Verhalen uit de boot (deel 2c): De kuip

Verhalen uit de boot 2C - De Kuip

In zijn blog ‘Verhalen uit de boot’ vertelt Carli Driessen je over het ombouwen van zijn Pilot 520 tot een heuse karperboot. Hij laat hierbij stap voor stap zien hoe hij dit project heeft aangepakt en waar je rekening mee kunt (of misschien zelfs dient te) houden als je zelf een boot wilt gaan verbouwen. Een zeer interessant project en in dit 4e deel staat de kuip van de boot centraal.

 

Advertentie:

Nash Tackle  De cockpit

Als de kajuit de plek is waar ik het liefst lig te relaxen, dan is zone 3, het voorste deel van de kuip, de plek waar ik het meest (actief) aanwezig ben. Het is het deel van de kuip waar ik tegelijkertijd wil kunnen sturen, zitten, rigs knopen, koken en eten. Oók als het regent! Hiervoor heb ik een aantal keuzes gemaakt, beginnend bij het opdelen van de ruimte…

Zone 3 (de Kuip) heb ik opgedeeld in 3 delen, elk met een eigen functie.
Zone 3 heb ik opgedeeld in 3 delen, elk met een eigen functie

Jezelf beschermen

Het is belangrijk, in mijn optiek, dat je goed nadenkt over hoe je omgaat met slecht weer. Hoe ga je jezelf beschermen? Dit zodanig dat je alles kunt blijven doen wat je wilt doen en daarmee de activiteiten in andere zones niet in de weg zit. En dat dit allemaal ook een beetjes betaalbaar blijft natuurlijk. Hier lopen uiteraard nogal wat wegen naar Rome, maar ik zal je die van mij laten zien. Ze zijn gebaseerd op een drietal behoeften, vertaald naar drie soorten afdekzeilen.

Drie vormen van afdekken.
Drie vormen van afdekken

De buiskap (1)

De eerste behoefte was om te kunnen schuilen. Dit zodanig dat er nog voldoende ruimte overblijft in zone 4, achterin de kuip, om een vis te drillen. Hiervoor heb ik het volgende spullen bij elkaar gezocht:

 • Twee rechte, metalen staanders uit een oude partytent (zwart gespoten)
 • Een gebogen, metalen staander van een 2e hands bimini (thanks Dennis! / zwart gespoten)
 • Twee plastic voetsteunen (uit dezelfde oude partytent) (zwart gespoten)
 • Twee stevige buisklemmen
 • Een PVC doek van grijs endurance+ high tech bisonyl (geleverd en aangebracht door bootzeil.nl)
 • Een set Tenax schroeven (RVS), Loxx drukknoppen (RVS) en PVC gesp-pads

De metalen staander heb ik in het midden van de kuip geplaatst. Hij wordt vastgehouden door de plastic voetsteunen die in de bodem zijn geschroefd en de twee buisklemmen die tegen het gangboord zijn gebout. Over de staander komt het PVC doek. Het doek wordt op het gangboord en de kuip bevestigd met de Tenax schroeven (RVS) en Loxx drukknoppen (RVS) en met behulp van de gesp-pads (incl. klittenband) om de staander gespannen. In tegenstelling tot een echte bimini of kuiptent kan ik er dus niet onder staan of ermee sturen. Ook kan ik hem niet helemaal afsluiten, waardoor ik héél soms de kajuit moet opzoeken of met de boot wat moet manoeuvreren in relatie tot de wind. De compacte vorm geeft echter ook een aantal voordelen:

 • de compacte vorm werkt goed bij harde wind en regen (geen geklapper enz.)
 • je kan achterin de kuip helemaal vrij bewegen (geen dak, scheerlijn of stangen)
 • je kan vrij in en uit de (bij)boot stappen
 • je kan makkelijk naar de voorplecht lopen (houvast steeds binnen handbereik)
 • je kan alles verwijderen zonder dat er obstakels (stangen ed.) overblijven

Het is in die zin precies afgepast op z’n functie: kunnen schuilen tegen de zon of regen. En de oplossing was financieel aantrekkelijk, wat gezien mijn budget een welkome eigenschap is.

Verhalen uit de boot 2C - De Kuip
Een DIY buiskap met wat overmaat om onder te schuilen

Het kuipzeil (2)

De tweede behoefte was om de kuip in de haven te kunnen afsluiten. Ik heb hiervoor gebruik gemaakt van hetzelfde PVC doek en deze passend laten maken op dezelfde Tenax sluitingen die ik voor de buiskap gebruik. Het dekzeil watert netjes nu naar achteren af, waar het via een overloop naar buiten kan. Ook dit doek is gemakkelijk vast te drukken, weer los te maken en op te bergen.

Aansluitend op de voorzieningen van de buiskap ook een kuipzeil laten maken (bootzeil.nl).
Aansluitend op de voorzieningen van de buiskap ook een kuipzeil laten maken (bootzeil.nl)

De bimini-me (3)

De derde behoefte was die van een groot, hoog zonnescherm voor de warme, windstille dagen in de zomer. Ik brand anders gewoon af op het water. Eerlijk gezegd is deze laatste nog in ontwikkeling. Ik heb wel alle voorzieningen gemaakt, maar het echte doek moet er nog komen. Het idee is om over een viertal staanders een zonnescherm te spannen. Een beetje zoals een bimini, maar dan mijn eigen versie, zonder dat systeem en helemaal weg te bergen: de bimini-me.

De ideeën-schets van mijn bimini-me.
De ideeën-schets van mijn bimini-me

De staanders (voor en achter) en liggers (rondom) heb ik gemaakt van aluminium stokken uit dezelfde, oude partytent. Ik heb ze zwart gespoten en gevat in een Pfeiffer buiskapvoet (wandmontage) met buisklem. Voor het begeleiden van de scheerlijnen heb ik aan de bovenzijde oude backrests ingelijmd.

Verhalen uit de boot 2C - De Kuip
De staanders voor de bimini-me

Vervolgens heb ik een groen PE bouwzeil (100 gr.) gekocht om als een voorlopig tentdoek te dienen (afdekzeilwinkel.nl). Deze heb ik op maat geknipt en aan de randen versterkt met groene Duct tape. De hele tent wordt over de staanders opgespannen met Benson tentzeil-klemmen, wit scheerlijnkoord (3,5 mm.) en scheerlijnspanners van gebogen aluminium. Het zeil moet gaan functioneren als de mal voor het (lichtgewicht) doek dat ik uiteindelijk wil gaan gebruiken. Iets wat ik ergens in de komende jaren zal oppakken.

Verhalen uit de boot 2C - De Kuip
Een groot, hoog zonnescherm (met zijflappen!) voor de warme, windstille zomerdagen

Als laatste moest ik natuurlijk iets verzinnen om al die staanders veilig op te bergen. De enige plek hiervoor is aan de binnenzijde van het gangboord. Ik heb hiervoor houten rekjes gemaakt waar de staanders, geborgen met zwart klittenband, in kunnen liggen. De rekjes zijn met constructielijm tegen de wand geplakt. Het vroeg wel wat schuurwerk vanwege de gebogen vormen, maar het hangt nu en functioneert prima.

Verhalen uit de boot 2C - De Kuip
De houten rekjes voor alle staanders

Draai- naar vouwdeur

Om ruimte te maken voor mijn stoel en kooktafeltje moest ik iets doen aan de bestaande deur van de kajuit. De draaicirkel was namelijk te groot. Hierdoor werd een deel van de functionele ruimte afschermt. Ik heb de deur doormidden gezaagd en met een serie zwarte scharnieren weer aan elkaar geschroefd. Een ‘naald’ in het midden schermt de naad af. Nu kan de deur vouwen en past hij precies tegen de linker wang van de kajuit. Om het af te maken heb ik de deur mooi donker groen geschilderd.

Door de deur te laten vouwen blijft er ruimte over om te zitten en te koken.
Door de deur te laten vouwen blijft er ruimte over om te zitten en te koken

Klaptafeltje

Voor onder andere het klussen aan mijn rig’s, wilde ik een tafeltje. Hij moest alleen niet in de weg staan als ik aan het varen ben. Hiervoor heb ik in lijn met het stuurhuis een klaptafeltje ontworpen. Het biedt precies de ruimte voor mijn tackle-blad (NASH), staat hoog genoeg zodat mijn tackle-tas eronder past en kan tijdens het varen omhoog worden geklapt.

Een eenvoudig klaptafeltje dat wegvalt tegen het front van het stuurhuis.
Een eenvoudig klaptafeltje dat wegvalt tegen het front van het stuurhuis

Rondom het stuurhuis

Bij een stuurhuis bevinden zich altijd wel een aantal attributen die handig of nodig zijn. Voor het varen en voor het vissen. Ik geef jullie hierbij een overzicht van mijn bescheiden assortiment. Ze hebben allemaal zo hun eigen functie:

 • een bedieningspaneel voor diverse elektra op de boot (diverse verlichting en Bilgepomp)
 • een (hele) eenvoudige dieptemeter (HDR 650 / Humminbird)
 • een aanstekerplug voor mijn flexibele lamp boven het klaptafeltje (BioLite FlexLight)
 • een USB inbouwbus voor het opladen van telefoon en dergelijke
 • een spankoord voor mijn rigs (is tevens onderdeel van het klaptafeltje)
 • een schets voor op het stuur (ga ik laten graveren in RVS plaatje)
 • een Dragon-Tools stuurknop (handig voor snel manouvreren)
 • twee blauwe ledlampjes in het stuurhuis (thanks again Dennis!)
Verschillende losse attributen rondom het stuurhuis.
Verschillende losse attributen rondom het stuurhuis

Koken

Als laatste deel van deze zone heb ik de ruimte ingericht voor het koken. Dit met behulp van een eenvoudig bivvy-tafeltje, voorzien van dezelfde rubberen afwerking als de vloer (antislip), een lampje tegen het gangboord (Ridgemonkey Bivvy Lite), een houder voor wat kookgerei en een handdoek. Meer is het niet en is ook niet echt nodig. Ik kook altijd eenpansgerechten en qua stabiliteit heb ik gemerkt dat zelfs bij forse golfslag de percolator gewoon blijft staan. Aanvullende spullen voor het koken heb ik achterin de kuip en in de kajuit weggeborgen.

Misschien belangrijk nog wel om te vertellen, is dat de stoel die in het midden staat vrij precies past. Het is een Nash Indulgence Sub lo stoel, zo’n kleintje dus. Hij past net in de ruimte en ik pas weer precies in de stoel. Iets wel om goed over na te denken en uit te zoeken wat voor jou werkt, want op de boot kan je verder geen kant op en dus moet je een beetje goed kunnen zitten.

Verhalen uit de boot 2C - De Kuip
Met eenvoudige middelen een prima kookplek!

Dat was zone 3 van mijn bootje. Op nu naar zone 4, achterin de kuip, van waaruit ik de hengels wil kunnen plaatsen en pakken, de vis wil kunnen drillen, de bijboot wil kunnen gebruiken en foto’s of filmpjes wil kunnen maken.

Benieuwd naar de andere artikelen uit deze reeks? Check dan hier alles uit ‘Verhalen uit de boot’.

 

Advertentie:

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *