wanneer ik deze niet vind besluit ik om mijn materiaal maar terug uit te pakken. Ik vang nog een 15 kg schub en een 20 kg spiegel. Wanneer ik iets later aan een soort clubhuisje enkele personen zie vraag ik om even te bellen. Door heel deze chaotische sessie heb ik toen niet meer de interesse of intentie gehad om hier nog door te vissen. 

Een veertiger spiegel uit de allereerste sessie
Een veertiger spiegel uit de allereerste sessie

Kevin: Als eerste stappen op dit water kan dit toch al tellen me dunkt. Wanneer en waarom heb je dan weer de stap gezet om er terug achter aan te gaan?

Ian: Die ene chaotische sessie heeft een diepe indruk op mij nagelaten. Het water heeft iets, een bepaalde magische sfeer zeg maar. Het water bleef, de jaren die volgden, dan ook door mijn gedachten spoken. Ik bleef mij maar afvragen hoe ten eerste de grote vissen die ik toen ving er nu moesten uitzien en hoe er nog fenomenaal mooie vissen moesten zwemmen. De geruchten die rond gingen hoe iedereen er zat te blanken waren ook enorm aanwezig. Kortom allemaal aspecten die mij deden beslissen om toch nog maar eens mijn kans te wagen in 2020. Elk type karper die op dit water rondzwemt spreekt mij ook enorm aan, echte oerkarpers. Alle puzzelstukjes vielen gewoon in elkaar om er terug achteraan te gaan.

Kevin: Als je uzelf in een avontuur stort waarbij je het gevoel hebt dat alles klopt leg je een fundamentele basis naar fenomenale dingen. Dit is alvast mijn persoonlijke mening maar die lijk je in dit verhaal wel te staven. Hoe verloopt het vervolg naar dit water en de grote schub?

Ian: De lockdown gooide in deze kwestie wat roet in het eten waardoor ik later dan verwacht terug aan dit avontuur kon beginnen. Het zal rond begin mei geweest zijn dat ik weer voet aan land zette. Ik begon er instant en wist vrijwel meteen een 22 kg spiegel te landen. Volledig weer het slag vissen waar ik gek van ben. Het blijft die sessie ook bij die ene vis. Het plan was om nog wat voer achter te laten en hier de volgende sessie weer te vissen. Die volgende sessie is dit keer een driedaagse sessie. Deze driedaagse vang ik één vis, een schub van 22 kg. Een vis die ik later meerdere keren zou vangen. Een teken dat mijn aanpak werkt.

Deze 22 kg schub heeft in 2020 ook 3x de binnenkant van Ian zijn schepnet gezien
Deze 22 kg schub heeft in 2020 ook 3x de binnenkant van Ian zijn schepnet gezien

Vanaf dan gaan de poppen pas flink aan het dansen. Ik drijf het voeraantal flink op naar 5 kg per keer. Hoe meer ik voer hoe meer veer vissen er vanaf komen. De derde sessie volgen er maar liefst vijf vissen van een 10 kg tot alweer die 22 kg schub. Het voer ging toen bij vertrek naar 10 kg. Weer enkele dagen later ben ik weer terug voor de volgende sessie. Die sessie volgen er maar liefst zes aanbeten van karpers tussen 10 en 18kg. Het kon op deze manier niet lang duren voor ik één van de grote karpers terug ging vangen. Wel waren er al enkele vissen die afgepaaid, dus het was een kwestie van de dikke vissen nog net te vangen voor ze afgepaaid waren.

Kevin: Dat zijn weer flinke aantallen en gewichten. Kan je ons even vertellen wat nu net de doorslag heeft gegeven dat die grote schub(s) voor jouw haakaas ging(en)?

Ian: Op het hoogtepunt voerde ik 15 kg en twee dagen later vis ik er met veel verwachting. Tot mijn grote verbazing bleef het die nacht stil. s’ Morgens kwam er wel weer geluid uit de piepdoos. Wat volgt is een fenomenale dril. De vis tracht telkens naar een nabij gelegen boom te zwemmen die met zijn kruin in het water hangt. Ik zet mijn slip alsmaar vaster om de vis geen kans te geven. Wanneer ik dan na veel zwoegen en zweten de vis in mijn net heb liggen zie ik dat het om de grote 24,4 kg schub van weleer gaat die ik in 2015 al heb gevangen. Ik wist toen dat het die bak was waarvoor ik er zat. De vis was al wel half afgepaaid, maar ging toch nog net tot aan de magische 30 kg grens.

De grote schub voor de tweede maal. 5 jaar later en goed voor 30kg !
De grote schub voor de tweede maal. 5 jaar later en goed voor 30kg!

Om een lang verhaal kort te maken kan ik dus wel stellen dat mijn vele voer en mijn doorzettingsvermogen de doorslag hebben gegeven bij het haken van deze vis. Een goede doordachte voercampagne op het juiste moment en met het juiste aas. Eén hengel links en één hengel rechts van de voerplek heeft voor mij de deur naar de grote vissen open gezet. 

Kevin: Die deur stond inderdaad wijd open maar uiteraard niet zomaar. Wat (buiten zijn formaat dan) trekt je zo aan, aan deze vis ?

Ian: In de eerste plaats zijn bouw. Ook het feit dat deze vis maar enkele keren in zijn leven wordt gevangen maakt mij helemaal lyrisch. Die bepaalde “kempenkarpers” zijn een soort karper dat je in België niet veel meer ziet. Het zijn een soort van oerkarpers die al heel wat jaren leven en waar je gewoon enorm respect voor hebt. Het is spijtig genoeg een ras dat aan het uitsterven is en hoe mooi en sterk de nieuwe generatie karpers ook is ze zullen nooit in de buurt komen van deze vissen. Het zijn ook het slag vissen die op een natuurlijke wijze met weinig vissersaas deze proporties hebben kunnen aannemen. Dit totale plaatje is voor mij het evenbeeld van karpervissen.

Het soort vissen waar Ian het allemaal voor doet. Spijtig genoeg een uitstervend ras.
Het soort vissen waar Ian Thiels het allemaal voor doet. Spijtig genoeg een uitstervend ras.

Kevin: Aan dit mooie eerbetoon kan ik natuurlijk weinig toevoegen. Ik heb vernomen dat door de drukte op je aasbedrijf, Efficient Carp Baits, je vistijd schaars is geworden. Wat drijft je dan keer op keer om toch achter die moeilijke vissen op deze moeilijke wateren te gaan?

Ian: De tijd dat ik in het vissen stop, de prijzen waarvoor ik vis moeten voor mij ook de moeite zijn. Het is inderdaad druk op mijn aasbedrijf maar mijn jarenlange ervaring en mijn aquarium hebben mij geleerd wanneer ik juist de tijd kan vrijmaken voor efficiënt en doeltreffend te voeren en vissen.

Ian haalt veel kennis en informatie uit zijn aquarium. Meer bepaald uit het gedrag van zijn karpers
Ian haalt veel kennis en informatie uit zijn aquarium. Meer bepaald uit het gedrag van zijn karpers

Door dit goed in te plannen en plannen te maken kan ik hier zeker mijn voordeel uit halen. Vroeger viste ik wanneer de werkzaamheden het toe lieten. Nu werk ik net iets meer en iets langer door om op die manier ook meer vistijd achter elkaar vrij te maken. Wanneer ik vroeger een kort nachtje deed en daarna terug ging werken werk ik nu gewoon verder en kan ik op die manier 2 of 3 dagen vrij maken. Deze manier van vissen past de laatste jaren zeer goed bij mij en zo kan ik ook net voor de moeilijke wateren en vissen gaan, targetvissen zeg maar.  

Kevin: Velen zullen denken “living de dream” maar ik kan mij voorstellen dat dit slopend is. Wil je drie aspecten opnoemen die absoluut geholpen hebben bij het kraken van de code?

Ian: Dan kan ik in de eerste plaats meteen mijn aas antwoorden. Met kwalitatief hoogwaardig aas vissen hier dan ook een deftige voercampagne mee opstarten op een stek en in een periode die zich daar echt goed voor aandient. Op die manier is het spelletje eigenlijk vrij simpel te noemen. Wanneer ik aankom en uitpak heb ik steeds het gevoel dat ze liggen te wachten op mijn aas. Op die manier is mijn vertrouwen dan ook torenhoog. Dit ondersteund door scherp te vissen in de zin van goede end tackle en een hoop vertrouwen zijn die aspecten. Ik kan dus stellen dat deze volgorde voor mij telt:

  • Mijn aas
  • Het juiste end tackle materiaal om geen enkele vis een kans te geven
  • Het vertrouwen dat ik in mijn aanpak heb.
Ian vist al jaar en dag met zijn eigen aas Efficient Carp Baits en dit heeft hem zeker geen windeieren gelegd
Ian vist al jaar en dag met zijn eigen aas Efficient Carp Baits en dit heeft hem zeker geen windeieren gelegd

Kevin: Eén 30 kg vis op een heel leven vangen is al een unicum te noemen. Maar jij hebt deze vis maar liefst 3x gevangen. Vind je dit de max of ben je niet echt tuk op dubbel of trippelvangsten ?

Ian: Hangt er natuurlijk wat vanaf over welke vis het gaat. Toen ik hem de eerste keer boven de 30 kg ving (want ik wil er wel even bijzeggen dat ik deze vis de eerste keer op 24.4 kg heb gevangen) was hij half afgepaaid en dit terwijl hij duidelijk de voerstek domineerde. Daarom dat ik in het najaar nog is een shot wou wagen in de hoop deze schub hoepelrond op zijn absolute topgewicht te vangen. Normaal zou ik niet echt voor dubbel of trippelvangsten gaan maar voor deze vis wou ik echt een uitzondering maken. Dit zijn echt het soort vissen die volledig mijn ding zijn. Dit in combinatie met het machtige water en de magische sfeer die er rondhangt was voor mij zeer duidelijk om hier te blijven doorgaan.

Kevin: Toen je deze karper de eerste keer in 2020 gevangen hebt ben je dus blijven doorgaan op dit water. Was dit bewust om hem nog een keer terug te vangen of heb je hier nog andere targets rondzwemmen?

Ian: Doorheen de jacht naar deze schub heb ik op een moment de strijd met een grote vis verloren. Het was een moment dat ik een dubbele run kreeg. Zeker 50 min was ik aan het drillen aan deze vis wanneer hij plots lost. Ik had echt het gevoel dat er een nog veel grotere vis aanhing dan dat ik hier tot nog toe gevangen heb. Ik kan het natuurlijk niet met zekerheid zeggen maar het is een soort buikgevoel. Dit was ook één van de redenen dat ik ben blijven doorgaan. Natuurlijk omdat ik de dikke schub op absoluut topgewicht wilde vangen maar ook omdat deze losser door mijn hoofd bleef spoken. Ik begon meer en meer vissen te dubbelen waaronder die bewuste 22kg schub voor de derde keer. Ik heb toen alles op alles gezet om de dikke schub of de mysterieuze losser nog eens te vangen.

Nog een laatste offensief in de vorm van twee voersessies van elk 10 kg Limited boilies. Tijdens de eerstvolgende sessie blank ik die nacht en lijkt het tafereel van de vorige vangst van de grote schub zich te herhalen. De volgende dag tegen de avond krijg ik een aanbeet. In tegenstelling tot de brutale dril van vorige keer kwam dit keer de vis zonder hevige uitvallen te maken richting mijn net gezwommen. Ik kan hem zonder veel problemen netten en dan zie ik dat het om de grote schub gaat. Dit keer op een absoluut top najaarsgewicht van 33 kg. Ik ben over de moon.

Die sessie heb ik nog drie vissen gevangen. Daarna heb ik er nog twee sessies gevist, één met drie aanbeten waarvan één een dubbelvangst en één sessie die ik blankte. Vanaf toen vond ik het “welletjes” geweest. Ik heb dit avontuur van 2020 kunnen afsluiten met ‘de grote schub’ voor de tweede keer op net 30 kg en de derde keer op 33 kg. In 2020 heb ik hier totaal 8 veertigers, 1 vijftiger en 2 zestigers mogen vangen.

Ian's laatste offensief , twee grote voerbeurten alles of niets en dit resulteerde in 'de grote schub' op een absoluut topgewicht van 33kg
Ian’s laatste offensief , twee grote voerbeurten alles of niets en dit resulteerde in ‘de grote schub’ op een absoluut topgewicht van 33kg

Kevin: Wauw van statistieken gesproken. Nou Ian, last but not least. Ga je nog meerdere 30 kg vissen vangen in je leven ? :-))

Ian: Ik heb er eigenlijk echt geen idee van. Ik heb op dit moment al mijn targets die de 30kg kunnen halen gevangen en heb nog niet echt andere targetplannen. Vissen is voor mij nog steeds genieten. Het spelletje van inleggen en wachten op die aanbeet. Daarna die bepaalde spanning bij een aanbeet is iets dat mij niet gaat vervelen. De vissen moeten voor mij niet echt de gewichtige pan uitswingen. Ik hecht veel meer belang aan de looks van een karper. Een karper moet er in de eerste plaats fenomenaal goed uitzien, een attitude hebben van moeilijk vangbaar en karakter uitstralen. En laat dit nu net aspecten van grote vissen zijn dus er zullen dan hopelijk nog wel 30kg (of meer) vissen volgen.

Tot slot wil ik je alvast hartelijk danken Ian dat je te gast wilde zijn in dit interview! Ik wens je nog veel succes in de verdere toekomst maar ik ben er van overtuigd dat dit in de huidige situatie echt wel goed zit. Aan al onze lezers wens ik iedereen ’tight lines’ en ‘keep an eye on our page’ voor nog meer toffe artikelen! 

 

Advertentie:

 Een reactie op “Interview met Ian Thiels

  1. Jan Pieter zegt:

    Erg leuk intervieuw van een carpclasse visser geweldige en enthousiaste karpervisser zoals ik hem van de intervieuws ken!
    Klasse Ian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *