Groot water: waar begin ik?

Ik ben zoals de meeste van jullie begonnen met vissen in kleine stadsgrachtjes. Lekker overzichtelijk en een grote kans op vis. Een goede manier om de fijne kneepjes onder de knie te krijgen. Toch begon het al heel snel te vervelen en met de randmeren 'om de hoek' was het hoog tijd het wat groter aan te pakken. Een flinke uitdaging!


De vaargeul. Op de meeste wateren een topstek!

Groot water is best wel eng wanneer je normaal gesproken je rig 50 meter van je af onder een overhangende tak parkeert. Want waar begin je met 3000 Ha water en geen zichtbare stekken voor je mik?? Allerlei vragen spelen er op. Waar ga ik zitten? Wel of niet voorvoeren? Op welke diepte? Welk aas? Welke rigs?….


Prachtige 'wilde' karper

Wanneer je besluit groot water aan te pakken spelen er een aantal factoren een grote rol. Laten we daarom maar beginnen met in mijn ogen één van de belangrijkste, namelijk de wind. De wind kan namelijk het verschil maken tussen vangen of blanken.

De wind is verantwoordelijk voor twee van de belangrijkste levensbehoeften van de karper, namelijk zuurstof en voedsel. Een flinke bries zorgt voor stroming in de bovenste waterlaag, wat op zijn beurt kleine voedseldeeltjes en zuurstof met zich meebrengt. Hoewel deze voedseldeeltjes te klein zijn voor de karper, voeden kreetjes, slakken en insecten zich hier mee. Hier is de karper dan weer wel dol op.


Met de wind mee

Door de windrichting te volgen kan een karper dus snel en gemakkelijk natuurlijk voedsel lokaliseren. Combineer dit met een zuurstofrijke spronglaag en je kunt je voorstellen dat een karper zich hier helemaal thuis voelt.

Ga dus op zoek naar een stek waar de wind al een aantal dagen op staat te blazen. Zo kun je er vrijwel zeker van zijn dat je goed zit.


Maïs. Goedkoop en ze zijn er dol op!

Wanneer je aan een het water staat zijn er op het eerste gezicht (meestal) geen stekken zichtbaar. Hiervoor zul je je echt moeten 'verdiepen' in het water. Met een dieptemeter en / of peilhengel ga je op zoek naar bodemverschillen. Door stroming in het water (die ook wordt veroorzaakt door wind) worden voedseldeeltjes tegen de randen van deze bodemverschillen geduwd. Een taluut biedt dus naast beschutting veel natuurlijk voedsel. Het mag voor zich spreken dat dit vis (karper) aantrekt.


Dit ziet er goed uit!

Wanneer ik het over bodemverschillen praat heb ik het niet alleen over de bodemgesteldheid, maar alle onderbrekingen. Op een water met veel vegetatie (wier) zijn de kale plekken vaak ware trekpleisters. Op water waar geen bijna geen plant te vinden is, kan ik het je aan raden een rig naast 'die ene bos wier' te droppen.


Dan zijn we nu aangekomen op het onderwerp wat veel vissers het meeste bezighoud, namelijk het aas. Dit is het gene waar je ze uiteindelijk mee moet verleiden tot een aanbeet. Toch kan ik hier vrij kort over zijn. Vis met het aas waar jij het meeste vertrouwen in hebt. Zowel boilies als partikels werken altijd wel. Wanneer het mogelijk is partikels in te zetten zou ik dat zeker doen. Combineer het met boilies en je houdt ze lekker lang op de stek. Dit verzacht ook de kosten wanneer je besluit voor te voeren.

Erwin van Hensbergen

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.