Voertips voor in de winter

Voertips voor in de winter

Nu de watertemperatuur weer onder de 10 graden zakt, veranderd er onderwater veel voor de karper. Door de lage temperatuur werken de enzymen die benutbare omzetting van voedsel veroorzaken niet voldoende meer. De karper moet teren op de vetreserves die hij het najaar heeft opgebouwd. Deze vetreserves worden in de winter rechtstreeks aan het bloed geleverd waarbij spijsvertering dus niet aan te pas komt. Door deze vetreserves en het feit dat de enzymen die de voedingswaarden uit het voedsel halen minder werken, eten karpers in de winter daardoor veel minder.

 

Advertentie:

Nash Tackle  



Wat heeft een karper nodig?

Een karper heeft in de winter dan ook ons voer niet nodig! In principe heeft karper helemaal geen voer nodig zelfs. De vetreserve moet voldoende zijn om zelfs de meest lange winter door te komen. Dit betekent dat als we al willen gaan vissen, we aas moeten gebruiken wat niet verzadigend is en in een geringe hoeveelheid wordt gebruikt. Alvorens over te gaan op aas eerst een nog veel crucialer punt. De stekkeuze.

Ondanks dat ik net zei dat karper van zichzelf voldoende vetreserves heeft om de langste winter door te komen, zijn er natuurlijk altijd uitzonderingen. Vooral op drukbezette wateren waar de hoeveelheid natuurlijk voedsel niet in verhouding staat tot de populatie, kan het zijn dat de karper niet verzadigd is en de vetreserve die ze hebben opgebouwd niet toereikend is. Op deze wateren zal voeren en vissen nog tot resultaat kunnen leiden. Op zwak bezette wateren werkt dit natuurlijk andersom.

De juiste stek

Een groot water met een beperkte populatie zal meer beschikbaar voedsel per vis betekenen. De kans dat deze vissen een goede vetreserve opbouwen en in de winter jouw aas laten liggen is dan velen malen groter. Toch zijn ook hier weer uitzonderingen op de regel. Karper blijft van nature een nieuwsgierige en soms vraatzuchtige vis. Een single fluo pop-up kan zelfs in de wintermaanden een nieuwsgierige karper haken als de montage op de goede plek ligt. Dit geldt ook voor de vraatzuchtige vissen die makkelijk vindbaar voedsel wel tot zich zullen nemen.

Fluo pop-ups zijn een knaller in de winter
Fluo pop-ups zijn een knaller in de winter

Zoals je al door hebt gaat het dus om stekkeuze en laat dat nu net het moeilijkste puzzelstukje zijn in de wintermaanden. Het sleutelwoord is dan de mobiliteit van de karper zelf op desbetreffend water. op sommige wateren zullen de karper, dan wel gestaag, toch blijven rondzwemmen. Een mooie voorbeeld zijn de stromende kanalen waar de vis wel actief moet blijven en een extra snack onderweg nog wel kan waarderen. Ook op grote plassen willen de vissen nog weleens trekken. Bijvoorbeeld van hun ligplaats naar een voedselrijke plek waar ze makkelijk aan aas kunnen komen. Op sommige wateren is dit trekgedrag dan weer uitgesloten. Er zijn wateren waar de vis echt passief blijft liggen en vangen is dan ook vaak niet aan de orde. Vanzelfsprekend moet je uitvinden hoe het werkt op jouw water. trucs die ik zelf toepas zijn dan als volgt.

Karperholen

Vaak zijn goede winterstekken, stekken waar de karper zich kan terugtrekken tussen obstakels. Dit kunnen omgevallen bomen zijn, bruggen, pijlers  dukdalven of de randen van vegetatie. Vaak houden ze zich hier in de luwte en in de veiligheid op en blijven daar een langere tijd hangen. Het vissen nabij obstakels is een vak apart maar denk eraan dat een karper in de winter ook veel lomer is. De kans dat je het vissen tegen obstakels (denk aan de visveiligheid!) positief kan laten aflopen wordt dus vergroot! 

Winterse hotspots
Winterse hotspots

Dieptes afvissen

Een tweede tip om karper te vinden is gewoon te gaan vissen op verschillende dieptes. Een tijdrovende maar simpele en effectieve oplossing om te bepalen op welke diepte de vis zit. Vooral op de grotere diepere plassen is deze methode effectief. Door de bodem af te tasten kun je uiteindelijk bepalen op welke diepte de vis vertoefd en kun je de gehele winter op deze diepte blijven vissen. In mijn ervaring zijn schuin aflopende taluuds de ideale winterplekken op groot water. wonder boven wonder zullen vaak niet alle taluuds effectief zijn. Er blijkt een voorkeur te zijn voor sommige plekken. Het afvissen van meerdere kanten van een plaat (dus het afvissen van alle taluden in elke windrichting) kan de beste plaats opleveren. 

Ondiepe wateren

Op ondiepe water met een gering bodemverloop is alles wat makkelijker. Als er geen interessante diepteverschillen zijn te vinden, dan zijn de net besproken karperholen maar ook rietkragen en harde plaatjes zeer interessant. Op deze wateren zijn de zomerstekken vaak ook winterstekken. Als je kans hebt om meerdere gedeeltes van het water af te vissen, dan zul je uiteindelijk wel komen tot de beste stekken.

Waar zitten ze?
Waar zitten ze?

Vissen op zicht

En dan een truc die ik zelf heel graag toepas. De meeste wateren worden in de winter kraakhelder. Wanneer het water het toelaat om naar de bodem te kijken, vaar ik graag rond het water en leg op verschillende plekken kleine voerstekjes aan. Dit zijn vaak een 10tal boilies. Een paar uur later of soms zelf een dag, ga ik kijken welke stekken zijn leeg gevreten. Die stekken waar de boilies weg zijn, zal ik dan later bevissen. Denk hierbij wel aan het watergevogelte! Houd altijd in gedachte dat een meerkoet enorm diep kan duiken en makkelijk een voerplek wegvreet! 

Ze vreten je hele stek leeg
Ze vreten je hele stek leeg

Aas

En dan gaan we over aas praten. Zoals eerder gezegd heeft karper in principe geen voedsel nodig in de winter. Hoe meer we dus voeren met verzadigend aas, hoe minder de karper tot zich zal nemen. Om te bepalen wat verzadigend aas is, dienen we te kijken naar de drie basiseenheden te weten, koolhydraten, vetten en eiwitten. Ik kan je vertellen dat eiwitten en vetten niet relevant zijn in de winter. Eiwitten worden door geringe werking van enzymen niet opgenomen. Vetten werken daarentegen verzadigend. Koolhydraten hebben ze ook niet nodig. Deze energiebronnen zijn niet nodig aangezien je traag en loom zijn. Helaas kunnen we geen aas samenstellen zonder deze basiseenheden. Op welke basiseenheid moeten we dan ons aas concentreren? Op koolhydraten!

Koolhydraten hebben een nihil verzadigende werking. De vis kan zich moeilijk vol eten hieraan en zal meer tot zich kunnen nemen. Koolhydraten komen we veel tegen in zetmelen. Een schrale bol op basis van niet vette melen (maïs of tarwemeel) als paneermeel, koekjesmeel, custard etcetera, kan dus werken! Voeg hieraan toe een minieme hoeveelheid flavour op alcoholbasis (ethyl alcohol, iso propyl alcohol, propyleen glycol, diacetine, triacetine of glycerol in volgorde van uitlekbaarheid) en een beetje sweetner om de bittere smaak van de flavour weg te vagen tezamen met een eitje of ei vervanger, en je hebt een leuke winterbol. Het gebruik van flavours op oliebasis is natuurlijk af te raden. Oliën en aminol worden enorm stroperig in koud water. uitlekken gaat zeer gestaag! 

Van gedroogde vis tot vismeel en vismeelpellets. Houd de hoeveelheden laag!
Van gedroogde vis tot vismeel en vismeelpellets. Houd de hoeveelheden laag!

Ik heb weleens gedacht om amino’s (eetlust opwekkers) en Soja Lecithine (emulgator en lichte laxeerder) toe te voegen aan mijn mix. Toch heb ik nooit extra gevangen door deze toevoegingen. Ook de bekende zemelen worden vaak in winteraas gebruikt. Dit licht voedzame en laxerende ingrediënt, heeft alle voordelen voor een winteraas. Doch blijf ik bij een simpele schrale koolhydraat rijke bol als de ultieme winterboilie.

Nu zullen de jongens die met readymades vissen zich wel afvragen hoe nu te beginnen! Je kan immers niks meer doen aan de basiseenheden van je bol als je al weet wat de verhoudingen zijn. In dit opzicht is het dus beter om op safe te spelen en te spelen met de hoeveelheid voer die je per stek achterlaat. Ga er bij readymades dan altijd van uit dat je boilie verzadigend kan werken! Dit is volgens mij het beste uitgangspunt. Voer dan ook nooit teveel! Hierover later meer.

Zoet of zout?
Zoet of zout?

De onverhitte bol of deeg

Vorig jaar schreef ik al over het gebruik van een onverhitte boilie (niet gekookt of gestoomd) Door een simpele koolhydraatrijke mix te maken op basis van water en deze te rollen tot bollen die je lucht laat drogen, kun je redelijk stevig en attractief aas maken. De voordelen zijn als volgt. Niet verzadigend, doordat de bol niet verhit wordt, een prima uitwaseming van lokstoffen, op den duur een gelachtig attractief laagje om je bol heen en mocht je op de verkeerde stek zitten, dan zal de bol na een 4 uur ook nog eens uit elkaar vallen en zullen de witvissen het voer opeten voordat deze kan verzuren. Je kan dit deeg natuurlijk ook nog om een stukje kurk kneden voor een mooie pop-up presentatie.  Het zelfde geldt natuurlijk voor deeg gemaakt van koolhydraatrijke melen. 

Partikels

Partikels kunnen in de wintermaanden zeer effectief zijn. Vooral partikels die veel zetmelen bevatten als maïs, zijn ideaal. Ook tarwe of peulvruchten (bonen, kikkererwten etc.)  zijn interessant maar gaan meestal gepaard met ook nog een redelijke dosis eiwitten (circa 10%). Het gebruik van oliehoudende noten is minder geschikt zoals (Redskin) pinda’s of tijgernoten. Deze bevatten namelijk behoorlijke vetpercentages. Voeren hiermee in de winter kan natuurlijk. Houd alleen de hoeveelheden gering! Misschien het beste alternatief is dan nog de oldskool maïskorrel. Zorg er ten alle tijden voor dat je partikels goed zijn geweekt en het liefst gekookt! Doordat het spijsverteringsproces van de karper in de wintermaanden al op een laag pitje staat, zal voedsel langer aanwezig zijn in het darmstelsel van de vis. Zorg dus dat de partikels voldoende zijn uitgezet! Voeren met vette vleesproducten als Luncheon meat, Corned beef etcetera, zal ik overigens achterwege laten. 

Partikels als winteraas
Partikels als winteraas

Levend aas

Levend aas is ook een goed alternatief in de winter. Aassoorten als maden, wormen en casters benaderen het dichts het levende natuurlijke voedsel van de karper. Deze kronkelende hapjes zullen karper nog kunnen verleiden tot een aanbeet. Maak kleine plekjes aan met dit aas en let goed op de witvisintensiteit op jouw water! een grappig gegeven wat ik overigens veel zie is dat vissers aan de gang gaan met boilies met daarin de geuren van natuurlijk voedsel. Denk hierbij aan boilies met een flavour van bloodworm, redworm of muggenlarven. Ondanks dat deze boilies best zullen vangen, zullen zij echt niet zo maar gezien worden als natuurlijk voedsel. Die ronde knikkers zullen nooit zo snel worden geassocieerd met natuurlijk voedsel tenzij de karper vanaf kleinst af aan ermee is opgegroeid. 

Pop-ups

Als laatste de pop-ups. Een echt winteraasje wat het prima doet single bait of op een klein bedje van partikels. Felle kleuren die goed visueel zichtbaar zijn, hebben mijn voorkeur. Volgens velen is overigens een witte pop-up de ultieme kleur in de winter!

Welk aas ga jij gebruiken deze winter?
Welk aas ga jij gebruiken deze winter?

Strategie

En dan wellicht wel het belangrijkste onderdeel van dit artikel. De strategie. Hoe gebruiken we ons voer nu op de juiste manier? Allereerst kan ik stellen dat licht verzadigbaar aas in een grotere mate gevoerd kan worden als verzadigbaar aas. Voer je met maïs of schrale boilies, dan kun je er meer van kwijt zonder dat de vis genoeg er van heeft. De beste strategie is om in het najaar als de vis hongerig is, te beginnen met het opzetten van een voercampagne. Buiten dat je een plek creëert waarvan de karper weet dat er iets te halen is, bouw je een nog iets veel belangrijkers op. Namelijk vertrouwen in het aas. Dit vertrouwen is in de wintermaanden essentieel om karper doen te besluiten het aas op te pakken.

Een afwijkend soort aas zal de karper meer wantrouwen en in de wintermaanden zal dit al snel leiden tot vermijding hiervan. Vis in de wintermaanden dan ook met een aas waar de karper al vertrouwd mee is!
Daarbij komt dat je moet zorgen dat de karper actief blijft. Dit kun je doen door niet te gecentreerd te voeren. Verspreid enkele boilies voeren zorgt ervoor dat de karper moet zoeken en dus actief blijft. Gecentreerde voerplekken, mits je die maakt op echte winter hotspots, zie het kopje ‘karperholen’ raad ik zelf af. Verspreid voeren heeft als laatste het voordeel dat je een groter gebied beaasd en daarmee meer kans hebt dat de karper op je aas stuit. 

Qua hoeveelheden acht ik een paar pond tot een halve kilo maïs genoeg. Qua boilies (gebaseerd op readymades) zou ik kiezen voor een 20tal boilies die verspreid worden aangeboden. Mijn inziens ligt de sleutel dan ook in het actief houden van de vis door het verspreid voeren van onverzadigbaar aas! Zo kun je de vis het beste vasthouden!

En als laatste: voer in het water gooien is makkelijk, voer uit het water halen veel moeilijker! Succes ermee!

 

Advertentie:

 



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *