Tussen zwijgen & gillen: Het putje (deel 1)

voerboot tijden het lossen van het voer

Het zal een jaar of twee geleden zijn dat ik via een bevriende karpervisser wat informatie kreeg over een klein en afgelegen putje met een interessant visbestand en, niet onbelangrijk, een lage hengeldruk. In de maanden die verstreken kreeg ik steeds vaker foto’s te zien van het kleine watertje en enkele bewoners. Met de drone wist hij prachtige foto’s te maken van de vissen terwijl ze zich onbespied waanden in hun eigen territorium. Hij wist zo ook vast te stellen dat het bestand op het putje vooral uit schubkarpers bestond. Dat bestand werd echter compleet gemaakt met twee bijzonder fraaie spiegels, waarvan hij er zelf één wist te vangen. Het bleek een geweldig mooie vis en zijn vangstfoto heb ik sindsdien regelmatig nog eens bekeken.

 

Advertentie:

Zunnebeld  Op jacht naar spiegelvlees

Na het zien van die spiegelkarper wist ik wel zeker dat ik die vis ook graag wilde vangen. In overleg maakte ik er in het voorjaar van 2020 voor het eerst zelf mijn lijnen nat en viste ik er een paar losse avonden. Allemaal zonder resultaat. Het water, dat volledig omringd wordt door riet en in de zomer flink met wier is gevuld, bleek voor mij niet direct de meest makkelijke noot om te kraken. En eerlijk gezegd deed ik er daar ook niet echt de moeite voor. Door allerlei omstandigheden was het aantal visuren laag en ik koos ervoor om wat vissen te vangen op niet al te moeilijk water.

Een maandje geleden was ik weer eens in de buurt en besloot ik het water nog eens te bekijken. Opvallend was dat er flink gemaaid was en het water nu (tijdelijk) een stuk toegankelijker was. Dit maakte het vooral ook makkelijker om vissen te spotten vanaf de kant en bij het zien van flink wat bewoners wakkerde het vuurtje in mij weer aan. Het werd tijd voor een nieuwe poging! Na flink wat zoekwerk, lezen en vergelijken besloot ik ook voor een nieuwe drone te gaan en tijdens de eerste testvluchten wist ik gelijk een paar vissen vast te leggen op video. Deze drone is een behoorlijk stuk kleiner dan de vorige die ik gebruikte en daar zal ik zeker plezier van gaan hebben in mijn visserij en natuurlijk ook om beeldmateriaal te maken voor CarpFeeling 😉

De hengels op scherp
De hengels op scherp

Socializen met Tom

Na een paar uurtjes struinen zonder resultaat bood de volgende kans zich afgelopen vrijdag aan. Ik was al van plan om een nachtje te gaan vissen, maar zou dit aanvankelijk op een ander water gaan doen. Ik besloot een berichtje in de CarpFeeling groepsapp te plaatsen en vriend Tom was er als de kippen bij. Na onze succesvolle social in de zomer van vorig jaar, en de gezamenlijk review sessie van Markant Carping, zouden we er nu wederom voor één nacht samen op uit trekken.

De dag voor de sessie besloot ik het putje een kans te geven en zo arriveerde ik er aan het einde van de middag om even te schouwen. Niemand te zien en volop vis aan de oppervlakte, gunstig! Direct na aankomst zag ik al een paar schubkarpers langs de kantjes struinen en in het aanwezige riet liggen. Plots zag ik ook een spiegelkarper zwemmen met een paar enorme schijven op de flank, dat moest er zeker één van de twee zijn die ik wilde gaan vangen! De motivatie was hoog, maar bij het opzetten en uitvaren liep alles op z’n Franks. Dat wil zeggen dat ik ieder jaar wel een soort opstartprobleem heb waardoor er allerlei dingen niet goed gaan. Vissen verjagen, continu in de knoop gooien, de lijn in de schroef van de voerboot. You name it, I did it.

Uiteindelijk lukt het met veel pijn en moeite om de twee hengels iets voor 18.00 uur op scherp te hebben. De linker vaar ik uit voor een jonge rietkraag waar ik eerder vis zag zwemmen. De rechter hengel gaat met een chodje in een ondiepe kom. Net nadat de hengels op de steunen liggen arriveert Tom ook al. Met een naderende regenbui besluiten we eerst even de tenten op te zetten. Daarna maakt ook Tom zijn twee hengels in orde. Hij plaatst er één langs de eigen kant en de ander varen we met de voerboot uit naar een open plekje in het midden van het water.

Het is de hoogste tijd om de app van thuisbezorgd op te starten, want we hebben nog niets gegeten! Een uurtje later zitten we bomvol van de (heerlijke) maaltijd en keuvelen we nog wat over van alles en nog wat. Als de avond vordert besluiten we vroeg de slaapzakken in te kruipen na beiden een vermoeiende dag gehad te hebben.

De morgenstond…

Tijdens de nacht blijft het stil, maar ik ben vroeg uit de veren. Vanaf mijn stretcher zie ik meerdere malen karper draaien in mijn hoek en de vis zwemt hoog. Ik besluit er een extra hengel bij te pakken met een enkele haak en een korstje. Een paar broodkorstjes drijven over het het water met de wind mee, als er plots een karper begint te happen. Dat begint er op te lijken! Het duurt niet lang voor ik een kolk zie langs mijn korst en de kort weggezogen wordt. Ik sla… mis. Shit!

Een fraaie schubkarper gaf het startschot van een lekker ochtendje
Een fraaie schubkarper gaf het startschot van een lekker ochtendje.

Terwijl ik mijzelf klaar maak voor een tweede poging zie ik rechts van mij een deining in de kant. Het is precies boven de plek waar één van mijn rigs ligt en in de omgeving van die plek zie ik her en der wat belletjes aan de oppervlakte verschijnen. Dat ziet er goed uit!

Na enkele minuten klinkt er aan de overkant bij de tent een piep uit mijn receiver. Dan nog een piep en rechts van mij ontploft de stek. Een dikke golf en dan tettert de Siren echt af. Ik zet de sprint naar de andere kant in en de inmiddels ontwaakte Tom pakt de hengel vast op. Na een rustige dril door het wier lukt het om een puntgave schubkarper over de rand van het net te loodsen. Hoppa! De eerste van het jaar (ja, ik heb dit jaar nog nauwelijks uren gevist) is binnen en het is een plaatje!

Altijd een fraai moment

De schub wordt op de foto gezet en daarna teruggegeven aan het troebele water. De rig wordt met de voerboot weer op zijn plek gelegd. Daarna besluit ik gelijk ook de andere hengel even opnieuw te positioneren. Deze ligt dus met een chodje in op een stil hoekje, maar door de nacht heen heb ik regelmatig een losse piep gekregen. De montage ligt er nog uitstekend bij. Toch kies ik ervoor om de pop-up wat te verplaatsen en werp een meter of twee links van de oorspronkelijke stek in.

Een spiegel!

Een klein uurtje na de vangst van de schub zitten we beiden lekker aan de koffie te ontwaken. Dan klinken er een paar losse piepen uit de receiver, gevolgd door een run. Het is de chod in de hoek die op het nieuwe plekje is gevonden en direct afloopt. In eerste instantie denk ik nog met een schubkarper te maken te hebben, maar gaandeweg de dril valt ons oog op de bizar mooi beschubde flank van een spiegel. Een spiegel!

De vis wordt voorzichtig afgedrild en geland. Dan blijkt pas echt hoe bijzonder fraai deze vis getekend is! Ik zie gelijk dat het niet dezelfde vis is als de vangstfoto van mijn tipgever. Daaruit concludeer ik dat ik zijn of haar zusje heb gehaakt. En ik weet zeker dat het een zusje is, want ze zit vol kuit! Ook de prachtige spiegelkarper wordt vereeuwigd. Daarbij gaat Tom zelfs met blote benen en in zijn boxer het water in voor een mooie shot. Wat een vent (thanks Tom!) Ik heb wel vaker mazzel in mijn deel van prachtige spiegels, maar deze voelt wel heel erg fijn.

Wat een vis!

We zijn het er allebei wel over eens dat de twee vangsten behoorlijk wat tumult hebben veroorzaakt. Het putje is maar klein en de kans op een derde vangst zal daarom niet erg groot zijn. Tom kan er nog een nachtje aan vast plakken en na overleg met het thuisfront (thanks schat) mag ik ook nog een nachtje mee. Deze nacht bevissen we een heel ander water, maar over het verloop van de sessie kan ik kort zijn: het bleef stil.

Het putje: De spiegelkarper had een opvallende buikvin
“Small imperfections make great memories”

Bij het zien van de bovenstaande foto’s zal je vast begrijpen dat ik daar niet heel erg mee zat. Voor mij was de buit voorlopig even binnen, al zullen het putje en die andere spiegelkarper binnenkort zeker mijn aandacht gaan krijgen 😉

Wordt vervolgd…

 

Advertentie:

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *