Inzoomen op BeetTracker: Vang meer door het registreren van je vangsten

beettracker

We hebben er allemaal wel eens van gehoord. De één gebruikt het heel fanatiek, de ander onthoudt alles in zijn hoofd en dan heb je ook een groep die er totaal niet mee bezig is. Wat precies? Een logboek, voor het bijhouden van je vangsten. Of nog preciezer, van je aanbeten. Want meten is weten! Als je genoeg data verzameld hebt kan je dat gebruiken om betere beslissingen te nemen aan de waterkant. En als je dan zo’n logboek gebruikt, dan zijn er daar ook weer verschillende smaken in. De één heeft een pen en notitieboekje, de ander houdt zijn notities digitaal bij en dan zijn er ook vissers die een speciale app gebruiken. Eén van deze (gratis) apps is BeetTracker en in een serie artikelen zullen we inzoomen op het gebruik ervan.

 

Advertentie:

CC Moore  



Wat zijn de voorbeelden van zo’n app? Is het wel verstandig om zomaar even al je aanbeten toe te voegen aan een app? Wie kan daar allemaal nog meer naar kijken? En hoe kan je er je voordeel mee doen?

Het ontstaan van een vangstenlogboek app

BeetTracker is zo’n app. Beschikbaar voor zowel Android als iPhone, maar ook op je PC / laptop via je browser. Je kunt er al je aanbeten mee registreren, foto’s toevoegen en nog veel meer. Daarover later meer. Eerst wil ik kort stilstaan bij het ontstaan van de app. Daarvoor moeten we een paar jaar terug in de tijd en wellicht is het dan ook handig als ik mijzelf kort introduceer voordat ik verder ga. Ik ben Johan Hendriks en de maker van BeetTracker. Ik ben al sinds mijn 15e met computers en programmeren bezig. Daarnaast ben ik ook fanatiek karpervisser. Althans, de laatste jaren weer. Tussendoor heb ik een periode gehad dat ik andere dingen zoals mijn vrouw, ons huis en de kinderen veel meer prioriteit gaf.

log je vangsten met beettracker

Vroeger hield ik al een logboek bij. Met pen en papier in een notitieboekje. Toen ik weer wat fanatieker ging vissen, wilde ik mijn aanbeten weer gaan registreren. Liever niet meer met pen en papier, maar digitaal. Want als je het digitaal goed bijhoudt, dan kan je er ook op analyseren en rapporteren. Dan kan je conclusies trekken die eerst een stuk lastiger te maken waren. En toen begon mijn zoektocht. Ik vond wat apps. Maar de één was nog logger of omslachtiger dan de ander. Een aanbeet registreren kostte meer tijd dan een hengel opnieuw uitvaren. En andere apps waren in mijn ogen niet compleet of onbetrouwbaar. Ergens vind ik het toch fijn om te weten dat niet iedereen met mijn data aan de haal kan gaan. Mijn conclusie: dan maar zelf bouwen. Een leuk hobby-projectje!

Wat moest BeetTracker allemaal bevatten?

Een eisenlijstje voor mijn eigen app was zo gemaakt:

  • Ik wilde aanbeten kunnen registreren. Zowel vangsten als lossers.
  • Bij vangsten moeten uiteraard foto’s opgeslagen kunnen worden. 
  • En als je dan toch foto’s kiest bij een aanbeet, dan kan je direct uit de foto de datum, tijd en locatie ophalen. Want de huidige telefoons slaan dat allemaal op “in” een foto. Dat scheelt weer invultijd!
  • Weerinformatie, heel belangrijk. En dat kan je ook weer automatisch ophalen als je datum, tijd en locatie hebt. Nog minder invullen dus.
  • Gewicht en lengte, hoewel voor mij lengte minder belangrijk is. Maar wie weet, in de toekomst…
  • Soort vis
  • Aas en type onderlijn
  • Vrije notitie, altijd handig om je verhaal nog in kwijt te kunnen.
  • Statistieken!!
  • Misschien willen anderen deze app ook wel gaan gebruiken, dus houdt rekening met beveiliging, versleutelen van de data en flexibiliteit in manier van registreren, iedereen moet het kunnen gebruiken!

Zo stond er een aantal maanden later een eerste testversie klaar om te gaan gebruiken. Aanbeten registreren was peanuts. Omdat de meeste data uit de foto’s gehaald kon worden kon ik binnen no-time een volledig gevulde aanbeet noteren. Daardoor kon ik me ook snel gaan focussen op de statistieken. Want de data stond goed. Nu kon ik de rapportages gaan bouwen. Snel daarna besloot ik dat het tijd was om dit moois te delen met anderen en de app officieel -gratis- in de appstores te plaatsen. Ja, gratis, want BeetTracker is een persoonlijk hobby-projectje en als “goodwill” beschikbaar voor iedereen die met de hengelsport bezig is. BeetTracker was “geboren”.

BeetTracker in gebruik

Ondertussen zijn we een aantal jaar verder en wordt de app door veel gebruikers intensief gebruikt. Niet alleen door karpervissers, want de app is zo opgebouwd dat elke type visser het kan gebruiken. Je kunt aangeven welke data je wel en niet wilt opslaan. Dat wat je niet wilt opslaan, zie je ook niet. En dat houdt het geheel overzichtelijk. Als je je aanmeldt, word je gevraagd wat voor type visser je bent en dan geeft BeetTracker je al een voorstel hoe jij je aanbeten kunt bewaren. Eigenlijk is alles erop gericht om met zo min mogelijk moeite de app te gebruiken.

Daarnaast staat beveiliging hoog in het vaandel. Want ondanks dat in mijn visserij niet alles geheim hoeft te zijn, snap ik maar al te goed dat je niet wilt dat iemand al je data gebruikt voor eigen gewin. Daarom is vanaf het begin van de ontwikkeling van BeetTracker rekening gehouden met de versleuteling van de data. Elk logboek is eigenlijk een eigen “koker” met data. Alle persoonlijke en specifieke data rondom een aanbeet staan versleuteld opgeslagen in die eigen koker. Dat zorgt ervoor dat jij als gebruiker de enige bent die bij je data kan en dat is wel zo’n fijn gevoel!

Beetregistratie is helemaal in te stellen naar je persoonlijke voorkeur
Beetregistratie is helemaal in te stellen naar je persoonlijke voorkeur

Analyseer je aanbeten

En zo zijn we, met wat achtergrondinformatie, aangekomen bij waar het allemaal om gaat: het analyseren van je data. Dát is, wat mij betreft, wat een logboek-app zo krachtig maakt ten opzichte van andere oplossingen. Je kunt namelijk (met een goede app) precies uitdokteren wat je wanneer het beste kunt doen om zo optimaal mogelijk te vissen. Om je wat voorbeelden te geven. Hoe handig zou het zijn als je een antwoord hebt op de volgende vragen:

  • Bij welke luchtdruk / windrichting / temperatuur krijg ik de meeste aanbeten?
  • Op welke rig vang ik de grootste vissen? Of, verspeel ik de minste vissen?
  • Welke stek levert de meeste aanbeten op in het voorjaar?
  • Tijgernoten vs boilies. Waar vang ik het meest mee?

Deze vragen, en nog veel meer, zijn allemaal te beantwoorden met de analysefunctie van BeetTracker. Dat is waar je je winst kunt boeken, mits je genoeg data verzameld hebt. Want hoe meer data je verzamelt, hoe beter voorbereid je je keuzes kunt maken aan de waterkant. Dat gaat je op termijn écht helpen en meer vis opleveren! Als ik naar mijn eigen visserij kijk, heb ik hierdoor al veel voordeel gehad bij het maken van de juiste stekkeuze en onderlijn in een specifiek seizoen. Ik ben ervan overtuigd dat ik sommige aanbeten niet had gekregen als ik niet gebruik had gemaakt van mijn analyses. Daarover in een later artikel zeker meer.

Een kleine greep uit het de vooraf ingestelde vragen met de analyse functie van BeetTracker. Vanaf je laptop of PC, maar ook via de app.
Een kleine greep uit de vooraf ingestelde vragen met de analyse functie van BeetTracker. Vanaf je laptop of PC, maar ook via de app.

Samen maken we BeetTracker beter

Zoveel vissers betekent ook zoveel meningen en voorkeuren. Dat heb ik ondervonden en daar is de doorontwikkeling van BeetTracker mee verbonden. Want sinds de lancering in de appstores heb ik behoorlijk wat feedback van gebruikers ontvangen om BeetTracker nóg beter en handiger te maken. Die veelal positieve feedback gaf enorm veel energie om door te blijven ontwikkelen. En dat heeft ervoor gezorgd dat BeetTracker functioneel staat waar het nu staat:

  • Aanbeten registreren
  • Een foto-archief opbouwen
  • Sessies bijhouden
  • Uitgebreide weersinformatie automatisch opslaan bij sessies en aanbeten. Inclusief luchtdruk, windrichting en maanstanden.
  • Statistieken: Hoeveel aanbeten per maand, jaar, aassoort, luchtdruk, enz
  • Analyses: Elke waarde kan je tegenover een andere waarde zetten. Bijvoorbeeld, welke aas levert de zwaarste vissen op?
  • Vangsten zoeken en filteren. Bijvoorbeeld, toon mij alle spiegelkarpers gevangen in 2020.
  • Een stekkenkaart. Bekijk per stek welke vissen je daar gevangen hebt.

Samen met nog veel meer kleine handige functies helemaal gratis te gebruiken. Kortom, ben je bereid om je aanbeten in een logboek-app te verwerken, dan is BeetTracker dé oplossing om dat te doen. Het zal je 100% gaan helpen bij het maken van betere keuzes.  En schroom niet om je mening te delen, want daar helpen we elkaar mee!

beettracker

Binnenkort: Hoe belangrijk zijn weersinvloeden om meer aanbeten te registreren?

In een tweede deel gaan we de dieper in op de geregistreerde data rondom weersinformatie in de BeetTracker app. We gaan naar de procentuele cijfers kijken wanneer welke weersituatie meer of minder invloed heeft op het aantal aanbeten. Stay tuned!

BeetTracker proberen? Download jouw app voor Android of iPhone en/of bezoek de website.
Heb je vragen over het gebruik van de BeetTracker app? Stel deze dan bij voorkeur per e-mail.

 

Advertentie:

 



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *