Karpervissen in de winter met klein aas

Wintervissen met klein aas

De periode is weer aangebroken waarin het water een temperatuur heeft bereikt van een graad of 6. Dat is voor mij een punt waarbij de zakken boilies de schuur in gaan. De pop-ups en partikels zoals hennep en boekweit komen nu op nummer 1 te staan. Een aanpak waarbij je met weinig en klein aas veel kan bereiken.

Attractief vissen met klein aas

Inmiddels is de winter begonnen en zo zit ik nu dan ook weer met vorst aan de waterkant! De vissen hebben de tijd gehad zich vol te vreten om de winter door te komen. Dat is de reden waarom het nu voor mij aankomt op klein aas en een attractieve benadering. Je weet dat ze niet veel meer zullen eten, daarom zal ik hun nieuwsgierigheid moeten wekken. Zelf maak ik graag gebruik van liquids en de kant en klare partikelmixen uit de readymade partikel range van Evolution products. Gooi er wat gebroken Sub-zer0 boilies bij en knijp die fles maar leeg! Juist in deze periode maak ik graag gebruik van de Sub-zer0 die vanaf deze winter ook verkrijgbaar is in de diameter van 14mm. Een licht verteerbare boilie die perfect past bij het gebruik in combinatie met partikels.

Klein aas - Hennep en boekweit zijn voor mij een must in mijn wintervisserij
Klein aas als hennep en boekweit zijn voor mij een must in mijn wintervisserij

Zoals ik al zei bestaat mijn voer en haakaas bij het attractief wintervissen op karper voor mij uit pop-ups, partikels en hennep. Klein voer waarmee je niet snel te veel voert door het kleine concurrerende spul zoals voorn wat er rondzwemt. Om dit af te maken zijn boosters en liquids een absolute meerwaarde in de winter. Door je haakaas en voermix van een extra booster te voorzien zal dit zich meer gaan verspreiden in de waterlagen. Mocht de vis daar in de buurt zijn dan zal zijn nieuwsgierigheid eerder resulteren in een aanbeet.

Succes op het kanaal

Extra attractie zal nu eenmaal meer succes bieden in de koudere maanden. Let wel op! Want dit geldt ook voor witvis 😉 Ach, zien vreten doet vreten zeggen we dan maar! Zo ook hier op het kanaal. Elk najaar start ik mijn visserij op het kanaal weer op. Hierbij voer ik vanaf oktober/september wekelijks de juiste spots aan om tot het einde van het jaar de vis actief te houden. Ik voer vanaf het begin dan best wel flinke aantallen in partikels en boilies om onze vriend de karper op het voer te krijgen. Zo bracht dat anderhalve maand geleden zeker succes met een prachtige dikke kanaalschub van 21,5kg.

Op tijd beginnen met voeren, en vooral divers voeren werpt z’n vruchten af
Op tijd beginnen met voeren, en vooral divers voeren werpt z’n vruchten af

Het vertrouwen zat natuurlijk torenhoog wat betreft de aanpak en om de twee dagen bleef ik de stek voorzien van voer. De nodige visloze sessies volgden maar ondanks de blanks bleef ik stug doorvoeren. Zo zit ik nu ook weer aan het kanaal en voor m’n gevoel klopt alles. De spots voer ik weer aan met een flinke klap partikels en gecrushte Sub-zer0 boilies en ik positioneer m’n rigs er recht bovenop. Welke tijd van het jaar het ook is, ik zal nooit wedden op één paard! Zo vis ik ook nu alle drie hengels verschillend qua rigs. Een pop-up ronnie rig en twee combirigs voorzien van een snowman en een enkele boilie moeten gaan uitvechten welke het meest succesvol is.

Een fel gekleurde pop-up bleek favoriet te zijn
Een fel gekleurde pop-up bleek favoriet te zijn

De ronnie rig met een fel gekleurde pop-up blijkt de juiste keuze te zijn als vroeg in de ochtend mijn rechter hengel ervandoor knalt. Al snel zie ik de vis richting de obstakels zeilen en dus stap ik snel de boot in om boven de vis te komen. Meteen voel ik dat ik met een goede vis te maken heb en niet veel later kan ik een dikke vis het net in loodsen. Terug op de kant kijk ik vol adrenaline naar een goed gevulde mat en dan komt het besef dat ik mijn tweede veertiger van de voerstek te pakken heb. Na het nodige weegspektakel schiet de naald door naar 22kg. Wat een vis!!

Met 22kg mijn tweede veertiger op de voerstek van klein aas
Met 22kg mijn tweede veertiger op de voerstek van klein aas

Dat de voertactiek werkt is wel duidelijk. Door de attractieve aanpak en kleine voedseldeeltjes weet ik een paar mooie vissen te strikken en dus blijf  ik ook lekker doorvoeren. Doe er je voordeel mee door gebruik te maken van de kant en klare partikels uit de readymade partikel range van EvolutionProducts. Denk daarbij aan hennep, boekweit en tijgernoten, maar ook rode mais en maples. Houdbaar buiten de vriezer wat het erg makkelijk maakt bij gebruik van kleine hoeveelheden. Hierdoor kun je in deze periode snel schakelen. Geen gedoe met flinke voorbereidingen maar gewoon lekker snel aan de waterkant. Want juist in deze periode is voor mij elk uurtje extra aan de waterkant  belangrijk. Voeg er wat liquids aan toe om de vissen nog wat meer aan te moedigen. Dan weet ik zeker dat ook jij in de winter je vissen zult vangen.

Al het goeds gewenst voor 2022 en dat we weer mooie herinneringen mogen maken in het nieuwe jaar! ?

Dion Bekkers


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *