Karpervissen met slakken

Karpervissen met slakken

Dat karpers alleseters zijn zal weinigen meer verbazen. Toch zijn we tot op de dag van vandaag opzoek naar die heilige graal als het gaat om aas. Al velen decennia lang staren we ons blind op de meest fantastische theorieën en denken we dikwijls het ei van Columbus gevonden te hebben. Toegegeven, we beginnen de wereld van een karper steeds beter te begrijpen en hebben allang door dat natuurlijk aas (natural food source) een zeer belangrijk aspect is ten opzichte van de al decennia geprezen kunstmatige boilies. In dit kennisdocument neem ik jullie mee in de wereld van slakken. Ondanks dat we allen slakken zullen zien als natuurlijk hapje voor onze vriend de karper, doen we met deze informatie verrassend weinig.

 

Advertentie:

CC Moore  



Het dieet van de karper

Het dieet van een karper bestaat, afhankelijk van het watertype, vooral uit kleine onderwaterinsecten, schaal en weekdieren. Wateren met een zachtere bodem, silk en weed, zijn een ideale broedplaats voor high proteïne hapjes als tubifex, watervlooien en bloodworm. Ook diptera (vliegen), coleoptera (kevers) en zelfs hirudinea (bloedzuigers) worden gegeten. Op hardere bodems komen we minder van dit klein spul tegen maar staan mosselen, zoetwatergarnalen en zoetwaterkreeften op het menu. Ook slakken zijn onderdeel van de menukaart maar komen niet op elk water frequent voor.

Lege slakkenhuizen van Helix Baits
Lege slakkenhuizen van Helix Baits

Slakken hebben een leefgebied nodig met voldoende planten. Zoetwaterslakken eten dode plantenresten, algen en kleine onderwaterinsecten en worden tezamen met mosselen gezien als opruimers en waterverbeteraars van de onderwaterwereld. Helaas maakt dit slakken ook kwetsbaar aangezien ze als eerste bezwijken als metalen als koper door toedoen van milieuverontreiniging in het water belanden. Ook lage PH-waardes zijn niet aan hun besteed en zorgt ervoor dat de aanmaak van bijvoorbeeld hun huisjes bedreigt wordt. Slakken prefereren liever zuurder water. Slakken bevatten gemiddeld een 20% proteïne en zijn daarmee een voedingsrijk hapje voor onze vriend de karper. Ze staan op het menu naar gelang de beschikbaarheid van de seizoenen en de proteïne behoefte van de karper. 

Imitatie slakken van Atmosphère Carpe
Imitatie slakken van Atmosphère Carpe

Natural Food Cycle

Een karper eet met het seizoen mee en eet wat er dus op dat moment te vinden is. Dit wordt de Natural Food Cycle genoemd. Vrij vertaald de Natuurlijke Voedsel Cyclus. Muggenlarven en muggen zijn rijkelijk voorradig in de lente en nazomer. Pissebedden bijvoorbeeld meer in het najaar. Dit alles heeft te maken met de temperatuur van het water. In het algemeen genomen is de natuurlijke voedselvoorraad het laagst in december en januari. Wanneer een bepaald soort voedsel schaarser wordt, zal een karper overgaan naar een ander soort voedselbron. In augustus is de aanwas van weekdieren als slakken op hun top, in september is vaak bloodworm rijkelijk aanwezig. Je moet er vanuit gaan dat een karper altijd de makkelijkste weg zoekt als het om voedsel gaat. Hij verspilt het liefste zo min mogelijk energie. Het hapje wat het meest voorradig is en aan zijn behoefte voldoet, heeft de voorkeur. 

Snail Meat Essence
Snail Meat Essence

Het seizoensgebonden dieet

In een grootschalig onderzoek uit 1975 werd op drie grote meren in het Zuidoosten van Frankrijk een studie gedaan naar het seizoensgeboden dieet van karper. Uit deze tabel is goed de beschikbaarheid en consumptie te zien van divers natuurlijk voedsel. Kenmerkend voor dit onderzoek was dat slakken van januari tot mei qua percentage het meest vertegenwoordigde voedsel was tot consumptiepercentages van wel 63% in januari. In deze relatief koude maanden waren andere voedselbronnen niet tot nauwelijks aanwezig. Kanttekening is dat we verder weinig weten van dit onderzoek aangezien waterdiepte, plantengroei en temperatuur interessante onderwerpen zouden zijn. Toch geeft het aan dat slakken onmiskenbaar op het menu staan van de karpers in dit onderzoek. Zodra de watertemperaturen warmer werden namelijk de kleine waterinsecten weer de grootste percentages voor hun rekening. Een indicatie dat deze voedselbron in dit onderzoek de voorkeur kreeg boven slakken. 

Dynamite Baits Frenzied Hempseed & Snails
Dynamite Baits Frenzied Hempseed & Snails

Proteïne behoefte

Zoals net gezegd is de behoefte van karper afhankelijk van de beschikbaarheid van desbetreffend voedsel. Toch speelt in deze behoefte nog meer. Wanneer karper de winter uitkomt en zich klaarmaakt voor de paai, heeft hij proteïnes nodig voor aanmaak van hom en kuit. Voedsel met een hoog eiwitgehalte heeft voorkeur en daarin zijn slakken een interessant maaltje. Slakken planten zich meerdere malen voort per jaar en naast de slakken zelf zijn ook de eiwitrijke eitjes voor veel vissen gewild. De eitjes worden bij voorkeur in warm en zuurstofrijk water afgezet. Slakken zetten deze eierstrengen vast aan waterplanten en zo dicht mogelijk tegen het wateroppervlak aan. Het meest bekend zijn de doorzichtige strengen met zwarte stipjes die je veelal vind aan de onderkant van leliebladeren. Het onderzoeken en afvreten van leliebladeren wordt ‘tenten’ genoemd daar de karper vaak met zijn neus en lippen de bladeren optilt. 

Pallatrax Hidra range
Pallatrax Hidra range

Soorten slakken

In Nederland komen zo’n 100 soorten slakken voor, waarvan de meeste zoutwaterslakken zijn. Er zijn tientallen soorten land- en zoetwaterslakken. Daarbij zijn ‘landslakken’ als de akker-, aard- en wegslakken de meest bekende soorten zonder huisje (naaktslakken). En tuinslakken zijn de meest bekende met huisje. Qua zoetwaterslakken (mollusca) zijn de poelslak en posthoornslak bekende verschijningen. In principe eten karpers alle soorten. Door de combinatie van essentiële aminozuren die slakken bezitten, zijn ze goed waar te nemen voor karper. Onder alle soorten verstaan we dus ook landslakken die door toedoen van de natuurlijke elementen en vogels in het water belanden. Landslakken worden actief wanneer de zon onder is, aangezien warmte en droogte een bedreiging voor hun vormen. Ze prefereren het koele en natte voor- en najaar en worden extra actief op die regenachtige dagen.

Black Snail Liquid Carp Food van Essential Baits
Black Snail Liquid Carp Food van Essential Baits

Slakken in de karpervisserij

Slakken worden al decennia lang toegepast in de karpervisserij door individuen, maar hebben nooit het grote publiek bereikt. Toch zien we de laatste jaren een opmars van producten met slakken. Van de lege huisjes van wijngaardslakken die gevuld kunnen worden met een paste (Helix Baits vs. Top Secret Baits), diverse liquids en dips (Discharge Baits Black Snail, Essential Baits Black Snail, Carp Only Tanashi o.a.) en vele artificiële versies van Enterprise Tackle, Elite Carp (Trendex range), Snail Zigliners (PB Products) tot foam varianten van diverse aanbieders op Aliexpress (Bimoo, JigeeCarp etc.)

Daarnaast worden slakken in hun puurste vorm, vers of gedroogd steeds vaker aangeboden. Dynamite Baits verkoopt zo hun particles blend blikken met slakken erin (Frenzied Hempseed & Snails o.a.) en CC Moore verkoopt zakken diepgevroren onderwaterslakken (Frozen Water Snails). In gedroogde vorm was het Pallatrax die kwam met hun Hidra range. Later gevolgd door meer aanbieders als het Engelse Carp Particles. Als laatst zijn er tal van aanbieders die slakken in één of andere vorm hebben verwerkt in hun boilies. Het Belgische OFBaits en het Franse Atmosphère Carpe hebben zelfs boilies in de vorm van een poelslak te koop. 

Boilies in slakkenvorm van het Belgische OFBaits.

De doeltreffendheid van bovenstaande producten ligt in het feit in hoeverre ze overeenkomen met de natuurlijke eigenschappen van slakken. Gevulde wijngaardslakken met een paste zullen minder natuurlijk zijn dan verse diepgevroren slakken van CC Moore. Wijngaardslakken komen amper voor in Nederland en de paste zal een ander aminozuurpatroon hebben dan een natuurlijke slak. Artificieel aas (imitatie aas) zal qua mondgevoel overeenkomen met het mondgevoel wat een echte slak geeft, maar geeft geen aminozuren af. Daardoor zal de karper dit aas minder snel vinden en minder ervaren als natuurlijk voedsel. Een pure liquid, glug of extract gemaakt van echte slakken zal soelaas kunnen bieden. 

Slakkenhuizen van foam van Bimoo
Slakkenhuizen van foam van Bimoo

Resume

  • Slakken bevatten een eiwitpercentage van circa 20% en veel essentiële aminozuren. Hierdoor zijn ze een proteïnerijk aas en goed waar te nemen voor karper. 
  • Ze zijn een natuurlijke voedselbron die vooral in de koudere maanden interessant zijn doordat kleinere voedselbronnen als bloodworm en tubifex in deze maanden minder tot niet aanwezig zijn.
  • Slakken komen van nature voor op plantrijke, iets zuurdere wateren. Reden is het voedselaanbod en voortplanting. Plantrijke wateren omvatten vaak ondiepere wateren. 
  • Natte en koele weersomstandigheden maakt landslakken extra actief. Je kan er gif op innemen dat in deze periodes meer slakken in het water geraken en al snel tot maaltijd worden gezien door tal van vissoorten. 
  • In de zomermaanden zetten waterslakken hun eitjes af op waterplanten dicht onder het wateroppervlak. Een drijvende aasaanbieding in de vorm van een slak tussen de lelies kan soelaas bieden. 
  • Door bovenstaande zullen slakken in bepaalde periodes op bepaalde wateren een topaas kunnen zijn. Het aanbieden van een aaspresentatie die qua vorm en afgifte van de juiste aminozuren identiek is aan die van een slak, heeft de voorkeur. Een naaktslak op de hair of gebonden in Fox Arma Mesh of Karpela Cont zouden opties kunnen zijn. Een imitatie slakkenhuis gesoakt in een snail extract of essence idem. 

Kortom

Slakken zijn een veelvoorkomende verschijning langs de waterkant. Vooral naaktslakken laten zich makkelijk aan een hair rijgen wanneer je een groter stoppertje hanteert als een luncheon meat stop. Let erop dat slakkenhuizen drijven en wil je hier een goede aaspresentatie mee maken, dat je ze moet uitloden. Het gebruik van aasproducten die gemaakt zijn van echte slakken, zullen op wateren waar slakken voorkomen, een sterke voedselprikkel afgeven. We zullen vast allen wateren kennen waar dit van toepassing is. Succes!

 

Advertentie:

 



Een reactie op “Karpervissen met slakken

  1. Antoine van Halderen zegt:

    Beste Tim, Ik denk dat je een vergissing maakt. Je schrijft slakken niet goed tegen wateren kunnen met een lagere pH- waarde. Daarna schrijf je dat zij de voorkeur geven aan licht zure wateren. Echter: wateren met een lagere pH-waarde (pH onder de 7) zijn juist zure wateren. Wateren met een hogere pH-waarde zijn meer basische wateren. Slakken kunnen niet goed tegen te zure wateren (lage pH-waarde) omdat zuur kalk oplost, en de huisjes van slakken van kalk zijn. Slakken zullen de voorkeur geven aan neutrale wateren (pH = 7) of licht basische wateren (pH is hoger dan 7).

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *