Karpervissen op kanalen

Karpervissen op kanalen

Dat op de grote kanalen grote vissen zwemmen is voor velen van ons geen geheim meer. Na de indrukwekkende resultaten op de Belgische KK, VK en AK vlakken, is het kanaalvissen niet onbekend meer gebleven. Het vissen op kanalen kan dus leuke verrassingen teweeg brengen. Ook in Nederland kennen wij veel van zulke waterwegen. Van kanalen van 20 meter breed tot kanalen van 100 meter breed. Van het roemruchte Twentekanaal tot het Noord-Holland kanaal. Nu vraagt kanaalvissen alleen wel een andere tactiek dan het vissen op afgesloten putten. In dit artikel meer over het vinden van de juiste plekken om wellicht ook zo’n oude kanaalreus voor een keer vast te mogen houden.

 

Advertentie:

  



Kanaalkarpers zijn vissen die trekken. Nomadentochten van kilometers ver behoren tot hun dagelijkse bezigheden. Het kennen van deze trekroutes is in de karpervisserij algemeen bepalend. Voor kanaalkarpers des te meer. De kennis in welk gedeelte de vis zich ophoudt is cruciaal om de karpers te onderscheppen in hun routes. Ondanks dat we vaak door het water de vis niet meer zien, zijn er wel degelijk vaak vaste zwemroutes te vinden. Het opdoen van deze kennis is alleen mogelijk door veel vissen en observeren, het bijhouden van gegevens in je hersenpan of op een notitieblokje, maar vooral door te durven experimenteren qua tactieken. Ben je een wat luiere visser, dan is het raadzaam om eens te gaan letten op de volgende zaken.

Een interessante stek op een lang kanaal
Een interessante stek op een lang kanaal

Dalvers en peilers

Bij kanaalvissen kun je beter altijd beginnen met het observeren van het water. de meeste kanalen kennen wel een fietspad erlangs waardoor je kilometers de waterstroom kan volgen. Doe dit ook lekker per fiets of lopend. Vanuit de auto zie je vaak niet genoeg. Kanalen zijn te vinden in allerlei gedaantes. Van strakke gekanaliseerde stromen tot nagenoeg onaangetaste oevers. Vooral wanneer bij kanalen de oevers zijn geslagen, is het interessant om elke onregelmatigheid te bekijken. Een voorbeeld hiervan zijn dalvers en pijlers. Tegen beide groeien vaak allerlei onderwater lekkernijen voor onze vriend de karper. Denk bijvoorbeeld aan driehoeksmosselen of slakjes. Deze onderwater snackmuren zijn vaak veel bezochte plaatsen voor veel vis.

Vaak heb je bij pijlers en dalvers ook het geluk dat de bodem hard is. Het nadeel van beide is natuurlijk dat onze lijnen niet gek zijn op roestige palen of betonnen randen. Pas je tactiek aan in zulke snag situaties en denk niet alleen aan jezelf maar ook aan de vis!

Ophopingen van natuurlijk voedsel
Ophopingen van natuurlijk voedsel

Bruggen

Bruggen zijn wellicht wel de meest in het oog vallende hotspots voor ons vissers. Dat karper vaak bij bruggen zit is ook allang niet meer vernieuwend. Bruggen zijn natuurlijke schuilplaatsen die meerdere voordelen hebben voor onze vriend de karper. Buiten de functie van schuilplaats annex veilige zone, zorgen de pijlers van de brug ook vaak voor ophoping van natuurlijk voedsel. Buiten dat zijn de meeste pijlers ook begroeid met de bekende mossels en slakjes. Wederom natuurlijke snackmuren dus die ook nog eens veilig zijn!

Verder hebben bruggen het voordeel dat ze in de winter warmte vasthouden. Hoe langer een brug is, hoe meer warmte een brug vasthoudt. Vooral in de winter zijn bruggen prima hotspots! Helemaal als je ze vanaf het najaar al onderhoud met een vast voerpatroon. Het vissen bij bruggen vraagt wederom om een bepaalde tactiek. Edwin Baaijens heeft op CarpFeeling hier een interessant artikel over geschreven wat je kan vinden onder de naam ‘under the bridge’ .

De voorzijde van een sluis
De voorzijde van een sluis

Sluizen en vlakken

Sluizen en de vlakken die daardoor worden gecreëerd, worden vaak over het hoofd gezien bij de karpervisserij. Doch kun je leuk vangen wanneer je meer kennis hiervan hebt. Sluizen kom je op bijna elk kanaal wel tegen. ze zorgen voor de waterhuishouding en zijn de middelen om hoge- en lage waterstanden te regelen. Door sluizen worden langgerekte kanalen in vlakken opgedeeld, denk hier bijvoorbeeld aan het beruchte KK 7/8 vlak. Vaak kent elk vlak zijn eigen populatie aan karpers. Deze populatie kan per vlak erg verschillen! Het vissen bij sluizen is de moeite waard. De redenen hiervoor zijn als volgt.

Zowel voor als na de sluis kun je prima karper vangen. in de regel is het zo dat voor de sluis vaak veel rommel zich ophoopt. De sluis werkt aan de voorzijde als een soort stuw en houdt grover vuil vast. Deze ophoping van vuil is een natuurlijke bron aan voedsel. De karper neust hier maar al te graag in. Het nadeel is dat vooral grover vuil achterblijft aan de voorzijde. De bodem is vaak hierdoor modderiger en bij sommige sluizen kun je dan ook veel rommel op de bodem verwachten. Van dode takken tot onderwater fietsenstallen zijn eerder regel dan uitzondering. Het vissen met helicopter rigs in combinatie met leadcore is hierbij een uitkomst. Beter is om eerst eens goed te gaan peilen. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan!

Karpervissen op kanalen

Na de sluis ik ook een plek om karper te strikken. In de regel wordt dit vaak niet gedaan omdat we allen ervan overtuigd zijn dat karper niet gediend is van troebel water. bij velen schrikken de stroomversnellingen en schuimkoppen behoorlijk af! Een van mijn vismaten Edwin Baaijens denkt hier anders over en vist juist in die wellen en vangt er vaak ook nog eens leuk karper ook! De redenen hiervoor zijn als volgt. Na de sluis heeft erosie er vaak voor gezorgd dat het gedeelte een stuk dieper is. Van grof vuil op de bodem is weinig sprake door de stroming maar in de stroming zitten veel natuurlijke voedseldeeltjes.

De wellen in de stroming verraden hoe de stroming loopt. In deze wellen moet je vissen aangezien dit zeg maar de rustige stukken zijn tussen de stroming. Op deze plaatsen hoopt vuil zich sneller op. Laten dit nu juist de plekken zijn waar de karper opzoek naar is! Het vissen op deze plekken kent natuurlijk ook weer zijn eigen methode. Zwaar lood en bodemaas zijn hier vaak van toepassing.

Bochten

Bochten zijn natuurlijk ook een inkoppertje als het gaat om goede stekken. Vooral op langgerekte kanalen zijn bochten de onregelmatigheid die vis kan opleveren. Elke bocht ken een binnen- en buitenbocht waarbij de buitenbocht vaak door erosie is uitgesleten. De buitenbocht is dan ook in de regel dieper als de binnenbocht. De binnenbocht kenmerkt zich door zwakker stromend water waardoor voedseldeeltjes de kans krijgen om neer te dwarrelen op de bodem. De binnenbocht is dan vaak ook modderiger dan de vaak harde buitenbocht. Het water in de binnenbocht is ook vaak minder troebel dan de buitenbocht wat karper kan appreciëren. Het vissen op een binnenbocht middels een chod rig kan tot leuke vangsten leiden!

Een afwatering van een nabijgelegen waterstelsel
Een afwatering van een nabijgelegen waterstelsel

Riet en waterplanten

Nog zo’n voor de hand liggende potentiële hotspot zijn natuurlijk riet en waterplanten. Beide leveren buiten beschutting vaak een grote hoeveelheid aan natuurlijk aas. Buiten dat kunnen waterplanten je meer vertellen over de trekroutes van karper. Vis je namelijk op ondiepere kanalen waar in de zomer veel van dat grasachtige wier omhoog komt, dan heb je een voordeel. Vaak zie je namelijk dat er bepaalde stroken vrij blijven van wier. Dit kan komen doordat het hier dieper is maar ook doordat hier azende vis over trekt. het afvissen van de doorgangen kan je meer vertellen over trekroutes. Heb je eenmaal een trekroute gevonden, markeer hem dan middens een GPS zodat je in de winter hier ook van kan profiteren. Karpers zijn namelijk nogal eenzijdig als het gaat om hun routes!

Mondingen

Op veel kanalen zijn beken en sloten verbonden. Veelal zijn kanalen de afwateringen van irrigatiestelsels. Dit betekent dat er veel water afstroomt op kanalen. Water wat vaak van een andere temperatuur is en voedseldeeltjes met zich mee brengt. Het vissen bij mondingen kan op bepaalde tijdstippen erg doeltreffend zijn. Zo zal het water uit de beken en sloten in het voorjaar vaak warmer zijn dan het traag opwarmende water van het kanaal zelf. Deze warmwaterstromen trekken vis aan. Het vissen in het voorjaar op zulke plekken kan dus doeltreffend zijn. In het najaar werkt het weer andersom. Het water in de beken en sloten koelt sneller af dan het traag afkoelende kanaalwater. De vissen blijven liever hier uit de buurt! Naast temperatuur brengen mondingen vaak voedsel met zich mee. Vooral in het voorjaar en de zomer kunnen dit ware hotspots zijn!

Eddy met Big One op 36.1 kg
Eddy met Big One op 36.1 kg

Basaltblokken

Vooral de grotere kanalen worden gekenmerkt door betonnen oevers en basaltblokken. Omdat vaak deze kanalen net vierkante bakken zijn, echt bodemverloop is er niet, zal je de vis moeten vinden in de kanten of in de vaargeulen. Vooral het vissen in de kanten is een goede optie. Wie de ‘It’s my life’ dvd heeft gezien van Eddy Sterckx weet dat deze manier zeer effectief kan zijn. Hoe gaat dat vissen tussen de basaltblokken dan in zijn werk? Als volgt.

Het vissen tegen basaltblokken aan is een goede manier om karper te vangen. middens een peilhengel en een goed stuk lood probeer je de kant optimaal uit te peilen. Doel is om kuilen tussen de blokken te vinden. In deze kuilen azen de vissen. Als je secuur peilt kun je zelfs het kleinste bodemverloop vinden. Deze kleine verschillen kunnen tot grote vangsten leiden. Eddy ving Big One niet voor niets in een kuil met een luttel diepteverschil!

Kantpeilingen

We hebben het er net al even over gehad. Kantpeilingen zijn doorslaggevend voor ene goede vangst. Niet alleen op de grote kanalen is deze manier heel belangrijk. Ook op de kleine kanalen waar geen scheepvaart is, zijn kantpeilingen wellicht de meest belangrijke methode om vis op de kant te krijgen! Vooral op die kanalen waar geen scheepvaart is, is het diepteverschil tussen het midden en de kant vaak gering. Er is immers geen vaargeul.

Mijn simpele maar doeltreffende peillood aan een licht spinner hengeltje
Mijn simpele maar doeltreffende peillood aan een licht spinner hengeltje

Het vinden van diepe of juist hele ondiepe plekken onder de kant kan leiden tot vangen. het gaat hierbij om de regelmaat die de kantstructuur heeft. Is de kant overal een 2 meter diep en vind je opeens een stuk van een meter, ga daar dan vissen. Juist die onregelmatigheden zijn bijzonder. In de regel zijn de ondiepe plekken goed voor het voor- en najaar. De diepere kantstekken zijn interessant in de winter! Over hoe het peilen in zijn werking gaat binnenkort meer!

Warmwaterstromen

We hadden het net al even over warmwaterstromen uit sloten en beken. Naast deze warmwaterstromen kan warmwater ook het kanaal binnenkomen via de industrie. Een mooi voorbeeld hiervan is natuurlijk het KK 7/8 vlak. Door de warmwater instroom is dit Belgische kanaalvlak altijd een paar graden warmer. Op het KK 7/8 vlak gaat het hierbij om een paar graden. Deze warmwaterstroom zorgt samen met het aanbod aan voedsel voor de ongekende gewichten van de karpers ten opzichte van de andere vlakken. Doordat karper een koudbloedig beest is, is hij gek op warmte. Het vissen dichtbij een warmwaterstroom, kan dus bijdragen aan de vangsten!

Strandjes

En dan last but not least, de recreatieve gedeeltes op sommige kanalen. Op veel kleinere kanalen zijn soms strandjes te vinden waar mensen in de zomers een frisse duik nemen. Vaak fungeren deze strandjes ook als honden uitlaatplek voor honden die een frisse duik mogen nemen. Vaak is de bodem op deze plekken behoorlijk omgespit door de waterverplaatsingen van de zwemmers. Veelal zie je dat deze plekken op de bodem zo schoon zijn dat deze wit zijn geworden. Karper weet dit en wilt nog weleens in de avond- en nachturen deze plekken opzoeken om te kijken of er tussen het omgewoelde zand nog wat eetbaars te halen valt. Voor ons vissers is dit een uitgelezen kans om ze dan te bejagen. Ondanks dat deze plekken niet direct worden gezien als een hotspot, zijn ze zeker de moeite waard!

Gevangen tijdens het vissen op een kanaal
Gevangen tijdens het vissen op een kanaal

Nawoord

Zoals je kunt zien zijn er toch nog heel wat zaken waaraan wij vissers ons kunnen vasthouden. Zo kunnen we zelfs op een kilometers lang en recht kanaal toch vis vangen. wel moet gezegd worden dat het vangen van kanaalkarper een steeds veranderende wereld is. Vang je vandaag nog goed, morgen zijn ze wellicht vertrokken naar andere oorden. Kanaalkarpers blijven nomaden opzoek naar de beste leefomstandigheden. Het volgen van hun beweegredenen kost velen jaren observatie, kennis en kunde. Doch kun je door af te gaan op bovenstaande tips, wellicht er eentje onderbreken op zijn reis naar betere oorden!

 

Advertentie:

 



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *