Grote zigs voor grote karpers

Vissen met grote zigs: Ik spray het foam voor het ingooien vaak in met Citruz spray voor meer attractie

De Engelsman Rob McGloin heeft de afgelopen 3 voorjaren geweldige zig resultaten behaald door over te schakelen naar grote zigs. In het onderstaande artikel vertelt hij over zijn visserij en hoe hij dit heeft toegepast:

 

Advertentie:

CC Moore  “Het is de start van een nieuw seizoen op het Horton complex en ik ben terug op ‘Kingsmead 1’. Mijn broer John en ik hebben hier de afgelopen twee voorjaren veel tijd doorgebracht. Het is een geweldig water om te ziggen en gedurende de eerste maand van het voorjaar is dat de enige tactiek waar je echt succes mee behaalt. Zoals gewoonlijk wordt dit echter niet gedaan door het gros van de andere vissers. De meeste vissers hebben toch een voorkeur om op de bodem te vissen en flink te voeren. Ze lijken te vergeten dat we nog maar net uit de wintermaanden komen.

Buiten het overvoeren is één van de meest gemaakte fouten van vissers dat ze simpelweg niet verplaatsen van stek. Je moet het water in de gaten houden voor tekenen van vis. En als je die tekenen ziet dan moet je er ook bovenop zitten. Zie je ergens vis? Dan moet je direct verplaatsen.

Houd het water goed in de gaten en wees voorbereid om te verkassen
Houd het water goed in de gaten en wees voorbereid om te verkassen

Om snel te kunnen verkassen is het raadzaam om zoveel mogelijk overbodige spullen achterwege te laten, ondanks de mindere weersomstandigheden. Zorg dat je licht bepakt bent zodat je snel de steunen uit de grond kan trekken en kan verkassen. Ik neem alleen een paraplu, een stoel en wat kleine spullen mee. Op die manier ben ik zo weg als het moet. Ik kijk continu naar tekenen van vis, al zijn ze subtiel. Soms zie je alleen een vlak stukje water aan de oppervlakte. Ze zitten dan echt niet in de buurt van de bodem en azen daar zeker niet.

Natuurlijk is er een goede tijd voor het vissen met bodemaas, maar dit is zeker niet die periode. Als de vissen hoog in het water zwemmen is het simpelweg zonde van je geld om al dat aas erin te gooien. Later in het seizoen voer ik ook graag, maar gedurende de maanden maart en april gebruik ik alleen twee stukjes zwart foam.

Een groot stuk zwart foam lijkt alsnog klein de bek van een grote vis
Een groot stuk zwart foam lijkt alsnog klein de bek van een grote vis

Mijn zig setup is misschien wat ongewoon. Ik gebruik een haakmaat 7, wat door velen als te groot wordt ervaren. Ik schuif ook een stukje tube over het haakoog, waardoor de bocht van de haak nog groter wordt en het aas beter wordt gepresenteerd. Mijn ervaring is dat de vissen groot aas ook graag pakken, het is ook beter te zien voor de vis. Het zijn grote vissen met grote bekken. Dat grote stuk foam ziet er misschien wat lomp uit als je het ingooit, maar het ziet er klein uit in de bek van een grote vis. Hoe groter hoe beter is dan ook mijn ervaring. 

Begrijp me niet verkeerd, ik heb ze op allerlei soorten haakaas gevangen. Ik heb geprobeerd om wat af te schalen en te vissen met kleine stukjes foam en zig bugs. Op beide ving ik veel vis, maar ik greep toch altijd weer terug naar die grote stukken foam. Ik heb altijd betere resultaten gehad wanneer ik overstapte op groot aas.

Mijn zig set-up is wat ongewoon, maar het werkt!
Mijn set-up voor grote zigs is wat ongewoon, maar het werkt!

Voor ik ingooi spray ik Citruz over het foam om het haakaas te voorzien van een hogere attractie. Ik vis vaak met één geflavourd stukje foam en één ongeflavourd stukje foam. Op beiden heb ik vis gevangen, maar de meeste kwamen toch op het stukje foam met spray. Ik presenteer mijn haakaas het liefst in de bovenste 60 cm van de waterlaag. De vissen zwemmen altijd rond onder de oppervlakte, zelfs bij koud en nat weer. Op K1 is het grootste deel van het water ongeveer 4 meter diep. Dat betekent dus dat je vrijwel overal rond het meer met een zig van 3,6m kunt vissen.

Het water staat in deze tijd van het jaar vaak wat hoger dus het is aan te raden om af en toe even te peilen met een marker. Na alle regen vis ik vandaag met zigs van 3,9m. Op sommige plekken is het echter wat ondieper en moet ik de zig aanpassen tot 3m of 3,3m als ik die plekken wil bevissen. Het is belangrijk om die diepte goed te hebben. Ik verkies namelijk een lange zig vanaf het lood en ben geen fan van adjustable zig rigs.

Vissen met grote zigs: The One, een prachtige volschubspiegel die mijn hattrick compleet maakte
The One, een prachtige volschubspiegel die mijn hattrick compleet maakte

Het werpen met lange zigs is ook makkelijk, in tegenstelling tot wat veel mensen denken. Het is net als in inwerpen met een normale set-up. Je legt het stukje foam achter je op de grond en door de grootte ligt de haak niet op de grond. De lengte van hengeltop tot het lood is normaal. Ik raad je wel aan om je paraplu of tent niet strak achter je hengels te plaatsen. Plaats hem bijvoorbeeld aan een zijkant om jezelf meer ruimte te geven met inwerpen. Wees je bewust van je omgeving. Ik gebruik een set-up met loodclip om het in de war gooien te voorkomen. Daarbij gebruik ik een lood van 4 oz (113 gram). Het grote stuk foam is eenvoudig te volgen tijdens de worp en gedraagt zich ook als een soort parachute. Je kunt goed zien of je hem in de war gooit of niet.

Ik vis met strakke lijnen voor de beste beetindicatie. Dat geldt niet alleen voor aanbeten maar ook voor lijnzwemmers. Deze herken je als enkele piepjes en rukjes aan de lijn. Deze lijnzwemmers hebben als voordeel dat je weet waar de vissen zich ophouden. Als je enkel lijnzwemmers hebt hoef je alleen je lood een paar meter in te draaien. Opnieuw ingooien is niet nodig omdat het haakaas drijft en nergens vast zal komen te zitten.

Vissen met grote zigs: Ik spray het foam voor het ingooien vaak in met Citruz spray voor meer attractie
Ik spray het foam voor het ingooien vaak in met Citruz spray voor meer attractie

Als ik terugkijk op het vorige voorjaar was dit een zeer productieve start voor ons. Het was erg druk bij aanvang van het seizoen, maar ik wilde een grote karper vangen en wist dat ik hiervoor op K1 de beste kansen had. Ik besloot om de drukte voor lief te nemen. Naarmate er stekken vrij kwamen verkaste ik enkele keren om zo de vis te zoeken. Na twee dagen kwam er een stek vrij die ‘Troodies’ wordt genoemd. Vanaf deze stek zag ik vissen zwemmen richting het midden van het water en mijn broer sloot aan op de stek naast mij.

In deze tijd van het jaar houden de vissen zich vaak op in het midden, in een gebied dat bekend staat als de Bermuda driehoek. Ook als je de vissen niet daadwerkelijk ziet zwemmen is dit gebied een goede uitvalsbasis. Ik viste beide hengels op ongeveer 75m uit de kant. De tactiek was simpel: twee zigs van 3,6m. Het kon eigenlijk niet simpeler!

Mijn eerste aanbeet kwam gedurende de eerste ochtend op de nieuwe stek. Het was ‘the One’, een prachtige volschubspiegel van zo’n 13 kg die ik al tweemaal eerder had mogen vangen. Deze keer kwam hij echter op een zig, waardoor ik een zuivere hattrick had. Ik ving hem namelijk op de bodem, aan de oppervlakte en nu aan de zig.

Grote zigs voor grote karpers. En deze was groot!
Grote zigs voor grote karpers. En deze was groot!

De volgende ochtend rond 5 uur gebeurde er iets speciaals. Ik kreeg een snelle aanbeet en de vis was duidelijk van groot formaat. Ik zette bewust geen hoge druk omdat ik wist dat ik veilig kon drillen dankzij afwezigheid van wier en obstakels. Door de grotere haken heb ik er vertrouwen in dat de vis niet loskomt als je normale druk houdt. Ik vis doorgaans met mijn broer en als we vlak bij elkaar zitten helpen we elkaar. Zo hebben we onze beetmelders in elkaars receivers geprogrammeerd zodat we van elkaar weten dat we beet hebben. Als je met zulke lang zigs vist kan het soms lastig zijn om een vis alleen te landen. Het kan, maar je hebt wel een verlengde schepnetsteel nodig. Het is makkelijk om als team te werken en toen John de aanbeet hoorde kwam hij naar mij toe om het net te hanteren.

Het is makkelijker om iemand te hebben die je helpt
Het is makkelijker om iemand te hebben die je helpt

Het vroor en we stonden beiden te rillen in de koude wind, rustig wachtend tot de vis zichzelf had moegestreden. Uiteindelijk kwam hij omhoog en John stak het net eronder. Hij was groot, heel groot! Ik herkende de vis als ‘the Scarred mirror’, de een na grootste vis van het water. Hij woog ruim 22 kg. Het was geen record omdat ik een week eerder één van de grote vissen van Chuch lake wist te vangen, maar dit was duidelijk mijn grootste vis op de zig en een vis die ik graag wilde vangen.

Gedurende de daaropvolgende weken vingen we samen 15 vissen, waarbij mijn broer ook een andere topvis ving. Ook ‘Mr Pink’, een vis van ruim 20kg, viel voor een groot stuk foam. We bevisten het hele water en trokken de vis achterna. Dat is het mooie van deze methode, je bevist geen specifieke plekken maar kunt overal terecht op het water. K1 was hier uitstekend voor geschikt omdat het een vrij monotoon bodemverloop kent.

One happy angler
One happy angler

Terug naar het heden. Het seizoen is nu twee dagen open en door de slechte weersomstandigheden is de visserij nog niet best. Tot nu toe hebben we pas twee aanbeten gehad, vissen van 11 en 19 kg, beiden op een groot stuk zwart foam dat we kort onder het wateroppervlak vissen. In die tijd zijn er nog geen aanbeten geweest op bodemaas. Ik denk dat er meer zou zijn gevangen als er meer mensen zouden ziggen…

Ga zelf aan de slag met grote zigs

In de onderstaande foto’s laat Rob zien hoe hij zijn grote zigs en presentaties maakt.

Grote zigs maken - Stap 1: Knip een stuk foam ter grootte van je duimnagel af
Knip een stuk foam ter grootte van je duimnagel af
Grote zigs maken - Stap 2: Knip de gewenste onderlijnlengte af en maak een lus aan het einde
Knip de gewenste onderlijnlengte af en maak een lus aan het einde
Grote zigs maken - Stap 3: Haal de lus met een boilienaald door het foam en zet het vaste met een stopper
Haal de lus met een boilienaald door het foam en zet het vaste met een stopper
Grote zigs maken - Stap 4: Neem een Claw haak (maat 7) en zorg dat de bocht van de haak het foam net raakt
Neem een Claw haak (maat 7) en zorg dat de bocht van de haak het foam net raakt
Grote zigs maken - Stap 5: Leg een knotless knot met 8 wikkelingen
Leg een knotless knot met 8 wikkelingen
Grote zigs maken - Stap 6: Schuif een klein stukje siliconen tube over het haakoog. Je rig is nu klaar. Veel succes!
Schuif een klein stukje siliconen tube over het haakoog. Je rig is nu klaar. Veel succes!

Originele tekst: Rob McGloin (vertaald vanuit Engels)
Fotografie: Oli Davies

 

Advertentie:

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *