Voorbereiding op het voorjaar

Alles wordt weer netjes geordend voor het voorjaar

Het is al enige tijd geleden dat ik van mijzelf heb laten horen, want we schrijven vandaag alweer 8 maart 2022. De afgelopen 6 maanden heb ik mij vooral met burgerlijke zaken beziggehouden en nauwelijks tijd doorgebracht aan de waterkant. Werk, school en een grote verbouwing hebben mij een half jaar lang van de waterkant gehouden. Maar nu alles in de afrondende fase zit, gaan we ons weer focussen op het voorjaar! Onder het motto van: ‘Een goede voorbereiding is het halve werk’, ben ik begin januari van start gegaan met de plannen voor het voorjaar. In dit artikel neem ik jullie mee in mijn voorbereiding op het voorjaar.

 

Advertentie:

Zunnebeld  Waar ga ik starten?

De eerste en belangrijkste vraag is natuurlijk: Waar wil ik dit jaar mijn jaar starten? Omdat ik relatief ‘nieuw’ ben in deze omgeving, was dit voor mij ook nogal een zoektocht. Vorig jaar heb ik meerdere keren op een mooi kanaal gevist en ook dit jaar is dit de plek, waar ik mijn slag hoop te slaan! Voor het bepalen van de stekken gebruik ik, net zoals velen onder ons, Google Maps. Het voordeel hiervan is dat ik zo het hele kanaal stap voor stap kan langslopen en mogelijke hotspots kan markeren. Doe hier je voordeel mee!

Voorbereiding voorjaar
Naast het bijhouden van stekken in Google Maps, houd ik ook een boekje bij waarin ik aantekeningen kan maken voorafgaand of gedurende vissessies.

Zoals net gezegd is mijn oog dit jaar gevallen op een onderbreking van een uitgestrekt kanaal. Ik weet dat er in de zomer een groot lelieveld ligt, waar de vissen graag rondhangen. Dit lelieveld ligt op een relatief ondiep stuk van het kanaal en dit is tevens één van de weinige onderbrekingen op dit kanaal. Mijn verwachting is dat de vissen hier zullen gaan verzamelen om te gaan paaien. Ook het bodemverloop is hier erg gunstig. Dit bekijk ik via de app: Navionics. Dit is een betaalde app, waarbij je op bijna alle wateren ter wereld de actuele diepte kan zien. Deze dieptekaarten worden dagelijks aangepast door alle schepen die hier overheen varen en hun gemeten diepte hierin uploaden. Het is geen goedkope app, maar kan je wel voorzien van wat extra informatie!

Op onderzoek uit

Na het bepalen van de stek, is het tijd om de stek is in levenden lijve te gaan bekijken. Tijdens het bekijken word ik vergezeld door een hengel, stuk lood, voerboot met dieptemeter en een setje distance sticks. Ik begin door met mijn voerboot wat rondjes over het stuk te varen. Op de dieptemeter zie ik wat vuil staan, wat duidt op het afgestorven lelieveld. Dit is de stek die ik voor ogen had! Ik besluit nog wat verder bij het vuil weg te varen en zie de diepte, op de dieptemeter, oplopen naar zo’n 1.6 á 1.8 meter. Hierna besluit ik de bodem nog te inspecteren met een stuk lood, meet ik wat afstanden met de distance sticks, waarna ik huiswaarts ga voor een warme bak koffie.

Nu ik de stek heb bepaald, kan ik mijn tackle hierop gaan klaarstomen. Alle molens worden voorzien van wat extra vet, opgepoetst en de spoelen worden voorzien van nieuwe lijn. Aangezien ik op een relatief korte afstand vis, zo’n 60 tot maximaal 80 meter, spoel ik ze op met een nieuwe fluorocarbon lijn. Het voordeel is dat deze lijn weinig rek heeft, slijtvast is en zinkt als een baksteen. De reservespoelen worden voorzien van een zinkende gevlochten hoofdlijn.

Voorbereidingen voorjaar
Een opgeruimde rigbox is onderdeel van mijn voorbereiding op het voorjaar

Voorjaarsschoonmaak

Ook de tas krijgt een grondige opruimbeurt. Dit doe ik meestal door mijn tas leeg te maken, even de stofzuiger er doorheen te halen en aangezien alles er dan toch uit ligt, kan ik gelijk een balans van mijn end tackle opmaken. In mijn tas zitten de essentiële items die afgestemd zijn op mijn visserij. Nu ik mijn stek heb bepaald, kan ik hier ook mijn tacklebox, rigboxen en loodtasjes hierop gaan inrichten. Onnodige items zoals 28 en 56-grams loodjes gaan uit het loodtasje en de 170-grammers gaan erin. Misschien ben ik hier erg dwangmatig in, maar dit zorgt er mij voor dat ik niet onnodig spullen meezeul, die ik toch niet ga gebruiken. Verder maak ik tijdens het doorlopen van mijn tas een boodschappenlijstje, zo weet ik gelijk wat ik nog moet bestellen. Meerdere vliegen in één klap dus!

Ook de rigboxen ontspringen de dans niet! Alles wordt netjes geordend en nu ik weet hoe de bodem eruitziet, kan ik hier rigs voor gaan knopen. Sinds vorig jaar vis ik veel met de WK (Willem Kwinten) rig. Omdat de kans groot is dat ik de vis moet blokken van het lelieveld, wordt dit ook dit jaar mijn eerste keuze! In totaal knoop ik zo’n 60 á 70 rigs, die zo goed als klaar zijn om het water in te gaan! Ook worden er nog wat extra ronnie- en chodrigs geknoopt! Misschien een beetje aan de hoge kant, maar voorkomen is beter dan genezen!

Voorbereiding voorjaar
Hopelijk verloopt het komende voorjaar net zo succesvol als vorig jaar!

Voor de rest worden ook de potjes met haakaas schoongemaakt en bijgevuld, de voorraad met boilies en tijgernoten wordt aangevuld en niet te vergeten: de batterijen van de beetmelders en ontvanger worden vervangen!

Aan mijn voorbereiding op het voorjaar zal het dus niet liggen! Of al deze voorbereidingen zijn vruchten af hebben geworpen, kan ik jullie pas na het voorjaar vertellen! Dan zal ik terug zijn met een recap van het voorjaar!

 

Advertentie:

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *